Στην υπογραφή μνημονίου που θα ορίζει το οδικό χάρτη που θα ξεκαθαρίζει το καθεστώς στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, προσανατολίζονται οι δύο μέτοχοι της εταιρείας, ΤΑΙΠΕΔ και Helleniq Energy.

Ο οδικός αυτός χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την εξαγορά του 35% της Helleniq Energy που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο, η συμμετοχή του τελευταίου να ανέλθει στο 100% από 65% που είναι σήμερα. Αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ που το Ταμείο δεν θα πουλά μια συμμετοχή, αλλά αγοράζει.


Ωστόσο όλες οι κινήσεις βρίσκονται υπό αιρέσεις. Η πιο σημαντική έχει να κάνει το τι θα πράξει η Helleniq Energy σε σχέση με την Elpedison. Οι δύο μέτοχοι Helleniq Energy και Edison έχουν αποφασίσει να χωρίσουν τα «τσανάκια» τους καθώς το joint venture του 50-50 φαίνεται να μην προχωρά.

Όλα δείχνουν ότι η Helleniq Energy θα «χτυπήσει» το 50% της Edison καθώς η εταιρεία δεν θέλει να μείνει στην εσωτερική της αγορά χωρίς παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην λιανική. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε δεν θα έχει κανένα λόγο να βρίσκεται σε μια ανταγωνιστική εταιρεία που βασική της δραστηριότητα είναι η παροχή φυσικού αερίου στην λιανική, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και δική της παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην μονάδα που χτίζεται στην Αλεξανδρούπολη (μέσω της Gastrade).


Βεβαίως αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι, δηλαδή αν η Edison κερδίσει το μερίδιο της Helleniq Energy, τότε δεν είναι σίγουρο ότι η Ηelleniq Energy θα θελήσει να φύγει από την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Γι’ αυτό οι συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ οδηγούνται σε Μνημόνιο Κατανόησης και όχι μια οριστική συμφωνία. Το μνημόνιο είναι μια δήλωση προθέσεων, χωρίς δεσμεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμη και αν η έκβαση της διεκδίκησης της Elpedison ολοκληρωθεί είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, υπάρχει άλλη μια δεύτερη προαίρεση για την υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τo ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή δεν είναι άλλη από τις δικαστικές διαμάχες της εταιρείας με διάφορους παίκτες στην αγορά όπως την Gazprom.


O ρωσικός όμιλος διεκδικεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ και όσο αυτό εκκρεμεί, δεν έχει νόημα να συζητιέται η εξαγορά του 35% καθώς κανένας δεν γνωρίζει την αξία του έχοντας την αίρεση των αποφάσεων που σχετίζονται με την Gazprom. Γι’ αυτό όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και Helleniq Energy είναι προσεκτικοί για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Το μνημόνιο μεταξύ Helleniq Energy και ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται να υπογραφεί μέσα στον Ιούλιο, καθώς αναμένεται μέσα στο μήνα που έρχεται να ξεκαθαρίσει το καθεστώς στην Elpedison.