Η φετινή χρονιά επιστρέφει στις τράπεζες τη χαμένη τους… κανονικότητα. Δεν είναι μόνο η διανομή μερίσματος, δεν είναι μόνο η επανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς και καταξιωμένους οίκους αξιολόγησης. Είναι η επιστροφή σε στρατηγικές αποφάσεις και στη συνέχεια στο όραμα για ανάπτυξη εργασιών, εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε, ο περιφερειακός ρόλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σχεδόν δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει… ακόμη και όταν απότομα και λόγω Μνημονίων, έκοψαν το νήμα της παρουσίας τους στη ΝΑ Ευρώπη.


Με κάποιον τρόπο πάντως, η ελληνική τραπεζική αγορά δεν έχασε την εξωστρέφειά της. Όσοι μπόρεσαν διατήρησαν μια παρουσία στο εξωτερικό, την οποία στην πορεία των ετών τη μετουσίωσαν σε κάτι άλλο, που τελικά γύρισε προς όφελός τους. Τόσο μέσω συμβολής κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες στο σύνολο των αποτελεσμάτων των Ομίλων, όσο και από τα εφάπαξ και έκτακτα κέρδη που έτυχαν να γράψουν από πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό. Κυρίως, όμως, η νέα σελίδα «γράφεται» με στρατηγικές συμμαχίες, με εταίρους δυνατά ονόματα της διεθνούς τραπεζικής σκηνής- συμμαχίες που ακόμη έχουν δρόμο μπροστά τους για να αποδώσουν τα μέγιστα.


Οι Έλληνες τραπεζίτες, οι επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων, διεκδικούν εκ νέου το όραμά τους για εξωστρέφεια. Η αναζήτηση συνεργασιών εκτός Ελλάδος, με ή χωρίς μετοχική συμμετοχή, αποτελεί δέσμευση προς τους μετόχους τους, στους οποίους η επιστροφή αξίας δεν περιλαμβάνει μόνο τη στενή έννοια του μερίσματος. Επιστροφή κεφαλαίου σημαίνει και επιστροφή αξίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συντονισμένες ενέργειες που υποστηρίζουν την τάση εξωστρέφειας.

Το έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών και κάτι ανάλογο αναμένεται να αναπτύξει σήμερα απευθυνόμενος στους μετόχους του, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σε δεδομένη στιγμή έχει επισημάνει ότι «η Τράπεζα θα εξετάσει οποιαδήποτε ευκαιρία στρατηγικής συνεργασίας, εντός και εκτός Ελλάδος, προσδίδει αξία στον μέτοχο και επιτυγχάνει συνέργειες». Όπως συνέβη και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Epsilonet, όπως αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους χώρους, αν προκύψει αμοιβαίο όφελος.


«Οι διεθνείς δραστηριότητες αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Eurobank» είπε μόλις προχθές ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιας Τράπεζας που διατηρεί συστημική παρουσία σε άλλες δύο κύριες αγορές, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Στην Κύπρο, μάλιστα, πέραν της θυγατρικής Eurobank Cyprus, ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, διαθέτοντας ήδη το 55,5%. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια πρόταση είναι σε εξέλιξη έως το τέλος Ιουλίου.

«Βεβαίως, πρωταγωνιστούμε και στο πεδίο της εξωστρέφειας, ανοίγοντας για τους πελάτες μας την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της στρατηγικής μας σχέσης με την UniCredit, και στηρίζοντας αποφασιστικά τα πλάνα εκσυγχρονισμού και μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων» υπογράμμισε χθες ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, που στη συνέχεια, περιγράφοντας το πλαίσιο της συνεργασίας με τον ιταλικό κολοσσό είπε: «Δεν πρόκειται απλώς για μία μετοχική και εμπορική συμφωνία. Συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για αλλαγή, περαιτέρω επιτάχυνση του μετασχηματισμού, ανανέωση της κουλτούρας εργασίας και απόδοσης στο εσωτερικό της Τράπεζάς μας. Η συνεργασία με την UniCredit μας παρέχει τη δυνατότητα να γίνουμε φορέας καινοτομίας στην ελληνική αγορά, να εκτεθούμε στον διεθνή ανταγωνισμό και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών τραπεζικών εξελίξεων, ως μέλος ενός ευρύτατου πανευρωπαϊκού δικτύου. Και αυτή είναι μία ευκαιρία, που δεν θα επιτρέψω να περάσει ανεκμετάλλευτη».


Με αφορμή την άδεια λειτουργίας της Snappi στο τέλος Ιουνίου, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρθηκε στην μελλοντική επανατοποθέτηση του Ομίλου σε αγορές εκτός Ελλάδος, αφού ήταν ο μόνος όμιλος που υποχρεώθηκε λόγω μνημονιακών επιταγών σε πλήρη αποδέσμευση της παρουσίας του στη ΝΑ Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η snappi, έχοντας σαν αφετηρία τα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων».