Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνει ο χρυσός, καθώς οι διεθνείς αναταράξεις αποµακρύνουν τους επενδυτές από το ρίσκο, µετατρέποντας το πολύτιµο µέταλλο σε «ασφαλές καταφύγιο» για τοποθέτηση κεφαλαίων και αποθήκευση αξίας. Παρά τη βουτιά 3% που οδήγησε τον χρυσό στα 3.200 δολάρια η ουγκιά την Τετάρτη (23.4), αποµακρύνοντάς τον από το ιστορικό υψηλό λίγο πάνω από τα 3.500 δολάρια, το πολύτιµο µέταλλο έβγαλε νέα αντίδραση, φλερτάροντας µε τη ζώνη των 3.400 δολαρίων την Πέµπτη 24.4, όπου και παραµένει. Αναλυτές αµερικανικών τραπεζικών κολοσσών έχουν επανειληµµένα τονίσει ότι είναι θέµα χρόνου ο χρυσός να σηµειώσει νέο ράλι µε κορυφή τα 4.000 δολάρια, εκµεταλλευόµενος τους νέους καταλύτες που θα προκύψουν από την αλλοπρόσαλλη εµπορική πολιτική των ΗΠΑ στην περίοδο «Trump 2.0».

*Διαβάστε ακόμα: Οι πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η επίδρασή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις παγκόσμιες αγορές

Από τις αρχές του 2025 ο χρυσός έχει αυξήσει την αξία του κατά 30%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται µαζικά σε αυτό το διαχρονικά «ασφαλές» καταφύγιο εν µέσω µιας παγκόσµιας οικονοµίας που χαρακτηρίζεται από την έντονη αβεβαιότητα και τους αυξανόµενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Η τιµή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 5,7% µόνο αυτήν την εβδοµάδα, ενώ η µηνιαία άνοδος ανέρχεται στο 14,2%, υποδεικνύοντας τη στροφή των επενδυτών προς το πολύτιµο µέταλλο ως «ασφαλές καταφύγιο».


Ράλι… ανασφάλειας

Την Τρίτη 22.4 η τιµή του πολύτιµου µετάλλου εκτοξεύτηκε για λίγο πάνω από τα 3.490 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο ίδιο επίπεδο. Το ράλι αυτό συνδέεται κυρίως µε την αυξηµένη ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις, καθώς οι χρηµατοοικονοµικές αγορές ταλανίζονται από ανησυχίες που αφορούν τη νοµισµατική πολιτική των ΗΠΑ και τις παγκόσµιες εµπορικές εντάσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, ο οποίος µε τις αλλεπάλληλες και αντικρουόµενες δηλώσεις του για τους δασµούς, αλλά και µε τη συνεχιζόµενη πίεση προς την Οµοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), προκαλεί έντονη αναταραχή στις αγορές, πυροδοτώντας νέα sell off. Αν και ο ίδιος, έχοντας ανακοινώσει προσωρινή παύση 90 ηµερών στους αµοιβαίους δασµούς µε µεγάλους εµπορικούς εταίρους, δείχνει πλέον έτοιµος να βάλει νερό στο κρασί του και µε την Κίνα, η αγορά παραµένει επιφυλακτική σχετικά µε το κατά πόσο αυτό θα γίνει πραγµατικότητα.


Το πρέσινγκ στον "Mr. Fed"

Καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο ράλι του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά διαδραµάτισε η συνεχιζόµενη επίθεση του Τραµπ κατά του προέδρου της Fed, Τζερόµ Πάουελ. Μέσω αναρτήσεων στην πλατφόρµα Truth Social, ο Τραµπ κατηγόρησε τον Πάουελ για καθυστέρηση στις µειώσεις επιτοκίων, παρά την αποκλιµάκωση του πληθωρισµού. Υποστήριξε µάλιστα ότι δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικός πληθωρισµός και προειδοποίησε για ενδεχόµενη επιβράδυνση της οικονοµίας εάν η Fed δεν δράσει άµεσα. ∆εν έλειψαν, επίσης, και οι υπαινιγµοί για πιθανή απόλυση του Πάουελ, κάτι που νοµικά είναι αµφισβητήσιµο, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητο θεσµό. Πάντως, το Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει ήδη υπόθεση που θα µπορούσε να επηρεάσει τη δυνατότητα του προέδρου να παύει τον διοικητή της Fed. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για πολιτικοποίηση της νοµισµατικής πολιτικής, κάτι που θα µπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία της Fed και να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια τις αγορές. Το αποτέλεσµα είναι η αυξηµένη ζήτηση για χρυσό, αλλά και για άλλα πολύτιµα µέταλλα, όπως το ασήµι, το οποίο σηµείωσε άνοδο 1,3% αυτήν την εβδοµάδα. Σηµειώνεται, όµως, ότι τα τελευταία 24ωρα ο Τραµπ φαίνεται ότι ανέκρουσε πρύµναν, χαµηλώνοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση µε τον επικεφαλής της Fed.

Στην εξίσωση µπαίνουν και οι αυξανόµενες εντάσεις στο παγκόσµιο εµπορικό µέτωπο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασµούς έως και 245% σε κινεζικά προϊόντα, ενώ η Κίνα έχει απαντήσει µε εισφορές 125% σε αµερικανικά αγαθά. Νέες εντάσεις προµηνύονται, µετά την έναρξη έρευνας από τον Τραµπ για τις εισαγωγές κρίσιµων ορυκτών, αν και ο αρµόδιος υπουργός Οικονοµικών, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε ανοιχτό παράθυρο για χαλάρωση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Σε όλα αυτά προστίθενται και δύο σηµαντικές µεταβλητές, που µπορούν να κάνουν τον χρυσό να λάµψει ακόµα περισσότερο: α) η µείωση των αποθεµάτων και β) η γήρανση των ορυχείων εγείρουν ανησυχίες για το µέλλον όσον αφορά τη διατήρηση µιας σταθερής προσφοράς στην ολοένα και µεγαλύτερη ζήτηση. Όλα αυτά ενισχύουν τις προσδοκίες ότι το ράλι του χρυσού ίσως να µην έχει ολοκληρωθεί ακόµα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 27/04/2025