Ιδιαίτερα παλαιό και ενεργοβόρο είναι σήμερα σχεδόν το σύνολο του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, καθώς το 60% των κτιρίων ανήκει στις χαμηλότερες ενεργειακές κατηγορίες (E-G) και πάνω από τα μισά έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980, επομένως στερούνται θερμομόνωσης. Στόχος λοιπόν του νέου αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που δόθηκε προ ολίγων ημερών σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, είναι να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να έχει «πρασινίσει» ένα σημαντικό ποσοστό τους και παράλληλα να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ΑΠΕ σ’ αυτά.


Τα κτίρια σήμερα αποτελούν ενδεχομένως τον κρισιμότερο τομέα για την επίτευξη των στόχων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Οι κτιριακές υποδομές ευθύνονται εξάλλου για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, συνεισφέροντας περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας στα κτίρια του οικιακού τομέα κατά 16% έως το έτος 2030 και κατά 20% -22% έως το έτος 2035. Ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζεται ο στόχος για την περίπτωση των λοιπών κτιρίων, βάσει του οποίου, το 16% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις πρέπει να ανακαινιστεί έως το έτος 2030 και το 26% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις πρέπει να ανακαινιστεί έως το έτος 2033.


Δεδομένου ότι η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος είναι αναμφισβήτητη, το ΕΣΕΚ έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ανακαίνισή του μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης κατοικιών την περίοδο 2025-2030 θα ανέλθει σε 68 χιλιάδες ανακαινίσεις. Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2040 ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης θα μειωθεί σε 64 χιλιάδες, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να επιτευχθεί την περίοδο 2041-2050 στις 83 χιλιάδες με σκοπό την απανθρακοποίηση του οικιακού τομέα.

Πώς συμβάλλουν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης στο “πρασίνισμα” των κτιρίων
Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικό ρόλο έχουν και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ξεκινήσει με κυβερνητική πρωτοβουλία τα τελευταία χρόνια. Η υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων συνέβαλε στο να αυξηθούν κατά 67% οι ενεργειακά αναβαθμισμένες κατοικίες σε σχέση με το 2019. Αναλυτικά, τα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών τη διετία 2020-2022 παρείχαν τη δυνατότητα κάλυψης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για 126.000 δυνητικούς ωφελούμενους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος με τη μόχλευση μόνο για το έτος 2021 ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ. Ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα τους έτους 2023 ανέρχεται σε 973 εκατ. ευρώ.


Στην περίπτωση των δημοσίων κτιρίων, που στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, προβλέπεται να βελτιωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Εφαρμόζεται ήδη και το πρόγραμμα «ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ» που σχετίζεται με την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας των φορέων του Δημοσίου, όπου ορίζεται ετήσιος στόχος επίτευξης εξοικονόμησης. Επιπρόσθετα, έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με ήδη θεσμοθετημένα φορολογικά κίνητρα με σκοπό την προώθηση δράσεων εξοικονόμησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», όπου υπάρχουν αρχικά επιλέξιμες 1.143 επιχειρήσεις. Τέλος, για κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς εκμίσθωση από 1/6/2021, δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr