Πριν από έξι μήνες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αναδείξει διάφορες μορφές χρηματιστηριακής απάτης με συνεχείς παρεμβάσεις της. Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ή μάλλον, οι επιτήδειοι ως άλλοι χαμαιλέοντες, βρίσκουν τρόπο να μεταλλάσσονται και να καλούν τους επενδυτές «αυτοαποκαλούμενοι» ως υπάλληλοι της Επιτροπής. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα η Εποπτική Αρχή έχει προχωρήσει σε δύο προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό:


Στην πρώτη, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, έχει περιέλθει σε γνώση της ότι πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ως στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καλούν τηλεφωνικώς πολίτες, από τηλεφωνικούς αριθμούς με πρόθεμα εξωτερικού, δηλώνοντας ότι βρήκαν τα στοιχεία τους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερώνοντας τους για δήθεν παραβίαση των λογαριασμών τους και απώλεια των χρημάτων τους! Ακούγοντας κάποιος ότι δήθεν τον καλεί εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι πολύ πιθανό να πέσει στην παγίδα αποκαλύπτοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των τραπεζικών του λογαριασμών.


«Επισημαίνουμε ότι τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν είναι στελέχη της ούτε την εκπροσωπούν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει πληροφορίες για τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς», επισημαίνεται σχετικά από την Επιτροπή. Μάλιστα δε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν σε άγνωστα σε αυτούς πρόσωπα οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες (στοιχεία ταυτότητας, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών κλπ.) και σε καμία περίπτωση να μην αποστέλλουν χρήματα.

Λίγες μέρες πριν πάντως, η Επιτροπή προέβη σε νέα προειδοποίηση προς τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, υπέπεσαν στην αντίληψή της ψευδείς και παραπλανητικές διαφημιστικές αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στις οποίες γνωστά πρόσωπα ή διασημότητες (πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πρόσωπα της τηλεόρασης) φέρονται να δηλώνουν ότι επένδυσαν με μεγάλη επιτυχία ή και να συστήνουν επενδυτικά προϊόντα υποσχόμενα υψηλές αποδόσεις.


Η εποπτική αρχή αναφέρει πως οι εν λόγω αναρτήσεις αποσκοπούν στην παραπλάνηση και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και προφανώς δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα αυτά.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην αξιολόγηση των εταιρειών (με τις οποίες προτίθενται να συνεργαστούν ή συνεργάζονται) σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης και εποπτείας τους. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να διαπιστώνουν την ύπαρξη άδειας λειτουργίας των εταιρειών αυτών τόσο από την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και μέσω των ιστοσελίδων των αντίστοιχων εποπτικών αρχών των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σημειώνεται πως μόνο φέτος, η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει 18 προειδοποιήσεις για το επενδυτικό κοινό προκειμένου να αποφύγουν διάφορους κινδύνους.