Στο 20% ή και λιγότερο βρίσκεται η πραγματική κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας με τεχνολογία 5G στην Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των παρόχων της αγοράς. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη 5G έχει φτάσει στο 90% ή και περισσότερο, αλλά οι επενδύσεις που έχουν γίνει τρία χρόνια μετά την αδειοδότηση των τριών παρόχων, δεν φτάνουν στο 20% του συνολικού τους δικτύου.

Αυτό δείχνει η τελευταία μελέτη της EY για λογαριασμό του οργανισμού 5G Observatory της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 80% των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, είναι σταθμοί 4G που εκπέμπουν… 5G. Έτσι, αν και περάσανε σχεδόν τρία χρόνια από την αδειοδότηση των παρόχων, η πραγματική 5G τεχνολογία έχει διείσδυση σε μόλις 1.819 σταθμούς βάσης της κινητής σε σύνολο 9.819 σταθμών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται Δυναμικός Διαμοιρασμός Φάσματος (Dynamic Spectrum Sharing ή DSS) και επιτρέπει ένας σταθμός βάσης 4G ν’ αξιοποιεί φάσμα συχνοτήτων 5G. Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ένας σταθμός 4G να φαίνεται να λειτουργεί ως 5G σταθμός. Γι’ αυτό και αναγράφεται στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών το 5G στο πάνω μέρος της οθόνης των κινητών τους.

«Είναι μια τεχνική για να βγει το 5G “εύκολα” και χωρίς μεγάλες επενδύσεις», παραδέχεται μηχανικός κινητής τηλεφωνίας. «Με την τεχνική αυτή», συνεχίζει, «εύκολα κάποιος επιτυγχάνει κάλυψη 5G σε υψηλά ποσοστά». Αυτό βεβαίως έχει και τα μειονεκτήματα του, αφού η χωρητικότητα του δικτύου είναι περίπου αντίστοιχη με εκείνη του 4G. Επομένως ζητήματα συμφόρησης δεν επιλύονται ενώ παράλληλα δεν μπορούν ν’ αναπτυχθούν οι κάθετες εφαρμογές για τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την έρευνας κ.λπ., δηλαδή οι εφαρμογές που θα φέρουν την επανάσταση του 5G.

Στην Ελλάδα, η Cosmote αξιοποιεί την τεχνική DSS στο 80% των 4G σταθμών, ενώ οι ανταγωνιστές της, Vodafone και Nova, είναι ακόμη πιο ψηλά. Συγκεκριμένα η Cosmote έχει αναπτύξει σταθμούς 5G τόσο στην ζώνη των 700 ΜΗz, όσο και στη ζώνη των 3,5 GHz που είναι το «καλό» 5G. Οι ανταγωνιστές της έχουν αναπτύξει σταθμούς βάσης 5G μόνον στα 3,5 GΗz. Επίσης το ακόμη “καλύτερο” 5G που εντοπίζεται στη ζώνη των 26 GHz, δεν το έχει «αγγίξει» καμία εταιρεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην πράξη, όπως αναφέρει και η έκθεση της EY για το 5G Observatory η κάλυψη των νοικοκυριών στη χώρα μας με 5G γίνεται με 4G σταθμούς που αξιοποιούν το DSS ή το χαμηλής ζώνης 5G των 700 MHz.Πάντως , η αξιοποίηση του DSS ως τεχνική κάλυψης του 5G αξιοποιείται και σε άλλες χώρες, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση απ’ ότι η Ελλάδα. Π.χ. στην Γερμανία το DSS καλύπτει το 50% των σταθμών βάσης, στην Ισπανία το 33%, στην Γαλλία το 25% και στην Πορτογαλία μόλις το 18%. Έτσι στην Πορτογαλία το 80% του δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι πραγματικό 5G ενώ στη χώρα μας αυτό ισχύει για το 18% του δικτύου.