Το τελευταίο τρίμηνο δύο εταιρείες πληροφορικής χτύπησαν το καμπανάκι της Λεωφόρου Αθηνών. Τον Ιούλιο, η Softweb, κάνοντας το ντεμπούτο της στην Εναλλακτική Αγορά, και προχθές η Performance Technologies, που μετά από 16 χρόνια στην ΕΝ.Α., πήρε τον δρόμο για την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Και από ότι φαίνεται δεν είναι οι τελευταίες…


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο powergame.gr ότι και νέες εταιρείες ΙΤ θέλουν να χτυπήσουν το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου, κοιτώντας προς την Εναλλακτική Αγορά. Πρόκειται για εξαιρετικά ενεργές επιχειρήσεις, με εύρωστα οικονομικά μεγέθη, υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, ταχεία εκτός συνόρων ανάπτυξη και έντονα φιλικό προς τους επενδυτές προφίλ.


Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι εν λόγω εταιρείες, κατά κύριο λόγο από τους κλάδους του business software, της κυβερνοασφάλειας -και ενδεχομένως από την περίμετρο της τεχνητής νοημοσύνης- βρίσκονται εν αναμονή του νέου Κανονισμού λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, ώστε να αποφασίσουν να κάνουν το χρηματιστηριακό τους βήμα.

Ο νέος Κανονισμός, ο οποίος εισάγει μια σειρά αλλαγών, προκειμένου να διευκολύνει τις νέες εισαγωγές, χαμηλώνοντας τον πήχη σε μια σειρά από τα προαπαιτούμενα, βρίσκεται από τις αρχές του 2024 στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναμένοντας έγκριση. Ο Κανονισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει χαμηλότερο free flow, ενώ διευκολύνει τις εισαγωγές, καταργώντας κάποια από τα -ομολογουμένως «βαριά» σήμερα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ
Το φιλικό προφίλ της Εναλλακτικής Αγοράς περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), Γιάννος Κοντόπουλος, κατά την τελετή για τη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε και θέλοντας να υπογραμμίσει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της ΕΝ.Α, σημείωσε ότι σήμερα σε αυτή διαπραγματεύονται 14 εταιρείες με αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 35% έναντι του 2023, και 4,4 φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, όπως είπε, οι εν λόγω εταιρείες αυξάνουν συστηματικά τη συναλλακτική τους δραστηριότητα την τελευταία 7ετία.


«Η ΕΝ.Α δημιουργήθηκε με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών, οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους πλάνων. Μέσα από το περιβάλλον της ΕΝΑ οι εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Κοντόπουλος. Σύμφωνα με όσα τόνισε, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Εναλλακτική Αγορά στην αναπτυξιακή πορεία των εταιρειών και με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή της, το ΧΑ έχει δρομολογήσει την αδειοδότηση της ΕΝ.Α. ως SMS Growth Market, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της.

Οι εταιρείες που κοιτούν προς την ΕΝΑ, σύμφωνα με πηγές κοντά στο ΧΑ, βλέπουν σε αυτή, εκτός από τη γρήγορη και χαμηλού κόστους πρόσβαση σε κεφάλαια, περαιτέρω δυνατότητες για ενίσχυση του προφίλ και της αξιοπιστίας σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, όπως και τη δυνατότητα χρήσης των μετοχών τους, αντί για μετρητά, για τη διενέργεια συγχωνεύσεων εξαγορών, και άλλων ενεργειών.

Success stories της ΕΝ.Α.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι εν λόγω εταιρείες δεν στοχεύουν στη ρυθμιζόμενη, Κύρια Αγορά, του ΧΑ, αλλά στην Εναλλακτική Αγορά, η οποία μέχρι σήμερα έχει επωάσει ηχηρά success stories, όπως αυτά των Entersoft και Epsilon Net, που ανέπτυξαν καταιγιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πέτυχαν χρυσά exits με την υπογραφή κορυφαίων ομίλων εντός και εκτός Ελλάδας. Οι περιπτώσεις των Entersoft και Epsilon Net επιβεβαιώνουν πως η κεφαλαιαγορά μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής της μεγέθυνσης.

Την ίδια στιγμή, ως παράδειγμα λειτουργεί και η επιτυχημένη πορεία εταιρειών, όπως η Performance Technologies και η Real Consulting, οι οποίες με αφετηρία την ΕΝΑ πέρασαν -η μία και ετοιμάζεται η άλλη- την πύλη της Κύριας Αγοράς, μεγεθύνοντας τα μεγέθη τους και επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους.

Θετική πορεία διαγράφουν στην Εναλλακτική Αγορά και η εισαχθείσα στο φετινό καλοκαίρι εταιρείας πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη Softweb του Χάρη Δημητρακόπουλου, αλλά και η Dotsoft του Αναστάσιου Μάνου, η οποία διάβηκε την πόρτα της τον περασμένο Αύγουστο.