Ξεκινάει σαφάρι για τις αδήλωτες πισίνες - Πρόστιμα με ειδικό αλγόριθμο
ΑΑΔΕ
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων
Σαφάρι για αδήλωτες πισίνες ξεκινάει η ΑΑ∆Ε μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης με τα «μπλε σημεία» σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το σχέδιο βασίστηκε στη λήψη αεροφωτογραφιών και με τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου «σημαδεύτηκαν» στον δορυφορικό χάρτη τα σημεία με τις δεξαμενές κολύμβησης, συντεταγμένες που θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω.
Με τεχνητή νοημοσύνη
Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑ∆Ε, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική Αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στον χάρτη, «σαρώνει» τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ παραδείγματος χάρη. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους, ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους. Μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων για τις πισίνες με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων θα εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πισίνες αλλά δεν τις εμφανίζουν στην εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή τις έχουν κατασκευάσει χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, αφού αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές Αρχές ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.
Το ισχύον φορολογικό καθεστώς προβλέπει ότι οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Επίσης αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης που ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών.
Tεκμήριο διαβίωσης
Πιο συγκεκριμένα το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
- Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα.
- Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τ.μ.
Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, με την παροχή επιπλέον κινήτρων για όσους υποβάλλουν νωρίτερα τη φορολογική τους δήλωση και πληρώνουν εφάπαξ το ποσό του φόρου, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει έκπτωση φόρου: α) 4%, αν η δήλωση υποβληθεί τρεις μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί, β) 3%, αν η διαδικασία γίνει δύο μήνες πριν από τη λήξη προθεσμίας και γ) 2%, αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στον μήνα εκπνοής. Σήμερα όσοι πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης δικαιούνται έκπτωση 3%, συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει κάτι πολύ πιο γενναιόδωρο από αυτό προκειμένου να ανακόψει το «ρεύμα» της εξόφλησης φόρου σε οκτώ δόσεις.
Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος, χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.