«Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα απολαμβάνει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι Έλληνες βουλευτές θα αποφασίζουν το εάν θα επιστρέψουμε στα γραφεία μας για να βρούμε μια νέα κρίση που να απειλεί το ευρώ», γράφει σήμερα αναλυτής της Morningstar, της γνωστής εταιρείας ανεξάρτητων αναλύσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο, το 2015 ενδέχεται να ξεκινήσει με κακά νέα από την Ελλάδα, καθώς εάν η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν εγκριθεί έως τα τέλη του 2014, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Τους τελευταίους μήνες, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ ως τον πιθανό νικητή των όποιων βουλευτικών εκλογών. Η σημαντικότερη πρόταση πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλέσει την υπόλοιπη Ευρώπη να αναδιαρθρώσει ή να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που έχει δανείσει στην Ελλάδα. Και απειλεί ότι εάν αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τότε θα προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών στο χρέος, απειλώντας μία ακόμα χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρωζώνη», εξηγεί η ανάλυση.

Έπειτα και από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, η Morningstar επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι 12 ακόμα ψήφοι που χρειάζεται ο Σταύρος Δήμας θα βρεθούν.

«Επομένως, είναι πιθανό να γίνουν εκλογές μετά την Πρωτοχρονιά. Επίσης, είναι πιθανό να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θα πρέπει να αναμένεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ομιλίες τους θα κάνουν πολύ σαφές ότι μία ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος για το χάος. Δεν υπάρχει στήριξη, ειδικά από τις χώρες της Β. Ευρώπης, για την ιδέα της διαγραφής των δανείων της Ελλάδας, αν και τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία θα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι έχουν δανειστεί πολλά, μετά την κρίση της Ευρωζώνης», αναφέρεται.

Όσο για το πώς βλέπει η Morningstar το ΣΥΡΙΖΑ; Το δημοσίευμα είναι σαφές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να παραμείνει στο ευρώ. Πρακτικά, να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα του μέλους του ευρώ αλλά να απαλλαγεί από όλες τις υποχρεώσεις από τα χρέη. Μας έρχεται στο μυαλό μια φράση για την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!».

Από την άλλη, ο αναλυτής δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι από την πλευρά της Ελλάδας, τώρα είναι μία καλή στιγμή για default, αφού η χώρα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται πια να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Μια χρεοκοπία τώρα έχει πολλά θετικά και περιορισμένους κινδύνους από αυτή την άποψη, σημειώνει.

Βέβαια, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν για το χρέος μία λέξη παρόμοια με την «ενοχή», και αυτό σημαίνει ότι θα έβλεπαν ένα default στην Ευρωζώνη ως βαθιά λανθασμένο και σαν μια απειλή για την ιερότητα του κοινού νομίσματος. Κατ΄ επέκταση, θα πυροδοτούσε ένα ισχυρό κίνημα για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, έστω και εάν νομικά δεν προβλέπεται μία διαδικασία για κάτι τέτοιο.

Επομένως, δεν αποκλείεται ο υπόλοιπος κόσμος να επιστρέψει από τις γιορτές του για να βρει μπροστά του μια νέα ευρωπαϊκή κρίση, καταλήγει η Morningstar.