Η αγορά στη δίνη των εκλογών
Του Βασίλη Κορκίδη προέδρου ΕΣΕΕ
Το κλίμα πολιτικής πόλωσης έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα, έντονη ανησυχία και έχει παγώσει την αγορά. Και τούτο κυρίως διότι, αρκετά ξένα ΜΜΕ, εμφανίζουν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα τους τον όρο "Grexit" και τον εκβιασμό του "Default", κάτι που ως γνωστόν μέχρι και πριν από δυο χρόνια είχε προκαλέσει, ως εναλλακτικό σχέδιο, τεράστια εμπόδια στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι της αγοράς δεν θέλουμε ούτε καν να σκεφτόμαστε "καταστάσεις Κύπρου", ενώ το
σενάριο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία, πρέπει να σταματήσει οριστικά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ως γνωστό για να βγει μια χώρα από το "Ευρώ" είναι δυσκολότερο από το να μπει σε αυτό, λόγω των κανόνων της Ε.Ε. και των όρων της Ευρωζώνης. Όμως όταν αρχίζουν οι επικίνδυνες κοστολογήσεις με την ευρωπαϊκή επιβάρυνση να μείνει η χώρα μας στα 40 δις και το κόστος εξόδου μας στα 70 δις ευρώ, απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά. Προϋπόθεση, επομένως, για τη διατήρηση μας στην Ευρωζώνη και τη διατήρηση της σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των
διεθνών αγορών στην Ελλάδα. Η επίπονη για τον ελληνικό λαό, αλλά εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δεν πρέπει να πάει χαμένη, αλλά να είναι το ισχυρό επιχείρημα μας στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος με την Τρόικα.
Το διαρκώς μειούμενο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αλληλοεπιδρώντας μάλιστα με τις συνεχείς φοροεπιδρομές στο οικογενειακό εισόδημα, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην απασχόληση και βεβαίως στη ρευστότητα και στον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καθίσταται επομένως επιτακτική η ανάγκη, αμέσως μετά τις εκλογές, να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα τα εμπόδια που φρενάρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη
δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το υπερβολικά περίπλοκο και ασταθές φορολογικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, για τους ΜμΕ, αυτά συνιστούν πολιτικές, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στους άμεσους στόχους του όποιου κυβερνητικού σχήματος, αναλάβει προσεχώς τα ηνία της χώρας.
Ο ελληνικός λαός επιθυμεί μία "έξοδο" και αυτή είναι από το Μνημόνιο και τα μέτρα λιτότητας, που όμως τα έχει πληρώσει ακριβά για να τα θυσιάσει στο βωμό των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Την έξοδο όμως από το "ευρώ" ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συζητά, ούτε και βεβαίως η αγορά μπορεί να την σκεφτεί. Για το γενικό συμφέρον και το καλό του τόπου, πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και λογική, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, σε καταστάσεις, που θα διχάσουν την κοινωνία και θα κλονίσουν ανεπανόρθωτα
την οικονομία.
Προβληματισμένοι λοιπόν οι ΜμΕ έμποροι, με επιμονή και πολύ υπομονή, παρακολουθούμε την αγορά να βρίσκεται στη δίνη του αβέβαιου πολιτικού κλίματος και το έλεος των εκλογών. Με την εξαίρεση του Χρηματιστηρίου, η αγορά από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες και μετρήσιμες απώλειες, όπως:
Μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά 8-10% & απώλειες 500 εκ. ευρώ.
Μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 20% με μείωση του μ.ο. αγορών από 406 σε 325.
Μείωση του συνόλου των πωλήσεων του Δεκεμβρίου από 6,8 δις το 2013 σε 6,3 δις το 2014.
Μείωση 20% σε ένδυση-υπόδηση, 30% σε ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά, 40% σε καλλυντικά & 70% σε έπιπλα.
Μείωση της αγοραστικής κίνησης σε 8 στους 10 ΜμΕ της αγοράς λόγω εκλογών και εύλογος φόβος να βυθιστεί η εκπτωτική χειμερινή αγορά που ξεκινά 12/1 και λήγει 28/2.
Κάθε αμφίρροπη εκλογική περίοδος, μπορεί να ταλαιπωρήσει την οικονομία, να στραγγαλίσει την αγορά, να βυθίσει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση, να γονατίσει την παραγωγή, να στεγνώσει τη ρευστότητα και να μουδιάσει την επιχειρηματικότητα. Δεν επιτρέπεται όμως να καταστρέψει κόπους γενεών, ούτε να θυσιάσει λαούς στη φτώχεια και την ανυποληψία.