FT: Δημιουργείται σιγά-σιγά μια βάση για τη διαπραγμάτευση
Ο απόηχος των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα
Πρόοδο στη διαδικασία της εξεύρεσης μιας βάσης, από την οποία θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές, διαπιστώνουν οι Financial Times, αν και τονίζουν ότι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό προκάλεσε ανησυχία τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στις αγορές.
Η εφημερίδα επισημαίνει την παγερή υποδοχή που επεφύλαξε η Ευρώπη στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ποτέ δεν αναγκάσαμε κανέναν να μπει σε πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος για οποιοδήποτε είδος βοήθειας, αλλά εάν δεν θέλουν τη βοήθεια μου, εντάξει», είπε ο Wolfgang Schaeuble.
Και ο Jean-Claude Juncker, που συνήθως υπερασπίζεται την Ελλάδα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να δεχθούν τους όρους που έθεσε την Κυριακή ο κ. Τσίπρας.
Παρόλα αυτά, ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στους FT άφησε να διαφανεί ότι στο παρασκήνιο ίσως να γίνεται κάποια πρόοδος. «Ο κόσμος έχει συνηθίσει τις προκλητικές δηλώσεις από την Αθήνα. Η ελπίδα μας είναι ότι την Τετάρτη θα θεμελιωθεί τουλάχιστον η διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Αξιωματούχοι που λαμβάνουν μέρος τις συζητήσεις λένε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στην εξεύρεση μιας βάσης για τις διαπραγματεύσεις. Μία σκέψη είναι να συγκριθούν οι νέες προτάσεις του πρωθυπουργού με τις απαιτήσεις του υπάρχοντος προγράμματος, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια σημεία συμπίπτουν και ποιες είναι οι διαφορές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση.
Και ενώ οι FT αναφέρουν ότι κάποιοι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη τάσσονται κατά της «συμφωνίας-γέφυρα» που προτείνει η Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια γέφυρα δεν υπάρχει καν, δεν είναι όλοι τόσοι αρνητικοί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Michel Sapin, για παράδειγμα, είπε σε δημοσιογράφους από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για το G20, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βρει ένα τρόπο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία.