Της Νεφέλης Ιανού, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κόκκορης και 26 δημοτικοί σύμβουλοι της τότε πλειοψηφίας και μειοψηφίας, καθώς φέρονται να προκάλεσαν ζημία 2,8 εκατ. ευρώ στον δήμο με την απευθείας αγορά οικοπέδων που θα αξιοποιούνταν ως κοινόχρηστοι χώροι και τα οποία είχαν τεθεί σε καθεστώς απαλλοτρίωσης από τη δεκαετία του 1970. Η δικογραφία αφορά στα οικόπεδα Ο.Τ. 464 και Ο.Τ. 477, 3.600 τ.μ. το πρώτο στη συμβολή των οδών Υμηττού, Τυρταίου και Ηρακλείτου και 3.600 τ.μ. το δεύτερο στις οδούς Επαμεινώνδα, Ποσειδώνος και Υμηττού. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει επίσης πως τα εν λόγω οικόπεδα όχι μόνο «χρυσοπληρώθηκαν» στους κατά δήλωσή τους ιδιοκτήτες, αλλά είναι και αμφισβητούμενα, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, αφού ελέγχονται ως δασικά…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η απευθείας αγορά των οικοπέδων με τίμημα περί τα 9 εκατ. ευρώ προκάλεσε τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Καραπάνου, που κατατέθηκε το 2009. Κατόπιν ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία στα εμπλεκόμενα μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό στους εμφανιζόμενους ως ιδιοκτήτες.

Ετσι, στην ανάκριση άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της απίστευτης ιστορίας, που χάνεται στο μακρινό 1830-1833. Συγκεκριμένα, με Βασιλικό Διάταγμα της 31/10/1969 εγκρίθηκε η τροποποίηση και η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Γλυφάδας στην περιοχή «Πυρνάρι-Παλαιοχώρι-Καρβελά», ενώ επιβλήθηκε αναγκαστική ρυμοτομική απαλλοτρίωση, μεταξύ άλλων, και στα δύο ακίνητα-οικόπεδα που χαρακτηρίστηκαν «κοινόχρηστοι χώροι».

Από το 1969 και για 34 χρόνια η αναγκαστική απαλλοτρίωση δεν υλοποιήθηκε. Οι συνιδιοκτήτες των οικοπέδων προσέφυγαν το 2004 ζητώντας άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης. Οι προσφεύγοντες, Χρήστος Παπαδημητρίου, Σπυρίδων Παπαδημητρίου και Δημήτρης Παπαδημητρίου, δικαιώθηκαν και η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να προβούν εντός διμήνου στις απαιτούμενες ενέργειες για επιβολή νέας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ως προς τα δύο επίμαχα οικόπεδα. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης και την καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες με βάση την αντικειμενική αξία, ήτοι 868 ευρώ/τ.μ.

Η νέα δημοτική Αρχή υπό τον Κ. Κόκκορη, που ανέλαβε την 1/1/2011, προχώρησε -αν και εκκρεμούσε η διαδικασία άρσης και επιβολής νέας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης- στην απευθείας αγορά των οικοπέδων.

Παρά το ότι η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου όριζε το τίμημα αποζημίωσης στα 868 ευρώ/τ.μ., ανέθεσε στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών στις 2/2/2011 την εκτίμηση της αγοραίας αξίας όλων των ρυμοτομούμενων οικοπέδων του δήμου. Στις 15/9/2011 το ΣΟΕ όρισε την αξία για το πρώτο οικόπεδο στα 1.530 ευρώ/τ.μ. και στα 1.511 ευρώ/τ.μ. για το δεύτερο. Στις 24/10/2011 ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συνιδιοκτήτης των οικοπέδων, υπέβαλε αίτηση στον Δήμο Γλυφάδας ζητώντας «… όπως ο δήμος προβεί στην απευθείας αγορά των ιδιοκτησιών μας…». Στις 11/11/2011 ο τότε δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κόκκορης, πρότεινε τη δέσμευση πιστώσεων 4,63 εκατ. ευρώ και 4,31 εκατ. ευρώ για τα δύο οικόπεδα. Στις 28/11/2011, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η απευθείας αγορά, έναντι συνολικού ποσού περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καραπάνος στις 13/12/2011 προσέφυγε ενώπιον του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την απευθείας αγορά και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. Στις 27/12/2011, με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αποδοχή δωρεάς ύψους 272.232,40 ευρώ (40 ευρώ/τ.μ.) εκ μέρους των ιδιοκτητών των δύο οικοπέδων, που «…δεσμεύτηκαν όπως δώσουν δωρεά στον δήμο (…) για τη βοήθεια στο σπίτι των δημοτών και το κοινωνικό παντοπωλείο…»!
Ζητώντας πληροφορίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τον προϋπολογισμό του 2012 του δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την 44/29-2-2012 απόφασή του ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του εν λόγω προϋπολογισμού, κατόπιν σχετικής πρότασης της τότε αντιδημάρχου Οικονομικών, Βασιλικής Παπαδημητρίου, κόρης και ανιψιάς των τριών συνιδιοκτητών των δύο επίμαχων οικοπέδων!

Καταγγελίες για μίζα και «παραδικαστικό»


Μετά τη σύνταξη συμβολαίων αγοράς, από τις 13/8/2012, ο Δήμος προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμής… Τον περσινό Ιανουάριο, στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Λευκό, στις οποίες γίνονται ευθείες αναφορές για μίζα που έλαβε ο πρώην δήμαχος Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κόκκορης. Ωστόσο, κατά την έρευνα, προέκυψαν και άλλα παράδοξα, καθώς τα επίμαχα οικόπεδα είναι αμφισβητούμενα, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί η διεκδίκησή τους από το Δημόσιο ως δασικών εκτάσεων… Και αυτό διότι μεγάλες εκτάσεις περιήλθαν στην κατοχή Ελλήνων μετά την απελευθέρωση της Αττικής από τους Τούρκους το 1829 και ήδη από το 1830 έως το 1833 εμφανίζονται συμβολαιογραφικές πράξεις «χοτζέτια» ενώπιον του ιεροδικαστή των Αθηνών, Αχμέτ Πασά Ζαδέ Ισμαήλ. Με αυτά πωλούνταν τσιφλίκια με τη γενική περιγραφή «Ανω-Κάτω Τράχωνες», περιοχές που εκτείνονται από το Καλαμάκι μέχρι το Κορωπί, μαζί με το τμήμα του Υμηττού, που ήταν δάσος και περιλαμβανόταν στην περιοχή!

Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να κάνει την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο και, αν ναι, για το ποιοι από τους εμπλεκόμενους θα καθήσουν στο εδώλιο.