Η ΔΥΠΑ, κλείνοντας σταδιακά τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), συνεχίζει την προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της. Σ’ αυτήν τη φάση αξιοποιούνται το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της “Βαμβακουργίας” στο Βόλο, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Χωριού. Σύντομα, επίσης, θα παραδοθεί ο οικισμός στα Γρεβενά και έως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον οικισμό στα Γιαννιτσά. Την ώρα που, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης υλοποιεί τέσσερα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην πλήρη προετοιμασία του προγράμματος της «κοινωνικής αντιπαροχής», όπου ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του χρόνου.


Ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της ΔΥΠΑ που πρόκειται ν’ αξιοποιηθούν σύντομα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, είναι το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της “Βαμβακουργίας” στο Βόλο, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα υπερτοπικό πόλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με φοιτητικές κατοικίες, κοινωνικές υποδομές και θα καλύπτει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ανάδοχος του έργου είναι η Intrakat, η οποία πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση στα μέσα Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες, με τους αρμόδιους φορείς να έχουν θέσει ως στόχο το πανεπιστημιακό campus να είναι έτοιμο στα τέλη του 2026. Σύμφωνα με το σχέδιο θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στην ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.


Μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΔΥΠΑ, όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης, είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, που ρημάζει τα τελευταία 20 χρόνια. Από τα σενάρια για την αξιοποίησή του έχει προκριθεί αυτό που αφορά στη δημιουργία εμπορικών χρήσεων που θα συνοδεύονται από αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις. Σ’ αυτήν τη φάση, η ΔΥΠΑ θέλοντας να υλοποιήσει το εν λόγω έργο που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 85 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με σκοπό να αναλάβει να τρέξει τον διαγωνισμό.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, είναι επίσης να κλείσουν και οι εκκρεμότητες των οικισμών σε Γρεβενά και Γιαννιτσά που άφησε ο ΟΕΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρά η κατασκευή των εργατικών κατοικιών στα Γρεβενά, οι οποίες είναι στο σύνολο 80 και υπολογίζεται να είναι έτοιμες, ώστε να παραδοθούν στους δικαιούχους στα τέλη του 2025. Στην περίπτωση των Γιαννιτσών, όπου ο αριθμός των εργατικών κατοικιών φτάνει τις 46, υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, καθώς προ ολίγων ημερών η ΔΥΠΑ πήρε το τοπογραφικό. Τώρα, ξεκινούν οι διαδικασίες για να φτιαχτούν τα τεύχη του διαγωνισμού, ώστε να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους.


Ο επόμενος στόχος της ΔΥΠΑ, όπως σχολιάζει και η κα Γιάννα Χορμόβα, υποδιοικήτρια ΔΥΠΑ, «είναι να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον σκοπό αναζητούμε χρηματοδοτικό σχήμα, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε». Σ’ αυτήν τη φάση, όπως προσθέτει, «η ΔΥΠΑ διατηρεί ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Σαλαμίνα, όπου εκεί σχεδιάζει να χτίσει έναν πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό. Στόχος είναι να μπορεί να λειτουργήσει αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις σε βάθος διετίας».

Παράλληλα, η ΔΥΠΑ «τρέχει» τέσσερα προγράμματα κοινωνικής στέγασης, έτσι ώστε να μειώσει το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας.


Αυτή τη στιγμή, όπως τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης έχει δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», όπου ο στόχος είναι ο πρώτος διαγωνισμός να βγει στον «αέρα» στα τέλη του 2024. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Μελετάμε διεξοδικά με την υπηρεσία μας και αξιολογούμε τα πρώτα 11 οικόπεδα που είναι εντός σχεδίου και κοντά σε αστικούς ιστούς, ώστε να δούμε τι χρηματοοικονομικά μοντέλα θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και τι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει».

«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να είναι στοχευμένο, όπως συνέβη και με το «Σπίτι μου» και οι κοινωνικές κατοικίες να δοθούν στους δικαιούχους με χαμηλό ενοίκιο. Όλα αυτά τα οικόπεδα τα οποία συζητάμε είναι σε περιοχές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα στεγαστικό. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, έχουμε εκτάσεις στην Παλλήνη και τη Κηφισιά, στον Άγιο Ιωάννη και στις Αχαρνές. Εκτός Αττικής, διατηρούμε οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Ξάνθη, στον Αγρίνιο και στην Άρτα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όπως σχολιάζει ωστόσο και η κ. Χορμόβα: «Στην περίπτωση της Κοινωνικής Αντιπαροχής για πρώτη φορά δεν υπάρχει κεντρική κρατική συμμετοχή χρηματοδότησης του αναδόχου, καθώς το έργο θα πρέπει να είναι με ίδια κεφάλαια. Ακόμη, για πρώτη φορά εισάγεται ένα νέο μοντέλο που αφορά την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση του ανεγερθέντος οικοδομήματος από τον ανάδοχο».

Η ΔΥΠΑ, επίσης μετά την επιτυχημένη πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου», βρίσκεται σε αναμονή για τη β΄ φάση, αφού εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ένα ακόμη πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που στηρίζει τη στεγαστική πολιτική είναι το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στο οποίο δίνονται με προνομιακούς όρους δάνεια σε ιδιοκτήτες που είχαν κλειστά διαμερίσματα, για να τα ανακαινίσουν, με ταυτόχρονη υποχρέωση να τα νοικιάσουν για μια τριετία, ώστε να αυξηθεί το οικιστικό απόθεμα προς ενοικίαση. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν βελτιώσεις για το εν λόγω πρόγραμμα ώστε να γίνει πιο ελκυστικό, καθώς δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Ακόμη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, η ΔΥΠΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», όπου χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια για το σκέλος της ανακαίνισης. Σ΄ αυτήν τη φάση οι αιτήσεις αξιολογούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Τέλος, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Κάλυψη», που είναι η μετεξέλιξη του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», με τη διάθεση διαμερισμάτων σε ευάλωτες ομάδες.