avatar

Πρωινή Πτήση ΣΚ
Τηλέμαχος Σαντοριναίος

Τράπεζες: Έχουν σηκώσει 3,65 δις από τις αγορές - Η έκρηξη των οµολογιακών εκδόσεων

Ψήφος εµπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Το SRB µείωσε τους στόχους για τα κεφάλαια MREL κατά 60-80 µονάδες βάσης, τους οποίους οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες έχουν υπερκαλύψει ήδη για τον Ιανουάριο του 2025

oikonomia-ok
Ψήφο εµπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και στις οµολογιακές τους εκδόσεις έχουν δώσει από την αρχή του έτους επενδυτικά κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ.

To ενδιαφέρον για τις οµολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών -ενόψει και των αναµενόµενων αναβαθµίσεών τους στην επενδυτική βαθµίδα (σ.σ. η Εθνική Τράπεζα την πήρε ήδη)- παραµένει ζωηρό, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητά τους µε κεφάλαια MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιµες υποχρεώσεις). Η «έκρηξη» οµολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες ξεκίνησε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας για τη χώρα, µε την έκδοση της Eurobank τον περασµένο Νοέµβριο. Το 2023 συνολικά οι εκδόσεις τραπεζικών οµολόγων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσόν που έχει ξεπεραστεί ήδη πριν ακόµη συµπληρωθεί το α' εξάµηνο του 2024. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» αναφέρουν ότι κατόπιν αυτού το Ενιαίο Συµβούλιο Εξυγίανσης (SRB) µείωσε τους στόχους για τα κεφάλαια MREL (σ.σ. τα µαξιλάρια ρευστότητας που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, η καθεµία αναλόγως του µεγέθους του ισολογισµού της, για πιθανές ανάγκες εξυγίανσης) κατά 60-80 µονάδες βάσης.

Αυτή τη στιγµή τα κεφάλαια MREL των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών κινούνται από 25,50% έως 27% των σταθµισµένων στοιχείων ενεργητικού, υπερκαλύπτοντας ήδη τους στόχους για τον Ιανουάριο του 2025.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι τραπεζικές οµολογιακές εκδόσεις του 2024 ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η τράπεζα βγήκε στις αγορές µε 10ετές οµόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και η έκδοση καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Αποτέλεσµα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του οµολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίµηση του αναδόχου, µε το κουπόνι να διαµορφώνεται τελικώς στο 7,25%.

Eurobank

Στις 19 Ιανουαρίου, η Eurobank ακολούθησε µε νέα έκδοση οµολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ και µε ετήσιο τοκοµερίδιο 7%. Η συνολική ζήτηση έφτασε σε 1,25 δισ. ευρώ, σηµειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης 2,5 φορές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να µειώσει την προσφερόµενη απόδοση από 7,5%, που ήταν η αρχική προσφορά, σε 7,125%. Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές, µε τη συµµετοχή από το εξωτερικό να φτάνει στο 71% του βιβλίου.

Η Eurobank ξαναβγήκε στις αγορές στις 24 Απριλίου µε έκδοση οµολογιών senior preferred. Η ισχυρή συµµετοχή επενδυτών είχε αποτέλεσµα τελική ζήτηση άνω των 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερεγγραφή πάνω από 2 φορές. Κατόπιν αυτού, η Eurobank αύξησε το ποσόν της αρχικής έκδοσης από 500 σε 650 εκατ. ευρώ και µείωσε το επιτόκιο από το αρχικό επίπεδο ένδειξης 5,25% σε τελική απόδοση 5%. Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή και γεωγραφικά διαφορετική ζήτηση από διεθνείς επενδυτές, µε την τράπεζα να λαµβάνει τελική παραγγελία σε επαναπροσφορά από 101 διαφορετικούς επενδυτές. Με την κατανοµή της έκδοσης, η συµµετοχή ξένων επενδυτών αντιπροσώπευε περίπου το 80% του εκδοθέντος ποσού, µε βασική συµµετοχή από το Ηνωµένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (25%), την Ιταλία (14%), τη Γαλλία (12%) και τη Γερµανία (6%). Ως προς τον τύπο του επενδυτή, το 54% ήταν διαχειριστές αµοιβαίων κεφαλαίων, το 29% τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες, το 8% αµοιβαία κεφάλαια κινδύνου και το 7% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταµεία.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές µε έκδοση οµολόγου στις 22 Ιανουαρίου. Το οµόλογο υψηλής εξασφάλισης µε πενταετή διάρκεια ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του διαµορφώθηκε στο 4,5%.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσόν της έκδοσης. Στις 20 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα επανήλθε µε οµόλογο µειωµένης εξασφάλισης 500 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαµορφώθηκε στο 5,875% και αντιστοιχούσε σε spread περίπου 315 µ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap, αποτελώντας το χαµηλότερο περιθώριο ελληνικού οµολόγου µειωµένης εξασφάλισης. Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 140 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 3,6 φορές το ποσόν της έκδοσης. Πάνω από το 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσµικούς επενδυτές. Ανω του 70% κατανεµήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταµεία. Στόχος της έκδοσης ήταν η ολοκλήρωση της προαιρετικής πρότασης εξαγοράς, έναντι µετρητών, των οµολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ µειωµένης εξασφάλισης (Tier 2) της τράπεζας που έληγαν το 2029.

Alpha Bank

Η Alpha Bank βγήκε στις αγορές στις 5 Φεβρουαρίου µε senior preferred οµόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε συµπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούµενο ποσόν κατά περισσότερες από 3,1 φορές. H τράπεζα επανήλθε στις 4 Ιουνίου µε οµόλογο Tier 2 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 1,5 δισ. ευρώ που διαµόρφωσαν την απόδοση του οµολόγου στο 6,125%. Η έκδοση έγινε συνδυαστικά µε επαναγορά υφιστάµενου οµολόγου 500 εκατ. µε κουπόνι 4,25%.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»