avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Διπλός "Τειρεσίας" για οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες - Πώς θα λειτουργεί το point system

Κύµα "κόκκινων' οφειλών

Ανοίγει ο δρόµος για ρυθµίσεις χρεών από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ - Προκηρύσσεται ο διαγωνισµός για το ∆.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

trapezes__2_
«Σάρκα και οστά» παίρνει ο σχεδιασµός για τη σύσταση του νέου κρατικού «Τειρεσία», που θα λειτουργεί µε τη µορφή δύο νέων ανεξάρτητων αρχών για την αναχαίτιση του κύµατος των «κόκκινων» οφειλών, που κινούνται πάνω από το «φράγµα» των 234,5 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόµο για προσωποποιηµένες ρυθµίσεις σε φορολογούµενους και επιχειρήσεις µε χρέη από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονοµικών προχωρούν στην προκήρυξη του διαγωνισµού για την επιλογή του προέδρου και των µελών του συµβουλίου διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, που θα έχει το βάρος της συγκέντρωσης των χρεών και µάλιστα από όλες τις πηγές (Εφορία, ασφαλιστικά ταµεία, τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης-servicers, ∆ΕΚΟ, ακόµα και από τους ΟΤΑ), ενώ παράλληλα θα βαθµολογεί την πιστοληπτική συµπεριφορά πολιτών και επιχειρήσεων. Θα είναι η πρώτη φορά που το ∆ηµόσιο και τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα θα µπορούν να έχουν µία ενιαία εικόνα για το σύνολο των «κόκκινων» χρεών που οφείλουν ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πώς θα χρησιµοποιηθεί

Η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα συνεργάζεται στενά µε το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που θα δηµιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταγράφει σε λεπτοµερή βάση το ιστορικό πληρωµών για κάθε µεµονωµένο δάνειο που χορηγείται, µε τη διαφορά ότι η ίδια θα αξιολογεί την πιθανότητα αθέτησης µιας υποχρέωσης και θα «ανάβει κόκκινο» για περιπτώσεις φορολογουµένων που περνούν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για αδυναµία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς το ∆ηµόσιο και τις τράπεζες.

Στη βάση αυτή θα δηµιουργηθεί ένα σύστηµα βαθµολόγησης (point system) για όλους τους οφειλέτες που θα είναι οδηγός για νέες ρυθµίσεις οφειλών και τη λήψη νέων δανείων, τη συµµετοχή σε διαγωνισµούς του ∆ηµοσίου για την ανάληψη έργων ή ακόµα και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης χρηµατοδοτούµενων από το ∆ηµόσιο ή συγχρηµατοδοτούµενων από την Ε.Ε. ή άλλον διεθνή οργανισµό προγραµµάτων. Περαιτέρω το σύστηµα αξιολόγησης θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεµπορίου, προκειµένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθµίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή µιας υπηρεσίας.

Η πιστοληπτική βαθµολόγηση για φυσικά και νοµικά πρόσωπα θα παράγεται από το πληροφοριακό σύστηµα µέσω της επεξεργασίας, µε αυτοµατοποιηµένη διαδικασία, των δεδοµένων οικονοµικής συµπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δηµόσιου τοµέα µε τη χρήση αλγορίθµου. Το πληροφοριακό σύστηµα θα διαλειτουργεί µε άλλα ηλεκτρονικά συστήµατα (δηµόσια και ιδιωτικά, όπως η Τειρεσίας Α.Ε.), µε σκοπό την ανταλλαγή βαθµολογιών και τη δηµιουργία ενιαίας βαθµολόγησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νοµικών προσώπων. Το έργο αποτελείται από τις εξής δράσεις:

Την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήµατος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για τα φυσικά και νοµικά πρόσωπα.

Τη διαλειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήµατος µε φορείς του ∆ηµοσίου και µε φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα κύρια µέρη του πληροφοριακού συστήµατος είναι η βάση δεδοµένων της οικονοµικής συµπεριφοράς και ο αλγόριθµος για την επεξεργασία µε αυτοµατοποιηµένη διαδικασία των δεδοµένων οικονοµικής συµπεριφοράς που θα αντλούνται από τους φορείς του δηµόσιου τοµέα. Στη βάση δεδοµένων θα αποθηκεύονται ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά: πληροφορίες γενικές, οφειλών, οικονοµικής συµπεριφοράς, καθώς και πληροφορίες ταυτοποίησης του υποκειµένου, στοιχεία οφειλών των φορέων του ∆ηµοσίου, πιστοληπτικές βαθµολογήσεις που παράγονται από το σύστηµα.

Επικαιροποίηση… συµπεριφοράς

Να σηµειωθεί ότι οι φορείς του δηµόσιου τοµέα θα παρέχουν στην Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και θα επικαιροποιούν ανά µήνα τα δεδοµένα οικονοµικής συµπεριφοράς, που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστηµα των τελευταίων 24 µηνών. Επίσης στα δεδοµένα οικονοµικής συµπεριφοράς που θα τηρούνται θα περιλαµβάνονται τόσο οι ληξιπρόθεσµες όσο και µη ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το ∆ηµόσιο. Σήµερα τα «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ και αν προστεθούν τα 47,6 δισ. ευρώ των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία, τα 9,9 δισ. ευρώ των µη εξυπηρετούµενων δανείων προς τις τράπεζες και τα 70 δισ. ευρώ των δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών διαχείρισης αθροίζεται ένα ποσόν που ξεπερνά τα 234,5 δισ. ευρώ. Επίσης, στον σχεδιασµό του υπουργείου Οικονοµικών περιλαµβάνεται η καθιέρωση προσωποποιηµένων βιώσιµων ρυθµίσεων κατά προτεραιότητα για 43.125 φυσικά και νοµικά πρόσωπα µε «κόκκινα» χρέη από φόρους πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας. Εµφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιµες, αλλά λόγω του µεγάλου όγκου των οφειλών κινδυνεύουν µε διακοπή λειτουργίας.

Αρµόδιοι παράγοντες επισηµαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράµµατα διακανονισµού των χρεών θα είναι προσαρµοσµένα στο οικονοµικό προφίλ και τη δυναµική της επιχείρησης και θα σπάνε σε περισσότερες δόσεις την αποπληρωµή, ενώ δεν αποκλείεται να «κουρευτούν» και οι προσαυξήσεις. Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθµίσεις.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»