Νέο κύκλο εξαγορών ετοιμάζει ο Όμιλος AKTOR, εστιάζοντας τόσο στον τομέα των παραχωρήσεων με στόχο την επέκταση της στρατηγικής του και στη Ρουμανία, όσο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Άκτωρ Παραχωρήσεις, καθώς και της απόκτησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea Investments, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2025. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου ύψους 2 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο Όμιλος τον Οκτώβριο του 2024, με τις υλοποιημένες επενδύσεις να προσεγγίζουν ήδη το 1 δισ. ευρώ. Tην ίδια ώρα, η AKTOR σχεδιάζει για το 2026 τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της.


Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά μεγέθη του 2024 αλλά και για τις προσεχείς επενδυτικές κινήσεις, ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εκ των βασικών μετόχων του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός —δηλαδή η σύσταση θυγατρικών εταιρειών ανά τομέα δραστηριότητας υπό την εισηγμένη εταιρεία holding— αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Εξάρχου χαρακτήρισε ως απολύτως εφικτό τον στόχο για EBITDA ύψους 180 εκατ. ευρώ, εντός του επόμενου διαστήματος. Η επίτευξη του στόχου θα ενισχυθεί από την ενοποίηση των οικονομικών μεγεθών της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ Α.Ε η οποία με βάση τα pro forma στοιχεία του 2024 εμφανίζει EBITDA περίπου 39 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ενσωμάτωση της Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία προσθέτει άλλα 32 εκατ. ευρώ EBITDA, καθώς και από την προσδοκώμενη απόδοση των ακινήτων της Prodea, που εκτιμάται στα 36 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.


Επέκταση στο πεδίο των παραχωρήσεων
Αναφορικά με τις παραχωρήσεις, επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση η πρόθεση της για περαιτέρω ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου. Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Εξάρχου ήδη εξετάζονται τουλάχιστον δύο επιπλέον έργα παραχωρήσεων, τα οποία παραμένουν στο τραπέζι, αν και δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.

Η ανάπτυξη του τομέα παραχωρήσεων θεωρείται κομβική, καθώς προσφέρει ασφαλές και επικερδές αντικείμενο για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Ο όμιλος ωστόσο επιθυμεί να επενδύσει στον τομέα των παραχωρήσεων και της Ρουμανίας. Η εν λόγω χώρα ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως το εργαλείο των παραχωρήσεων, με την εταιρεία να θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική. «Ο Όμιλος επιθυμεί να είναι παρών από την αρχή της ανάπτυξης αυτού του τομέα, εξασφαλίζοντας ένα ισχυρό πακέτο παραχωρήσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Εξάρχου.


Η είδηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς της Ακτωρ Παραχωρήσεις, που υπολογίζεται ότι, μαζί με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ που ελέγχει ο όμιλος Aktor, θα παράγει συνολικές μελλοντικές ταμειακές ροές ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με την εξαγορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις (που δεν περιλαμβάνει εναπομείνασες απαιτήσεις από την Αττική Οδό ούτε τη μαρίνα Αλίμου), ο όμιλος Aktor αποκτά συμμετοχές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις, όπως ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η Γέφυρα Α.Ε., η Ολυμπία Οδός και ο Μορέας, ενώ ενισχύει τη συμμετοχή του σε έργα ΣΔΙΤ, όπως η Πασιφάη Οδός, του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, της Πυλίας Οδού (Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη) και του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού.

Στον τομέα του real estate και την απόκτηση των ακινήτων της Prodea, η συναλλαγή προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας τέλη Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο. Σε σχέση με τη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα του real estate, η εταιρεία δεν επιδιώκει να εισέλθει στην αγορά ανάπτυξης ακινήτων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επικεντρώνεται στην απόκτηση prime ακινήτων με υψηλής ποιότητας ενοικιαστές. Όλες οι κινήσεις σε αυτόν τον τομέα αποσκοπούν στη διασφάλιση μελλοντικών ροών εσόδων για τον Όμιλο, χωρίς να αποτελούν το βασικό επιχειρηματικό του αντικείμενο.

Στον τομέα των κατασκευών, ο όμιλος έχει ολοκληρώσει την πλήρη ενσωμάτωση της ΑΚΤΩΡ Α.Ε., με επανασχεδιασμό του επιχειρησιακού μοντέλου, και βρίσκεται σε εξέλιξη η εξαγορά της εταιρείας ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ ΑΕ, η οποία αναμένει ρυθμιστική έγκριση. Η ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών εκτιμάται σε ποσοστό περίπου 75%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, με την ΑΚΤΩΡ να συνεισφέρει 1,18 δισ. ευρώ και την ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ Α.Ε 104 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν 87 εκατ. ευρώ από ενδοομιλικές συναλλαγές. Το EBITDA φτάνει τα 124,3 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη θετική πορεία των δύο εταιρειών.


Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο στόχος για την απόκτηση 250 MW παραμένει για το τέλος του 2025, αν και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων εξαγορών. Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι διατηρεί τον στόχο για την προσθήκη 250-270 MW έως το τέλος του έτους και έχει ενεργές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά 7 μονάδων-χαρτοφυλακίων.

Στον τομέα του Facility Management, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Oceanic, ενώ δεν προβλέπονται άμεσες νέες εξαγορές. Τέλος, η εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει σε ιδιόκτητα λατομεία, με εξελίξεις που αναμένονται εντός του β’ εξαμήνου του 2025.

Έρχεται μέρισμα για τους μετόχους
Όσον αφορά τα μερίσματα, η εταιρεία προγραμματίζει να δώσει σταθερή μερισματική απόδοση από το 2026 και μετά, με το 2025 να είναι έτος που θα ολοκληρωθούν σημαντικές επενδύσεις και ενσωματώσεις, όπως η απόκτηση της Άκτωρ Παραχωρήσεις και η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ακινήτων. Αυτές οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν, και συνεπώς το 2026 θεωρείται το έτος που θα αρχίσουν να δίνονται σταθερά μερίσματα στους μετόχους.


Περιορισμένη εξωστρέφεια – Εστίαση στη Ρουμανία
Σε ό,τι αφορά την παρουσία στο εξωτερικό, o κ. Εξάρχου τόνισε ότι όσο το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό και αποδίδει τα προσδοκώμενα, το ενδιαφέρον για ανάληψη έργων σε άλλες χώρες – πέραν της Ρουμανίας – παραμένει περιορισμένο.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Ρουμανία αποτελεί σήμερα τη βασική εξωτερική αγορά ενδιαφέροντος. Εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσει μελλοντικά και ως εφαλτήριο για δραστηριοποίηση στην Ουκρανία, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η λήξη των εχθροπραξιών δεν είναι από μόνη της επαρκής προϋπόθεση – απαιτείται επίσης θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο που να εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων.

Οι κατασκευές, όπως σημειώνει, αποτελούν ευαίσθητο τομέα όταν πρόκειται για διεθνή ανάπτυξη. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται εσωτερικά οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε μέσα σε δύο χρόνια να υπάρχει η δυνατότητα εξωστρέφειας με ασφάλεια και συνέπεια.


Οικονομικά στοιχεία
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2024 τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ – μια αύξηση της τάξης του 205%. Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη επίσης τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 124 εκατ. ευρώ (αύξηση 206%), ενώ το EBITDA πενταπλασιάστηκε στα 89 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 456%. Παρά τον αυξημένο κύκλο εργασιών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (backlog) της εταιρείας παρέμεινε σταθερό, στα 4,8 δισ. ευρώ.

Η ρευστότητα παραμένει ισχυρή, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε 149 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 7%, φτάνοντας τα 173 εκατ. ευρώ. Ως φυσική συνέπεια της ανάπτυξης, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 17% στα 102 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε το όριο του 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 1,1 δισ. ευρώ – αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο «μετασχηματισμός» της εταιρείας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας. Από το 2021 έως το 2024, ο κύκλος εργασιών πενταπλασιάστηκε, ενώ το EBITDA από αρνητικό πλησίασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιακή διάρθρωση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι στόχοι που είχαν τεθεί όχι μόνο επετεύχθησαν, αλλά ξεπεράστηκαν σταθερά.