Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γενικές συνελεύσεις της χρονιάς, είναι αυτή της Attica Bank, στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα, που πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης. Εκπρόσωποι των βασικών μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ιδιωτικού πόλου Thrivest, του e-ΕΦΚΑ του ΤΜΕΔΕ, της Παγκρήτιας και χιλιάδες μικρομέτοχοι που κατέχουν αξιόλογο ποσοστό των μετοχών της τράπεζας θα συνέλθουν το πρωί της Τρίτης στην ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank, η οποία λόγω των εξελίξεων τραβάει όλους τους προβολείς πάνω της.

Σε φυσική μορφή, διά ζώσης, αλλά δίνοντας και τη δυνατότητα online παρακολούθησης, η διοίκηση της Τράπεζας, στο τιμόνι της οποίας είναι η Ελένη Βρεττού, θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων για τα πεπραγμένα του 2023, που από πλευράς ανάπτυξης εργασιών οδήγησαν σε άνοδο οργανικής κερδοφορίας – για πρώτη φορά μετά από χρόνια – και αύξηση μεριδίου χορηγήσεων, τάση που εξακολουθεί και καταγράφεται και τους πρώτους μήνες του ΄24.


Αν και η πρόθεση ή η επιθυμία της διοίκησης ήταν η αυριανή ημέρα να συμπέσει με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Μετόχων, με τις τελικές υπογραφές να χαρακτηρίζουν την ετήσια γενική συνέλευση του ΄24, οι μικρές εκκρεμότητες για το deal το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί, απαιτούν μια ολιγοήμερη παράταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΤΧΣ θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα και τα εκκρεμή ζητήματα απόψε το βράδυ, στη διάρκεια του τακτικού, μηνιαίου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ενδεχομένως, το επενδυτικό κοινό να έχει ήδη ενημερωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας για τη λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Attica Bank προς το Χρηματιστήριο Αθηνών αναφορικά με μία ολιγοήμερη, δεύτερη κατά σειρά παράταση, στην απάντηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος, που ως Επόπτης, περιμένει τις τελικές υπογραφές για το κείμενο της Συμφωνίας.


Με δεδομένη και δεδηλωμένη την πρόθεση των μετόχων να εισφέρουν στη νέα κεφαλαιακή αύξηση που θα προκύψει το Σεπτέμβριο, με το ΤΧΣ να ελέγχει σήμερα το 72,5% και τη Thrivest, το 4,4%, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εξηγούν πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι οι όποιες παρατάσεις ή καθυστερήσεις είναι απόρροια διευθέτησης τεχνικών θεμάτων και όχι ουσίας στη συμφωνία.

Η συμβολή της Thrivest σε όλες τις εξελίξεις είναι εξίσου κρίσιμη και σημαντική για την εξυγίανση και «αναγέννηση» της Attica, στο πλαίσιο μάλιστα της συγχώνευσης με την Παγκρήτια (στην οποία ελέγχει το 44%) και τη δημιουργία του πολυσυζητημένου πέμπτου τραπεζικού πόλου. Στο τέλος της ημέρας, η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα αποτελέσει την πρώτη ελληνική τράπεζα που θα βγει από το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου (DTC).


Προϋποθέσεις για όλα αυτά αποτελούν η ένταξη τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ (που θα εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο και θα κάνουν εφικτό το στόχο για ΝPE κάτω του 5% και η σχεδιαζόμενη για το φθινόπωρο αύξηση κεφαλαίου, που θα καλύψει τα κεφαλαιακά ελλείμματα για τα οποία παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος με πρόσφατη επιστολή της.

Σε ότι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το συνολικό ύψος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κάπου ανάμεσα στα 600-700 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό της αύξησης, θα προσδιορισθεί όταν ο αρμόδιος οίκος DBRS δώσει την τελική, επίσημη αξιολόγηση. Προς το παρόν, κάποια πρώτα σενάρια από ανεπίσημες όμως πηγές, την προσδιορίζουν σε 650-670 εκατ. ευρώ. Με βάση τις σημερινές συμμετοχές, αυτό θα σήμαινε ότι το ΤΧΣ θα καταβάλλει γύρω στα 435 εκατ. ευρώ, ποσό θα ανέβει στα 507 εκατ. ευρώ, αν τελικά η αύξηση φθάσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μπορεί να καταβληθούν σε μετρητά ή εν μέρει και μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου (στο μεταξύ του ΤΧΣ πέραν των μετοχών έχει και warrants στην Attica). Οι τελικές αποφάσεις, απόρροια μιας σειράς εκκρεμοτήτων, είναι που προκαλούν αυτές τις ολιγοήμερες καθυστερήσεις, μέχρι το πόρισμα των νομικών και τεχνικών ρυθμίσεων που όλες αυτές τις ημέρες είναι αντικείμενο διευθέτησης ανάμεσα σε εξειδικευμένους τεχνοκράτες και συμβούλους, να φθάσει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.