Με τριπλή «αντεπίθεση» σε νέα προϊόντα και με ευνοϊκή τιμολόγηση ξανασυστήνεται στην αγορά η Attica Bank, έχοντας ως κεντρικό πυρήνα της πελατείας της, τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.


Η Τράπεζα που είναι σε τροχιά λειτουργικής ενοποίησης με την Παγκρήτια, ετοιμάζεται να λανσάρει από την επόμενη εβδομάδα τρεις συγκεκριμένες λύσεις για καταθέτες και δανειολήπτες: ένα καταθετικό προϊόν με ευέλικτα χαρακτηριστικά και δύο νέα δανειακά προγράμματα, ένα στεγαστικό δάνειο και ένα επιχειρηματικό, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.


Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η CEO της Attica, Ελένη Βρεττού, η Τράπεζα μπορεί μεν να εστιάζει στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, κυρίως δε σε μικρομεσαίες, πλην όμως, με γνώμονα συγκεκριμένα κριτήρια.

«Η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή», πρόσθεσε αναφερόμενη στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου τόσο της Attica όσο και της τέως Παγκρήτιας που το αποτυπώνουν σε αριθμούς – «και η δική μας δυναμική είναι προφανής προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό της αγοράς». «Βέβαια» διευκρίνισε «στόχος μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας για να δανειοδοτηθούν και δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που οδήγησαν τις δύο τράπεζες στην αδιέξοδη κατάσταση του παρελθόντος που κληρονομήσαμε».


Η σταδιακή προσφορά νέων επιλογών και λύσεων στους πελάτες της Τράπεζας -με την υψηλή ζώνη ενδιαφέροντος να αφορά τον χώρο των ΜμΕ – δεν είναι ανεξάρτητη από την ταυτόχρονη ανάπτυξη της Τράπεζας που καλείται να πετύχει τους στόχους ενός δεκαετούς business plan, με σημαντικό σταθμό το 2027, έτος που μπορεί να ανοίξει το δρόμο και στη διανομή μερίσματος, στην περίπτωση που θα πληροί το τρίπτυχο εξυγίανση- κερδοφορία – απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 20%.

«Η κοινή τράπεζα από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργεί σαν ένα» υπογράμμισε η κυρία Βρεττού ενώπιον των μετόχων που έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου, απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελέσει η Τράπεζα «πυλώνα σταθερότητας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης».


Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης (4 Σεπτεμβρίου) δόθηκε η δυνατότητα στους πελάτες των δύο τραπεζών να εκτελούν ανέξοδα τις συναλλαγές μεταξύ των λογαριασμών τους στις δύο τράπεζες και να χρησιμοποιούν το κοινό δίκτυο των ATM, ενώ την ίδια στιγμή θεσπίζεται σταδιακά κοινή τιμολογιακή πολιτική. Ήδη, προετοιμάζεται εντατικά η ομογενοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και η βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών προκειμένου να βελτιωθεί συνολικά η εμπειρία πελάτη.

Επόμενο βήμα είναι η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού της νέας Τράπεζας, με ένταξη τιτλοποποιήσεων στον Ηρακλή ΙΙΙ, ώστε πριν από το τέλος του 2024, να έχει υποχωρήσει στο 3% ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE), όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι το 4%. Βασική προτεραιότητα παραμένει η ταχύτατη ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης και φυσικά η ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση, που θα προέλθει από τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου.

Όπως έγραψε χθες το powergame.gr, οι στόχοι της αύξησης είναι τέσσερις και δεν περιορίζονται στην κάλυψη ζημιών λόγω εξυγίανσης (που είναι και ο πρώτος στόχος), αλλά σε κάλυψη δαπανών αναδιάρθωσης λόγω εξορθολογισμού λειτουργιών, σε επενδύσεις τεχνολογίας και ψηφιακών υποδομών και φυσικά σε διαμόρφωση των εποπτικών κεφαλαίων σε επίπεδο πάνω του 15%. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει 100 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) λήξης 2028.