Bloomberg: Μόνο για δυο εβδομάδες ρευστότητα στην Ελλάδα
Το αδιέξοδο απειλεί να "βυθίσει" τη χώρα σε ύφεση
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ και τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται το αδιέξοδο απειλεί να "βυθίσει" τη χώρα σε ύφεση το α' τρίμηνο του 2014, ακόμα και να προκαλέσει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στα δάνεια των πιστωτών της, και στο μεταξύ πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ ο εκτιμάται ότι τον μήνα αυτό ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων.
"Δεν υπάρχει περίπτωση η σύγκρουση αυτή να μην επηρεάσει την οικονομία. Κάθε επένδυση έχει ''παγώσει'' εν αναμονή μιας συμφωνίας" δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην ΓΓΔΕ και βουλευτής με το Ποτάμι.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν δείξει εμπιστοσύνη ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μέχρι στιγμής απόδοση 3,4% το 2015 και το χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο 2,8% από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά της αποθέματα για να βγάλει το μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λέει το πρακτορείο.
"Όταν ένα κράτος δεν έχει χρήματα είναι σύνηθες να καθυστερεί τις πληρωμές, να αναβάλλει τις εκπτώσεις στην φορολογία και να σταματά τις πληρωμές προμηθειών" τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Bloomberg, προσθέτοντας όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η "ασφυξία" εάν παραταθεί θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται, συνεχίζει τo Bloomberg. "To ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε το δ' τριμηνο του 2014, η παραγωγική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται τους πρώτους μήνες του 2015 και οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ", εξηγεί.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές τηρούν σκληρή στάση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση δόσης έως ότου η νέα κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της.