Μπαράζ απειλών από τους ξένους οίκους
Μετά την Standard & Poors και η Fitch προειδοποιεί την Ελλάδα
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί εάν η χώρα δεν έχει κάνει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές έως τις 15 Μαΐου, προειδοποιεί η Fitch. Και η απειλή αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την Standard & Poors, που ουσιαστικά προϊδεάζει για υποβάθμιση και της ίδιας της αξιολόγησης στις 13 Μαρτίου.
«Εάν μέχρι την επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησης, στις 15 Μαΐου, δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή εάν αυτές δείχνουν να αποτυγχάνουν, ασφαλώς αυτό θα ήταν λόγος για υποβάθμιση», είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Douglas Renwick, ο επικεφαλής αξιολόγησης για τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, στη Fitch.
«Εναλλακτικά, εάν επιτευχθεί συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και περισσότερη στήριξη, τότε αυτό θα ήταν λόγος για την επιβεβαίωση της αξιολόγησης».
Ο οίκος παρακολουθεί, πέραν των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. «Η Fitch θα εξακολουθεί να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε ο Josep Colomer, υπεύθυνος του οίκου για τον τραπεζικό κλάδο.
«Εάν μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικού αδιεξόδου και αβεβαιότητας ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο λειτουργικό περιβάλλον ή στο χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις των τραπεζών».
Παρόλα αυτά, η Fitch εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από τα προβλήματα της Ελλάδας δεν αναμένεται να επηρεάσουν άλλα μέλη της Ευρωζώνης, όπως συνέβη στο παρελθόν. Ακόμα και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν και η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.
«Το 2012, όταν ο κόσμος έκανε αυτές τις ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο συστημικός κίνδυνος για τα άλλα κράτη ήταν αρκετά υψηλότερος», εξήγησε ο Renwick.