Νηφαλιότητα επέρχεται στον διαγωνισμό προμήθειας του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EuroHPC-JU (European High Performance Computing Joint Undertaking). Η μικρή εταιρεία από τη Ναύπακτο που είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά των αποφάσεων της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού προμήθειας και εγκατάστασης του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» στο Λαύριο Αττικής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα υποβάλει αύριο αίτηση ανάκλησης της προσφυγής της στο ΣτΕ.


Η κίνηση αυτή, εφόσον εκδηλωθεί αύριο, θα άρει τις νομικές προσφυγές που είχε ξεκινήσει η μικρή εταιρεία από τη Ναύπακτο και θα επιτρέψει την ομαλή διενέργεια του διαγωνισμού. Ο τελευταίος θα λάβει άλλη μια μικρή παράταση και θα διενεργηθεί την Τρίτη στις 15 Οκτωβρίου 2024 αντί τις 9 Οκτωβρίου που ήταν αρχικά.


Στον διαγωνισμό αναμένεται μάλιστα να λάβουν μέρος τουλάχιστον δύο σημαντικοί κατασκευαστές Η/Υ η αμερικανική HPE και η γαλλική Eviden (πρώην ATOS). Σχεδόν παράλληλα θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων στο Λαύριο που θα υποδεχτούν τον Δαίδαλο. Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρονται αποφασισμένοι το έργο να προχωρήσει. Εξάλλου το έργο δεν έχει μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση.

Σημειώνεται ότι πίσω από τη μικρή εταιρεία από τη Ναύπακτο, βρίσκονταν εταιρείες από την Αθήνα και ακόμη πιο πίσω τους δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, η κινεζική Lenovo και η αμερικανική Dell. Επίμαχο σημείο σύγκρουσης ήταν ο όρος της προκήρυξης του διαγωνισμού, ο ανάδοχος του έργου να έχει υλοποιήσει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) τουλάχιστον δύο συστήματα που βρίσκονται στο Top500 των υπερυπολογιστικών συστημάτων του πλανήτη.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν η κινεζική Lenovo είχε άλλη μια τέτοια νομική σύγκρουση με τον οργανισμό EuroHPC, η οποία κατέληξε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. Η κινεζική εταιρεία το 2022 έχασε την υπόθεση και μάλιστα υποχρεώθηκε να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα. Η εξέλιξη αυτή ήταν άλλος ένας παράγοντας που έκανε τη μικρή εταιρεία από τη Ναύπακτο να κάνει πίσω.

Ο πιο σημαντικός ωστόσο είναι ότι καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προσφυγές και οι νομικές διενέξεις που είχαν ξεκινήσει, ουσιαστικά τορπίλιζαν το έργο και μαζί του τα ορόσημα που το συνοδεύουν. Ετσι, εκτός από το ίδιο το έργο, το οποίο θεωρείται εμβληματικό για τις υπολογιστικές υποδομές της χώρας, η αναστολή εκτέλεσης του έργου ναρκοθετούσε και την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία του προγράμματος.