Τη συνταγή της επιτυχίας φαίνεται πως κατέχει ο ελληνικός εφοπλισμός, γεγονός που τον διατηρεί στην κορυφή του κλάδου επί δεκαετίες, παρότι εσχάτως χώρες όπως η Κίνα έχουν αρχίσει να διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία.

*Διαβάστε εδώ: ΕΦΚΑ: Νωρίτερα η καταβολή συντάξεων Ιουλίου λόγω αργίας Αγίου Πνεύματος – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση του μεγαλύτερου ναυλομεσιτικού οίκου διεθνώς, της βρετανικής Clarksons, η διατήρηση της υψηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα και ο χαμηλός δανεισμός, κάτι που επιτρέπει την επιβίωση σε περιόδους χαμηλής κερδοφορίας ή ακόμα και ζημιών.

Επίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ξεχωρίζουν για τη, συνήθως, ορθή αντίληψη του χρονικού σημείου των κύκλων της αγοράς, που τους επιτρέπει να κεφαλαιοποιούν σημαντικές υπεραξίες (π.χ. πωλώντας κάποια πλοία ακριβά) ή να επενδύουν όταν οι τιμές των πλοίων είναι χαμηλές.

Παράλληλα, χαρακτηρίζονται από ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, επωφελούνται από ένα μεγάλο «πλέγμα» εμπορικής και τεχνικής γνώσης, διαθέτουν αυξημένη ευελιξία και υψηλή προσαρμοστικότητα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί η διαχείριση της, συχνά περίπλοκης, «αλλαγής σκυτάλης» από γενιά σε γενιά, με δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών στον χώρο.


Απόλυτος παίκτης

Όπως αναφέρει η Clarksons, παρότι άλλα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα επωφελούνται από την εγγύτητά τους με μεγάλους όγκους φορτίων (π.χ. η Κίνα) ή τη ναυπηγική βιομηχανία, τον τραπεζικό κλάδο ή ακόμα και τις εταιρείες τακτικών γραμμών, η ελληνική ναυτιλιακή αγορά εξασφαλίζει σημαντικά μεγάλες οικονομίες κλίμακας, όντας ο «απόλυτος παίκτης» στο διαμετακομιστικό εμπόριο (cross trading), καθώς διακινεί φορτία μεταξύ τρίτων χωρών, σε ποσοστό πάνω από το 98% της χωρητικότητάς του. Αυτό το χαρακτηριστικό της ελληνικής ναυτιλίας, μαζί φυσικά με τη συνολική μεταφορική ικανότητα που διαθέτει, την καθιστά απόλυτα απαραίτητη για το παγκόσμιο εμπόριο.

Με βάση την Clarksons, περίπου το 50% των φορτίων που μεταφέρουν οι ελληνικές ναυτιλιακές αφορά στην ενέργεια, όπως αργό πετρέλαιο, LNG, διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου και υγραέριο. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα αυτόν, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 12,3 δισ. τόνους φορτίων που διακινήθηκαν διά θαλάσσης το 2023, το 38% αφορούσε στην ενέργεια. Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Σήμερα, όπως αναφέρει και η τελευταία ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες, η ελληνική ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο και δραστηριοποιείται κυρίως στην bulk/tramp ναυτιλία, με σημαντική παρουσία σε όλους τους ναυτιλιακούς τομείς. Μεταξύ άλλων, τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν προϊόντα, όπως σιτηρά και γεωργικά προϊόντα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σίδηρο, βωξίτη, αλουμίνιο και άλλα μεταλλεύματα, άνθρακα, λιπάσματα, χάλυβα, χημικά και δασικά προϊόντα. Οι Ελληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας (dwt), καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη σε όρους πλοιοκτησίας χώρα στον κόσμο. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%, καθώς τα ελληνικά συμφέροντα επενδύουν συνεχώς σε νέα, μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά πλοία. 


Σημαντική άνοδος

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΕ, σήμερα τα ελληνικά πλοία υπό παραγγελία ανέρχονται σε 384, με συνολική χωρητικότητα 34 εκατομμυρίων dwt, σημειώνοντας μάλιστα σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχέση με το 2023, τα πλοία υπό παραγγελία είναι περισσότερα κατά 60% ως προς τον αριθμό και κατά 79% ως προς τη χωρητικότητα, ενώ σε σύγκριση με το 2021 είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα ως προς τον αριθμό και πάνω από δύο φορές σε όρους χωρητικότητας. Η μέση χωρητικότητα ενός ελληνόκτητου υπό ναυπήγηση πλοίου σήμερα είναι 88.748 dwt, σε σύγκριση με 62.237 dwt για τον παγκόσμιο στόλο.

Τα υπό παραγγελία πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών δεν είναι όμως μόνο μεγαλύτερα, αλλά είναι επίσης εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας περιβαλλοντικά συστήματα. Άλλη μία σημαντική τάση αφορά στη συγκέντρωση του στόλου σε πιο μεγάλες εταιρείες, στοιχείο κρίσιμο για την επιβίωση του κλάδου μακροπρόθεσμα, εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων σε κεφάλαια.

Οι 10 μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ελέγχουν πλέον 110 πλοία κατά μέσο η καθεμία και αποτελούν το 8% του παγκόσμιου στόλου! Πολλές μάλιστα έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν παρουσία σε περισσότερους του ενός τομείς, στοιχείο σημαντικό για τη διασπορά του επενδυτικού τους ρίσκου. Συνολικά, στον κλάδο επιχειρούν πάνω από 700 εταιρείες, που ελέγχουν κατά μέσο όρο 7 πλοία η καθεμία, ενώ το 80% αυτών είναι ιδιωτικές εταιρείες και το υπόλοιπο 20% αφορά σε εισηγμένες.

nautilia_money_pro


*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Money pro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024