Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει καταβάλει μια μεγάλη και επώδυνη προσπάθεια, για να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, για να διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη, για να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, για να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της και να μπορέσει να αντλήσει ξανά κεφάλαια από τις αγορές, για να στηριχθεί η ρευστότητα και η ανάπτυξη της επόμενης ημέρας.

Σε αυτή την προσπάθεια, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συνέβαλε τα μέγιστα. Ήταν αυτή που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και επωμίστηκε το μεγαλύτερο κόστος από την κρίση. Μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης και χαμηλής ζήτησης, ανύπαρκτης ρευστότητας και αδυναμίας δανεισμού, δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Πολύ περισσότερες μάχονται αυτή την ώρα, με νύχια και με δόντια, για να επιβιώσουν. Αγωνίζονται όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για τους συνεργάτες τους, για τους εργαζομένους τους και για τις οικογένειές τους. Γιατί χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει απασχόληση, δραστηριότητα και εισοδήματα.

Σήμερα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως και η κοινωνία, δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Αναζητά σταθερό έδαφος και βιώσιμο κλίμα, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, για να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να αναπτυχθεί ξανά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Γι’ αυτό και ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου απαιτεί από όλα τα κόμματα καθαρές κουβέντες. Ζητά καθαρές λύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία και την αγορά στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση. Μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι επιχειρήσεις ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο.

Μέσω των θεσμοθετημένων εκπροσώπων του, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα, θέσεις και προτάσεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε ρεαλιστικές λύσεις στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Έχει αναδείξει συγκεκριμένες προτεραιότητες και προϋποθέσεις, με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο υγιούς οικονομίας, τη διασφάλιση μιας ανάπτυξης, η οποία θα δημιουργεί εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας.

Μέχρι τώρα, κάποιες από τις προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν εισακουστεί. Μένουν όμως πολλές που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στη φορολογία, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην προώθηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης και της οικονομίας της χώρας.

Το κυριότερο, ωστόσο, που οφείλει να διασφαλιστεί είναι η σταθερή πορεία της χώρας εντός του κοινού νομίσματος και της Ε.Ε. Οποιαδήποτε ασάφεια ή αμφιβολία σε αυτό το θέμα, αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να σηματοδοτήσουν το τέλος της αβεβαιότητας και να μην ανοίξουν ένα νέο, επικίνδυνο κύκλο πολιτικών αναταράξεων. Οι εκλογές πρέπει να αναδείξουν μια κυβέρνηση η οποία, από την επόμενη κιόλας ημέρα, θα κινηθεί με γνώμονα τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του τόπου.