Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Chevron ανακοίνωσε σημαντική μείωση στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της για το δεύτερο τρίμηνο του 2025, αντανακλώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός κλάδος λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οι εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά μια από τις βασικότερες βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Chevron: Μείωση 30% στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή, η Chevron θα επαναγοράσει περίπου 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ποσό αυτό είναι περίπου 30% χαμηλότερο συγκριτικά με τις αγορές που πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο. Η απόφαση αυτή έρχεται παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της, χάρη στην παραγωγή χαμηλότερου κόστους από το Καζακστάν και τη λεκάνη Πέρμιαν.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αλλάξει», δήλωσε σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Eimear Bonner. «Η αγορά, από την άποψη της προσφοράς και της ζήτησης, φαίνεται να μαλακώνει».

Πιέσεις στον κλάδο πετρελαίου λόγω πτώσης τιμών

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες στη διατήρηση των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών τους, καθώς το αργό πετρέλαιο Brent έχει υποχωρήσει κατά 17% από την αρχή του έτους, φτάνοντας περίπου τα 62 δολάρια το βαρέλι στο χθεσινό κλείσιμο. Οι εμπορικοί δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να επιβραδύνουν την αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο και παράλληλα να αυξήσουν το κόστος του χάλυβα και άλλων υλικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του προκάλεσαν έκπληξη στις αγορές τον περασμένο μήνα με την ανακοίνωση σχεδίου για αύξηση των προμηθειών πετρελαίου σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της Chevron υποχώρησαν κατά 2% πριν από την έναρξη της κανονικής διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού μειώθηκαν κατά 0,5%, στα 58,93 δολάρια το βαρέλι.

Συγκρίσεις με άλλους ενεργειακούς κολοσσούς

Η τάση μείωσης των επαναγορών μετοχών δεν περιορίζεται μόνο στη Chevron.

Συγκεκριμένα:

• Η BP μείωσε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά περισσότερο από το ήμισυ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα
• Η TotalEnergies διατήρησε την πληρωμή της, αλλά αναγκάστηκε να τη χρηματοδοτήσει με επιπλέον δανεισμό
• Η Shell ανακοίνωσε επίσης αποτελέσματα πρώτου τριμήνου σήμερα, δηλώνοντας ότι παραμένει σταθερή στα σχέδιά της για τις επιστροφές των επενδυτών

Παρά τη μείωση, ο οικονομικός διευθυντής της Chevron τόνισε ότι αυτό «εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επαναγοράς. Ένα ποσοστό που είναι υψηλότερο από το υψηλότερο έτος που είχαμε πριν από τον Covid».

Οικονομικά αποτελέσματα και μελλοντικές προοπτικές

Η εξαγορά μετοχών της Chevron κατά το δεύτερο τρίμηνο, που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να εντάσσεται στο πλαίσιο των ετήσιων προβλέψεών της για 10 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αποτελεί μείωση σε σχέση με την περσινή πληρωμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δαπάνησε ένα επιπλέον ποσό για την αγορά 5% των μετοχών της Hess το πρώτο τρίμηνο, ένα μερίδιο αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη τη στιγμή, ενόψει της αναμενόμενης συγχώνευσης αργότερα φέτος.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Chevron για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 2,18 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τη συναίνεση των αναλυτών για 2,10 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς η εταιρεία μείωσε τις δαπάνες στα διυλιστήριά της, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες της αγοράς ενέργειας.