Τίτλοι τέλους σε μια διαδικασία, που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου με την -από κοινού- δημόσια πρόταση του αμερικανικού private equity fund General Atlantic, του σημερινού βασικού μετόχου Ιωάννη Μίχου και της Εθνικής Τράπεζας, για τον πλήρη έλεγχο της Epsilon Net έναντι 241 εκατ. ευρώ, έπεσαν χθες.

Η δημόσια πρόταση της Ginger Digital (σ.σ. εταιρεία ειδικού σκοπού, που ενεργεί για λογαριασμό των τριών μερών) ολοκληρώθηκε επιτυχώς, καθώς φαίνεται πως συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό του 90% της εισηγμένης, επιτρέποντας στην Ginger να εκκινήσει διαδικασίες για έξοδο της Epsilon Net από το ταμπλό.

Η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης επιτεύχθηκε χθες κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της εκπνοής της προθεσμίας, αφού μέχρι και προχθές, Πέμπτη, η Ginger είχε συγκεντρώσει το 83,75% της εισηγμένης, αναζητώντας το υπόλοιπο ποσοστό. Χθες έληξε και το μίνι «θρίλερ» για τη στάση που θα κρατούσε το επίσης αμερικανικό fund Barca έναντι της δημόσιας πρότασης, αφού το fund φέρεται να περιλαμβάνεται, τελικά, στους μετόχους που διέθεσαν χθες τις μετοχές τους στο πλαίσιο της πρότασης και στην τιμή της πρότασης, ήτοι στα 12 ευρώ (σ.σ. το Barca ελέγχει το 7,03% στην εισηγμένη).

Η χθεσινή ημέρα ανοίγει τον δρόμο για το squeeze out των μετοχών, με την Epsilon Net να μπαίνει στην τελική ευθεία αποχώρησης από τη Σοφοκλέους το κατώφλι της οποίας πέρασε πριν από 16 χρόνια, εισερχόμενη στην Εναλλακτική Αγορά στις 21 Φεβρουαρίου του 2008.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή θέση της Ginger στην Epsilon Net θα πρέπει να αναμένονται τη Δευτέρα, οπότε ξεκινά και η τρίμηνη περίοδος εντός της οποίας η Ginger θα αποκτήσει τις εναπομείνασες μετοχές της Epsilon Net, ώστε να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, που θα κληθεί να εγκρίνει τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ.

Στην ομπρέλα ενός κολοσσού
Η χθεσινή κίνηση εντάσσει και τυπικά την Epsilon Net στην επιχειρηματική περίμετρο του κολοσσού της General Atlantic. Ενός από τα μεγαλύτερα private equity funds του κόσμου, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στις τεχνολογικές εταιρείες και έχει στο ενεργητικό του επενδύσεις σε tech γίγαντες όπως η ByteDance, μητρική του TikTok.

«Το γεγονός ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα μετέχει ο παγκοσμίως γνωστός επενδυτικός όμιλος της General Atlantic, αλλά και με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής η ΕΤΕ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ευρωστία και επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας» αναφέρει στην αιτιολογημένη γνώμη για τη δημόσια πρόταση το ΔΣ της Epsilon Net.

Το βαρέων βαρών fund, που εισέρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, επενδύει, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες πληροφορικής, έχοντας περισσότερες από 225 επιχειρήσεις στο portfolio του, περί τις 530 επενδύσεις στο ενεργητικό του και επενδυτική παρουσία σε πέντε γεωγραφικές ζώνες, από τις ΗΠΑ και την Ινδία μέχρι την Κίνα, την Ευρώπη και τη ΝΑ Ασία.

«Οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε μοιράζονται το πάθος μας για την καινοτομία και την τεχνολογία. Αναζητούμε αναδυόμενες εταιρείες με ισχυρές θεμελιώδεις επιδόσεις και οργανική ανάπτυξη, που μπορούν να επιταχύνουν την επέκτασή τους και την κλίμακά τους παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ξένο fund, που αποκτά πλέον ενεργό εμπλοκή στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

Το επενδυτικό fund τοποθετείται με υψηλά μειοψηφικά ποσοστά σε εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι επικεντρωμένες ανάμεσα σε άλλα στο computer software και τις υπηρεσίες. Προφίλ που ταιριάζει με αυτό της Epsilon Net, κάτι το οποίο κινητοποίησε το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

«Συνεργαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις τους με το κεφάλαιό μας, τις πληροφορίες, τους παγκόσμιους πόρους και το δίκτυό μας», σημειώνει το fund, που μετρά 40 χρόνια ζωής, με επενδύσεις, εκτός από την τεχνολογία, σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία, οι επιστήμες ζωής και οι καταναλωτικές υπηρεσίες.

Η επόμενη ημέρα
Ήδη, το General Atlantic, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της δημόσιας πρότασης, έχει δεσμευθεί αφενός να διατηρήσει την έδρα της εταιρείας στην Ελλάδα και να υποστηρίξει τα επενδυτικά πλάνα του σημερινού management υπό τον Ιωάννη Μίχο, ο οποίος -ως φαίνεται- θα συνεχίσει να ελέγχει ποσοστό 55,42% της Epsilon Net και θα διατηρήσει τη θέση του στο ΔΣ.

«Η εταιρεία θα συνεχίσει να εστιάζει στην παροχή επιχειρηματικού λογισμικού και λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου σε περισσότερες από 150.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι στρατηγικοί της στόχοι θα συνεχίσουν να είναι η συνεχής βελτίωση και επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες, η συνεχιζόμενη δέσμευση για τη συνεργασία με τον όμιλο της ΕΤΕ για την ανάπτυξη ενσωματωμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών προϊόντων ως υπηρεσιών, η συνέχιση της εφαρμογής της στρατηγικής εξαγορών, και η σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών στο εξωτερικό» αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα.

Η διοίκηση της βορειοελλαδικής εταιρείας έχει προαναγγείλει μια βεντάλια κινήσεων, οι οποίες θα της επιτρέψει να «πιάσει» τον στόχο που έχει θέσει για τζίρο άνω των 150 εκατ.ευρώ με ορίζοντα το 2025. Η εταιρεία έχει βάλει υψηλά τον πήχη, προσβλέποντας σε αύξηση εσόδων αφενός μέσω οργανικής ανάπτυξης, αφετέρου μέσω στοχευμένων εξαγορών, αλλά και μέσα από την επέκταση σε κάθετες αγορές, καθώς και από τη διεύρυνση των εργασιών στους τομείς του Fintech και του Embedded Finance μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Εθνική, που κατέχει το 7,5% των μετοχών της (ποσοστό το οποίο θα διπλασιάσει μέσω της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης).

Στρατηγικοί στόχοι
«Οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχισθούν λόγω της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και της παράλληλης παροχής κινήτρων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» σημειώνει η διοίκηση της Epsilon Net.

Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό, με ενίσχυση της παρουσίας σε Κύπρο και Ρουμανία, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών.

«Παράλληλα με τους στόχους ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο ενεργειών ενίσχυσης του επιπέδου οργάνωσης και λειτουργίας του ομίλου, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του καθώς και σημαντικής κλίμακας νέες επενδύσεις στους τομείς των κτιριακών υποδομών, του Security, του Fintech, του Business Software & του ΑΙ με στόχο τη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης για την επόμενη πενταετία» αναφέρει η διοίκηση σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.