Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και η συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη και του Μισέλ Σαπέν. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μίλησε για συναίνεση, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία κάθισε απόψε "στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, βάζοντας το πρόβλημα στην απέναντι". Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι πρέπει να προκύψει ένα "Νέο συμβόλαιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη", με την Αθήνα να καταθέτει στους εταίρους τις προτάσεις με τα εργαλεία και τρόπους μεταρρυθμίσεων.

Τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη:

"Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον κύκλο πιέσεων εξαιτίας του χρέους. Η διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 προκάλεσε προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. 

Χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα ενότητας. Θα επισκεφθώ και άλλες χώρες αναγκαίες για την αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονώ να συναντηθώ και με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρέπει να καθίσουμε όλοι από την ίδια πλευρά και η επιτυχία θα είναι σίγουρη. Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά. Στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη και όχι μόνο του Έλληνα". 

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα διάσωσης ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι τα χρήματα που έχει πάρει η Ελλάδα ήταν πάρα πολλά, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν. "Μας ενδιαφέρει να ελαζιστοποιήσουμε αυτές τις απώλειες και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και να τα αποπληρώσουμε όλα με τόκο".

Πριν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γάλλος Υπουργός Μισέλ Σαπέν δήλωσε μεταξύ άλλων: 

"Πρέπει να δημιουργηθεί μία πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μία χώρα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μάχη μας στην Ευρώπη η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Γαλλία επιθυμεί να επιτύχει η Ελλάδα, έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. 

Το χρέος είναι ένα "θέμα". Όταν μία χώρα έχει τέτοιο χρέος, είναι προφανές ότι υπάρχει ανησυχία για το βάρος του. Στο προσεχές μέλλον πρέπει η νέα κυβέρνηση να πάρει μία "ανάσα". 

Πρέπει να δημιουργηθεί μία πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μία χώρα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μάχη μας στην Ευρώπη η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Γαλλία επιθυμεί να επιτύχει η Ελλάδα, έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ"

Αρχική ανάρτηση:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Λίγο πριν τις 6 έφθασε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και απηύθυνε ένα γρήγορο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.

Σε λίγη ώρα οι δύο υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει και άτυπη συνάντηση και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει, ως σύμβουλο για το θέμα του χρέους.

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη, αργότερα το βράδυ, στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα.