Ραντεβού στο Τέξας με Chevron και ExxonMobil για τον Σταύρο Παπασταύρου: Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να έρθει στη Βουλή το θέμα με τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης
Τι θα συζητηθεί
Στόχος της επίσκεψης του Σταύρου Παπασταύρου στο Τέξας για συνάντηση με Chevron και ExxonMobil, να ξεκαθαριστεί πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στα «οικόπεδα» νοτίως της Κρήτης

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας τόσο σε ό,τι αφορά τις έρευνες νοτίως της Κρήτης όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο και να επανεκκινήσει τις εργασίες πόντισης του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Διαβάστε: Υδρογονάνθρακες: Τι σηµατοδοτεί το ταξίδι Παπασταύρου στα κεντρικά της Chevron, που φιγουράρει στην κορυφή των ενεργών παραχωρησιούχων στην Ελλάδα
Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναχωρεί για το Τέξας προκειμένου να έχει συζητήσεις με τη Chevron και την ExxonMobil στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.
Μαζί του θα είναι ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος. Στόχος είναι να προχωρήσει η χώρα μας συντεταγμένα με τις εταιρείες και να ξεκαθαριστεί πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στα «οικόπεδα» νοτίως της Κρήτης. Ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας χθες στο 5ο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στη γεωπολιτική συμβολή του ενδιαφέροντος των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών ενέργειας τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα “οικόπεδα” είναι έξω από περιοχές που αδικαιολόγητα και μη τεκμηριωμένα θα μπορούσε κάποιος να διεκδικήσει. Και αυτό είναι το γεωπολιτικό όφελος, καθώς αναγνωρίζει την ελληνική δικαιοδοσία». Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και -όπως είπε ο κ. Παπασταύρου- έχουν ήδη υπογραφεί το ΦΕΚ της αποδοχής, οι συντεταγμένες των «οικοπέδων» και ο διαγωνισμός.
Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να έρθει το θέμα στη Βουλή ώστε μέσα στο 2026 να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών.
Από το ίδιο συνέδριο ο Σταύρος Παπασταύρου αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Για το θέμα αυτό είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Ελί Κοέν. Η συζήτηση έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τα αποτελέσματα της οποίας ο Ισραηλινός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπασταύρου. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας του ενεργειακού διαδρόμου διασύνδεσης προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής γεωοικονομικής διασύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης (IMEC), ο οποίος θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.
Διαβάστε: Υδρογονάνθρακες: Τι σηµατοδοτεί το ταξίδι Παπασταύρου στα κεντρικά της Chevron, που φιγουράρει στην κορυφή των ενεργών παραχωρησιούχων στην Ελλάδα
Στο Τέξας ο Σταύρος Παπασταύρου για συνάντηση με Chevron και ExxonMobil
Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναχωρεί για το Τέξας προκειμένου να έχει συζητήσεις με τη Chevron και την ExxonMobil στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.Μαζί του θα είναι ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος. Στόχος είναι να προχωρήσει η χώρα μας συντεταγμένα με τις εταιρείες και να ξεκαθαριστεί πότε μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στα «οικόπεδα» νοτίως της Κρήτης. Ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας χθες στο 5ο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή θωράκιση της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στη γεωπολιτική συμβολή του ενδιαφέροντος των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών ενέργειας τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα “οικόπεδα” είναι έξω από περιοχές που αδικαιολόγητα και μη τεκμηριωμένα θα μπορούσε κάποιος να διεκδικήσει. Και αυτό είναι το γεωπολιτικό όφελος, καθώς αναγνωρίζει την ελληνική δικαιοδοσία». Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και -όπως είπε ο κ. Παπασταύρου- έχουν ήδη υπογραφεί το ΦΕΚ της αποδοχής, οι συντεταγμένες των «οικοπέδων» και ο διαγωνισμός.
Υδρογονάθρακες: Μέχρι το τέλος του 2025 στη Βουλή το θέμα με τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης
Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να έρθει το θέμα στη Βουλή ώστε μέσα στο 2026 να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών.Από το ίδιο συνέδριο ο Σταύρος Παπασταύρου αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Για το θέμα αυτό είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ, Ελί Κοέν. Η συζήτηση έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τα αποτελέσματα της οποίας ο Ισραηλινός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπασταύρου. Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον των χωρών τους για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας του ενεργειακού διαδρόμου διασύνδεσης προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο της στρατηγικής γεωοικονομικής διασύνδεσης Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης (IMEC), ο οποίος θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.