Τον Σεπτέµβριο η κοινή πλατφόρµα εφορίας - ΕΦΚΑ: Ενιαία ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για τον ευκολότερο εντοπισμό των κακοπληρωτών

Έγκυρο για κάθε χρήση

Στόχος είναι το "τσεκάρισµα" των κακοπληρωτών, που επωφελούνται ενίοτε από ρυθµίσεις, προκειµένου να εισπράττουν έσοδα από τον δηµόσιο κορβανά, και στη συνέχεια τις αφήνουν απλήρωτες

ergasia-grafeio
Σε αλλαγή του χάρτη για τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς οφειλέτες προχωρούν τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας µε την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας πλατφόρµας -µέσα στο επόµενο δίµηνο- για την έκδοση κοινού εντύπου ασφαλιστικής και φορολογικής ενηµερότητας.

∆ιασύνδεση

Στόχος της διασύνδεσης των δύο «οικονοµικών καναλιών» είναι το «τσεκάρισµα» των κακοπληρωτών, που επωφελούνται ενίοτε από ρυθµίσεις, προκειµένου να εισπράττουν έσοδα από τον δηµόσιο κορβανά, και στη συνέχεια τις αφήνουν απλήρωτες. Είναι χαρακτηριστικό για τον ΕΦΚΑ ότι πάνω από τους µισούς οφειλέτες εξ όσων είχαν ενταχθεί στις πάγιες ρυθµίσεις χρεών τις έχασαν στην πορεία πέρυσι, µε αποτέλεσµα να µεγαλώσει κι άλλο το χρέος του ασφαλιστικού φορέα στα 47,88 δισ. ευρώ και για τις εφορίες στα 120 δισ. ευρώ. Συγκεκριµένα, στον ΕΦΚΑ το 2024 τις ρυθµίσεις απώλεσαν 561.431 οφειλέτες από το σύνολο των 1.101.675 που είχαν ενταχθεί σε αυτές, κάνοντας έτσι πιο επιτακτική την ανάγκη για µια «νέα ευκαιρία», την οποία επιζητούν τόσο οι επαγγελµατίες όσο και οι εργοδοτικοί φορείς.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΦΚΑ υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαµηλότερες κλίµακες οφειλών µε 1.625.969 οφειλέτες (74,44% των οφειλετών) να έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Το 88,44% των οφειλετών (1.931.710 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο µέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.110 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000- 100.000 ευρώ. Το µεγαλύτερο µέρος των οφειλών αφορά λίγους µεγαλοοφειλέτες µε χρέη άνω του 1.000.000 ευρώ (2.683 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,8% του υπόλοιπου οφειλών).

Έτσι, µέσα στον Σεπτέµβριο θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρµα έκδοσης κοινού πιστοποιητικού ενηµερότητας, το οποίο θα υποκαταστήσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που δίδονται σήµερα. Κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο ή νοµική οντότητα µπορεί να αιτηθεί, µέσω ειδικής πλατφόρµας προσβάσιµης µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονοµικής ενηµερότητας. Το πιστοποιητικό περιλαµβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σηµερινού φορολογικής ενηµερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας, και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενηµερότητας.

Για κάθε χρήση

Το πιστοποιητικό οικονοµικής ενηµερότητας, που θα εκδίδεται µε τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόµιµη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό απ’ όλους τους φορείς του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα, καθώς και από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ή νοµικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθµών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόµον υποχρεωτική η προσκόµιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενηµερότητας. Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονοµικής ενηµερότητας η πλατφόρµα αντλεί µέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδοµένα από το πληροφοριακό σύστηµα φορολογικού µητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστηµα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απαιτούµενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται µέσω του Κέντρου ∆ιαλειτουργικότητας της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»