Στο μικροσκόπιο των διεθνών αγορών βρέθηκε για άλλη μια φορά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον για απόκτηση νέων συμμετοχών στις ελληνικές τράπεζες, όσο και τις θετικές αξιολογήσεις για τις προοπτικές του. Την ώρα που η ολοκλήρωση της διάθεσης του 10% της Εθνικής Τράπεζας παίρνει τα εύσημα για την προετοιμασία και το αποτέλεσμα, με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και διάφορων άλλων οικονομικών παραγόντων, η S&P χαρακτηρίζει ορόσημο την έξοδο του ΤΧΣ από την Εθνική και κάνει λόγο για έπος αναδιάρθρωσης της Ελλάδος μετά την κρίση. Λίγη ώρα αργότερα, η UBS θα επιβεβαιώσει τη θετική στάση της, προχωρώντας με τη σύσταση buy για τις μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων (Εθνική, Eurobank, Αlpha Bank, Pireos).

Δεν είναι σύμπτωση… αφενός μεν οι προοπτικές του κλάδου, αλλά και τα επιμέρους fundamentals των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν τις θετικές αξιολογήσεις των οίκων, αφετέρου και οι τέσσερις αυτές τράπεζες, πρωτοστάτησαν στην σταδιακή αποεπένδυση του Ταμείου από τον τραπεζικό τομέα της χώρας, τον τελευταίο ένα χρόνο. Πέραν της αποεπένδυσης όμως, η εγχώρια κεφαλαιαγορά βρίσκεται στο επίκεντρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών, για τρεις συναλλαγές – ορόσημο, κάθε μία και από μία άλλη οπτική.

Εν αρχή ην η Εθνική Τράπεζα, που δικαίωσε κάθε προσδοκία και διοχέτευσε το 10% των μετοχών της σε μακροπρόθεσμης στρατηγικής (long term) επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, τα οποία υπερκάλυψαν κατά 12 φορές το ποσό της ιδιωτικής τοποθέτησης. Αποφεύγοντας έτσι τις κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις στις οποίες είθισται να προσφεύγουν τα hedge funds, τα οποία από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητα σε ένα placement γιατί «ανεβάζουν» την τιμή υψηλότερα. Τη Δευτέρα, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα ονόματα των top funds που πήραν θέσεις στη Εθνική και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι long term κεφάλαια.

Στη συνέχεια, έρχεται η Attica Bank που πλέον είναι με την Παγκρήτια σε μια ενιαία πλεύση, ώστε μετά τη λειτουργική συγχώνευση, η νέα Τράπεζα, κεφαλαιακά ισχυρή και υγιής από κόκκινα δάνεια, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Tην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica, για το συνολικό ποσό των 735 εκατ. ευρώ (675,1 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και 62,9 εκατ. ευρώ με warrants). Στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica, πλην του στρατηγικού της εταίρου Thrivest που αν ασκήσει όλο του το δικαίωμα θα έχει το 58,5% της Τράπεζας μετέχει το ΤΧΣ, του οποίου το ποσοστό θα υποχωρήσει στο 38,5- 40% (μαζί με το e – efka). Στο κομμάτι των μετρητών το ΤΧΣ αναμένεται να εισφέρει 475 εκατ. ευρώ και η Thrivest 200 εκατ. ευρώ.

Και ενώ για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου δρομολογείται η διαπραγμάτευση νέων μετοχών και warrants, την επανεμφάνισή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών βιώνει η Τράπεζα Κύπρου. Ο μεγαλύτερος κυπριακός τραπεζικός όμιλος βλέπει τη μετοχή του να διαπραγματεύεται στο ΧΑ από τις 23 Σεπτεμβρίου και αισθάνεται δικαιωμένος για την επιστροφή στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά από 7 χρόνια. Το ΧΑ ενέκρινε πανηγυρικά την επανένταξη της μετοχής, η οποία πέραν του ότι έχει υψηλή διασπορά, έχει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Έχει σημασία ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει διανείμει μέρισμα ήδη από πέρυσι για τη χρήση 2022, επιβραβεύοντας για δύο συνεχείς χρονιές τους μετόχους της με μέρισμα που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών.

Τρεις σημαντικές κινήσεις στα πλαίσια της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, που προσκαλούν επενδυτές να αποδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι ερμηνεύτηκαν τόσο η επιτυχία της Εθνικής, όσο και οι σχεδόν ταυτόσημες χρονικά, εξελίξεις στην Αttica και την Κύπρου. Στο τέλος – τέλος, όλα φαίνονται στις μετοχές, που καθημερινά αντανακλώνται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου το 50% του ημερήσιου τζίρου του τα τελευταία 5 έτη προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο.

Και όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, από το Παρίσι όπου παρευρίσκεται για το συνέδριο της Societe Generale (με συνδιοργανωτή το ΧΑ), μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, στόχος παραμένει η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές.