Πάνω από 16 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και συνάµα 300.000.000 ευρώ τον χρόνο εισφέρουν οι 185.000 εργαζόµενοι συνταξιούχοι, δηµιουργώντας ένα διπλό «µαξιλάρι» στον ΕΦΚΑ, γεγονός που δηµιουργεί ευφορία στα στελέχη του Ταµείου και στην κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει ελάφρυνση στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά από το 2025 και µετά.

Αναλογική εφαρμογή

Η εισφορά -σύμφωνα µε τη νέα υπουργό- πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι µετά την καταβολή της το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιµακίου επί του οποίου επιβλήθηκε. Η Εισφορά Αλληλεγγύης αφορά σήμερα 500.000 συνταξιούχους µε αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ. Χρηματοδοτεί τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 16 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν: ¤

Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να µην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ», αλλά µόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. ∆ηλαδή κάτι ανάλογο µε αυτό που εφαρμόζεται στη φορολογία εισοδήματος.

∆εύτερον, τη µείωση των συ ντελεστών της εισφοράς έτσι ώστε να µη διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιµάκιο (από 3% σε 6%).

Απρόσμενα έσοδα

Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν τα απρόσµενα έσοδα που συνολικά το 2024 µπορεί να ξεπεράσουν τα 300.000.000 ευρώ και προέρχονται από τους 185.000 εργαζόµενους συνταξιούχους που έχουν γραφτεί µέχρι σήµερα στην σχετική πλατφόρµα (για τους παλιούς εργαζόµενους θα κλείσει στο τέλος του µήνα), και τα οποία δηµιουργούν το δεύτερο «µαξιλάρι» στον ΕΦΚΑ. Η κατάργηση της ποινής -30% στη σύνταξη όσων εργάζονται έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους να βγουν από την αφάνεια, χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους. Με τον νέο νόµο (Ν. 5078/2023), η ποινή στη σύνταξη καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν έξτρα πόρο 10% επί του µισθού που λαµβάνουν από την απασχόλησή τους (αν είναι µισθωτοί), ενώ οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελµατίες δίνουν ως έξτρα πόρο τη µισή ασφαλιστική εισφορά.

Τα έσοδα από την απασχόληση των συνταξιούχων δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισµό του 2024, γιατί καταρτίστηκε πριν ψηφιστεί ο νόµος µε τις αλλαγές στην εργασία των συνταξιούχων και επιπλέον δεν µπορούσε να προβλεφθεί πόσοι θα δήλωναν τελικά την απασχόλησή τους.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»