Διπλή παρέµβαση στη φορολογία ακινήτων, µε στόχο την ελάφρυνση 1,5 εκατοµµυρίου ιδιοκτητών ακινήτων, την αύξηση της διαθεσιµότητας κατοικιών, την τόνωση της αγοράς και τη µείωση της φοροδιαφυγής στα ενοίκια, προωθεί το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο, συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ, προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την ιδιοκατοικούµενη πρώτη κατοικία µε αντικειµενική αξία έως 500.000 ευρώ και τη ριζική αναµόρφωση της φορολογίας στα εισοδήµατα από ενοίκια, µε µείωση του ελάχιστου συντελεστή από 15% σε 5%.

*Διαβάστε ακόμα: Αντικειμενικές αξίες: "Παγώνουν" έως το 2027 - Πώς επηρεάζονται ΕΝΦΙΑ, ενοίκια και φόροι



Πότε "κλειδώνουν" τα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ

Οι παρεµβάσεις, που βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο επεξεργασίας από το οικονοµικό επιτελείο, έχουν ως βασική στόχευση την ανακούφιση των ιδιοκτητών µε χαµηλή και µεσαία ακίνητη περιουσία, την αποκατάσταση στρεβλώσεων στο ισχύον φορολογικό σύστηµα και την αποκάλυψη κρυφών εισοδηµάτων, που σήµερα µένουν στο «µαύρο ταµείο» της αγοράς. Οι τελικές αποφάσεις για το εύρος και το κόστος των µέτρων αναµένεται να «κλειδώσουν» στο δεύτερο εξάµηνο του έτους, ανάλογα µε την πορεία του Προϋπολογισµού και τα επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, που προσφέρουν τη δηµοσιονοµική ευελιξία για περισσό τερες παροχές, κάµπτοντας τους «ατσάλινους» κανόνες του νέου Συµφώνου Σταθερότητας.



Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τα μέτρα για τα ακίνητα

Αναλυτικότερα, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής σενάρια:

1. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ στην πρώτη κατοικία. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δηλώνονται ως πρώτη κατοικία και έχουν αντικειµενική αξία έως 500.000 ευρώ. Το όριο αυτό συµπίπτει µε την αξία που λαµβάνεται υπόψη για την έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισµένα ακίνητα, γεγονός που ενισχύει τη συνοχή της φορολογικής πολιτικής. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, το ζήτηµα συζητήθηκε διεξοδικά σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονοµικών, µε την τεχνική βάση του ορίου να θεωρείται επεξεργασµένη. Το µέτρο δεν αφορά το σύνολο των 3.275.076 νοικοκυριών µε ιδιόκτητη κύρια κατοικία, καθώς θα υπάρξει εισοδηµατικό και περιουσιακό «φίλτρο». Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα καλύψει περίπου 1,5 εκατοµµύριο ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, απαλλάσσοντάς τους από έναν φόρο που επιβλήθηκε ως έκτακτος στα χρόνια των µνηµονίων (ΦΑΠ), αλλά παραµένει σταθε ρός εδώ και µία δεκαετία.

Αντίθετα, ο ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις, ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ, διατηρείται, µειώνοντας έτσι το δηµοσιονοµικό κόστος της κατάρ γησης για τους πολίτες, καθώς τα νοµικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τον φόρο ακινήτων χωρίς αλλαγές. Επίσης, εξαιρούνται από την κατάργηση του ΕΝ ΦΙΑ δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες. Σηµειώνεται ότι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ απο φέρει σήµερα περί τα 2,3 δισ. ευρώ ετησί ως στα δηµόσια ταµεία.



2. «Κούρεμα» του φόρου ενοικίων. Η δεύτερη παρέµβαση αφορά τα εισοδή µατα από ενοίκια, τα οποία σήµερα φορολογούνται αυτοτελώς µε συντελεστές 15%, 35% και 45%, ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατος. Το οικονοµικό επιτελείο εντοπίζει τη βασική δυσλειτουργία στην απότοµη αύξηση του συντελεστή από το 15% στο 35%, χωρίς ενδιάµεσο στάδιο, γεγονός που δηµιουργεί αντικίνητρο για τη δήλωση πραγµατικών εσόδων από ιδιοκτήτες µε χαµηλά ή µεσαία εισοδήµατα. Γι’ αυτό σχεδιάζεται µείωση του πρώτου συντελεστή στο 5% για εισοδήµατα έως 12.000 ευρώ και θέσπιση ενδιάµεσου συντελεστή, είτε µε περισσότερα κλιµάκια είτε ενσωµα τωµένο στη σηµερινή δοµή, ώστε να αποδοθούν πιο ισότιµα τα βάρη.
eisodimata_enoikia
eisodimata_enoikia2
proteinomeni_klimaka



Η επιλογή του 5% στην πρώτη κλίµακα δεν είναι τυχαία, καθώς είναι ο ίδιος συντελεστής που ισχύει για τα µερίσµατα, τα οποία παρουσίασαν θεαµατική αύξηση δηλωθέντων εσόδων µετά τη µείωση του φόρου. Στο υπουργείο Οικονοµικών ποντάρουν σε αντίστοιχο αποτέλεσµα και στα ενοίκια, καθώς 9 στους 10 ιδιοκτήτες δηλώνουν σήµερα ετήσια έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, τα συνολικά δηλωθέντα ενοίκια ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, µε οκτώ στους 10 φορολογουµένους να δηλώνουν έως 5.000 ευρώ και άλλο ένα 14% να δηλώνει από 5.001 έως 10.000 ευρώ. ∆ηλαδή το 90% των ιδιοκτητών δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδηµα από ακίνητα. Το οικονοµικό επιτελείο θεωρεί ότι µε τη µείωση του κατώτατου συντελεστή και την προσθήκη νέου ενδιάµεσου οι δηλώσεις θα αυξηθούν και το δηµοσιονοµικό κόστος της ελάφρυνσης θα αντισταθµιστεί εν µέρει από την αποκάλυψη αδήλωτων µισθώσεων. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η εν λόγω ρύθµιση θα λειτουργήσει ως ισχυ ρό κίνητρο για τη διάθεση περισσότερων ακινήτων προς µίσθωση, ιδίως κλειστών κατοικιών.



Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 03.05.2025