Τις θέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Bloomberg.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι απόψεις του για το χρέος δεν αποτελούν μυστικό, αφού ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών επέμενε από την αρχή της κρίσης ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωμών, παραμένοντας ωστόσο μέσα στο ευρώ.

Όπως έχει πει, η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη, αλλά τώρα που μπήκε, μια έξοδος θα ήταν σαν να πέφτει από το γκρεμό. «Ο τελευταίος στίχος του Hotel California εξηγεί το πού βρισκόμαστε: you can check out any time, but you can never leave (μπορείς να κάνεις check out οποιαδήποτε στιγμή, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις)», έλεγε στο ραδιόφωνο του Bloomberg το Μάιο του 2012.

Χθες, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε ξανά στο Bloomberg. «Το πρόβλημα με τη διάσωση είναι ότι δεν ήταν πραγματικά μια διάσωση. Ήταν μια στρατηγική αναβολής (των προβλημάτων) και προσποιήσεων, ήταν ένας φαύλος κύκλος, μια παγίδα χρέους και αποπληθωρισμού, η οποία κατέστρεψε την κοινωνική οικονομία μας, αλλά και έδειξε ότι το κόστος της αποκαλούμενης διάσωσης για το μέσο Γερμανό, το μέσο Ιταλό, το μέσο Σλοβάκο μεγιστοποιήθηκε».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο κ. Βαρουφάκης έχει υπάρξει ακαδημαϊκός καριέρας και είναι σχετικά νέος στο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012 κάλεσε τους αναγνώστες του blog του να ψηφίσουν μεν το κόμμα, αλλά τους είπε ότι το μανιφέστο του «δεν αξίζει το χαρτί πάνω στο οποίο έχει γραφτεί». «Απλά αγνοήστε το. Ενώ είναι γεμάτο με καλές προθέσεις, έχει ελλείψεις σε λεπτομέρειες αλλά είναι πλήρες σε υποσχέσεις που δεν μπορούν και δεν πρόκειται να εκπληρωθούν. Η μεγαλύτερη είναι ότι η λιτότητα θα ακυρωθεί», έγραφε στις 3 Ιουνίου.

Πάντως, ο νέος υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη λιτότητα και οι υποσχέσεις του για ελάφρυνση του χρέους δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, γιατί το κόστος θα ήταν υπερβολικό. «Απαιτεί ένα βαθμό ανοησίας, ο οποίος είναι πρωτοφανής, για να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να μιλά για το Grexit και μετά να περιορίζει τις επιπτώσεις, σαν να είναι κάτι που μπορεί να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο», έλεγε στο Bloomberg στις 13 Ιανουαρίου.