Κρεοπωλεία: Γιατί παρουσιάζεται "φουσκωµένη" η τιμή του αρνιού - Η κακή επικοινωνιακή διαχείριση της πανώλης και η... στρατοσφαιρική τιµή

Θα πούμε το αρνί... αρνάκι

Τα τελευταία χρόνια, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δίνει η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιµή του αρνιού συγκλίνει µε εκείνη του µέσου όρου της Ε.Ε., όταν πριν από µερικά χρόνια η Ελλάδα θεωρούνταν φτηνή χώρα στο αρνί

kreopoleio-arni
Αν και δεν είναι ακόµη γνωστές οι επιπτώσεις της πανώλης στην τιµή του αρνιού, εντούτοις φαίνεται ότι οι επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων 10- 20 ετών θα κάνουν και το αρνί... αρνάκι για τους Ελληνες. Τα τελευταία χρόνια, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δίνει η Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιµή του αρνιού συγκλίνει µε εκείνη του µέσου όρου της Ε.Ε., όταν πριν από µερικά χρόνια η Ελλάδα θεωρούνταν φτηνή χώρα στο αρνί.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, προς τους καλοκαιρινούς µήνες, η τιµή του αρνίσιου κρέατος στην Ελλάδα ξεπερνά τη µέση τιµή της Ε.Ε. Συγκεκριµένα, φέτος λίγο µετά το ελληνικό Πάσχα η τιµή του αρνιού στη χονδρική εκτοξεύθηκε στα 8,32 ευρώ το κιλό (832,30 ευρώ τα 100 κιλά) έναντι 8,29 ευρώ το κιλό που είναι ο µέσος όρος στην Ευρώπη.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κοµισιόν, η τιµή χονδρικής του αρνιού στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους ανατιµήθηκε κατά 10%, έναντι 1% που ήταν η µέση ανατίµηση στην Ε.Ε. Σηµειώνεται ότι πλέον η χονδρική τιµή στο αρνί στην Ελλάδα κατά µέσον όρο τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι κατά 4%-8% χαµηλότερη από τον µέσον όρο της Ε.Ε., ενώ τα προηγούµενα χρόνια ήταν 15% έως 20% φθηνότερη.

Μείωση ζωικού κεφαλαίου

Η ανοδική πορεία του αρνιού στην Ελλάδα δεν είναι φετινό φαινόµενο. Η ανοδική του πορεία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της µείωσης της παραγωγής αρνιών και συνολικότερα του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα µας. Για παράδειγµα, οι εκµεταλλεύσεις προβατοειδών στη χώρα µας έχουν µειωθεί κατά 55% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η ζωοπαραγωγή τους κατά 16%.

Επιπλέον σε αυτό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Κρέατος (Ε∆ΟΚ) Λευτέρης Γίτσας, σχεδόν το 100% της εκτροφής προβάτων αφορά αµιγώς γαλακτοπαραγωγικά ζώα. Τα ζώα αυτά δεν προσφέρουν περισσότερο από 4-5 κιλά κρέατος κατά µέσον όρο, όταν τα κρεατοπαραγωγικά ζώα προσφέρουν έως 20 κιλά κρέατος.

Γι’ αυτό σπανίζουν τα ελληνικά αρνιά το καλοκαίρι και οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται µε εισαγωγές αµνοεριφίων από το εξωτερικό, όπως αυτή που µας έφερε την πανώλη των προβάτων. Κάθε χρόνο πάνω από το 1 εκατ. «κεφάλια» προβάτων εισάγονται στη χώρα µας, τα µισά εκ των οποίων από τη Ρουµανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας, πολλά από αυτά είναι «εκρουµανοποιηµένα» ή «εκβουλγαρισµένα» αρνιά και κατσίκια από την Τουρκία, το Αζερµπαϊτζάν, τη Γεωργία και άλλες ασιατικές χώρες.

Αρνητικό ισοζύγιο

Η χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες κρέατος σε αρνιά, πληρώνει πλέον πάνω από 75 εκατ. ευρώ ετησίως σε εισαγωγές. Το ισοζύγιό της, δε, έχει καταστεί αρνητικό, από θετικό που ήταν πριν από 5-10 χρόνια. Το 2023 εξαγάγαµε αρνιά (ζωντανά και κρέας) αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ετσι, οι τιµές του αρνίσιου κρέατος έχουν λάβει την ανιούσα, ενώ άγνωστες είναι ακόµη οι επιπτώσεις από την πανώλη των προβάτων στη χώρα µας. Ο πρόεδρος της Ε∆ΟΚ, Λ. Γίτσας, ωστόσο επικρίνει την επικοινωνιακή διαχείριση του θέµατος, η οποία ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει µια συνήθη περίπτωση αντιµετώπισης ζωονόσου, έχει αναχθεί σε κυρίαρχο ζήτηµα στα ΜΜΕ.

Η συνήθης αντιµετώπιση της ζωονόσου προβλέπει τον εντοπισµό του ζώου, τη θανάτωσή του και την τοποθέτηση της µονάδας ή της εκµετάλλευσης σε καραντίνα. Αντίθετα, οι χειρισµοί της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε µαζικές θανατώσεις ζώων -και µάλιστα µε την ταφή δεκάδων ή εκατοντάδων ζωντανών αρνιών- αφενός, µεν, δηµιουργούν λανθασµένες εντυπώσεις στο κοινό, αφετέρου, δε, µειώνουν το ήδη µειωµένο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Επίσης οι θανατώσεις ζώων µέχρι σήµερα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση µε την κατανάλωση αρνίσιου κρέατος στη χώρα µας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σφάζονται σχεδόν 10 εκατ. αρνιά, ενώ µέχρι σήµερα έχουν θανατωθεί πάνω από 10.000 ζώα µε πανώλη, που δεν ξεπερνούν το 0,1% της ετήσιας παραγωγής αρνιών. Οι εικόνες θανάτωσης των ζώων σε καθηµερινή βάση ωστόσο στα τηλεοπτικά κανάλια δεν αποκλείεται να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι θεωρούνται από τους µεγαλύτερους καταναλωτές αρνίσιου κρέατος στον κόσµο. Κατά µέσον όρο ο Ελληνας καταναλώνει έξι κιλά αρνίσιου κρέατος τον χρόνο.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»