Με την εύρεση προσωπικού να αποτελεί το Νο1 πρόβληµα για τις µεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα (το 71,5% των µεγάλων επιχειρήσεων δυσκολεύεται να εντοπίσει το απαραίτητο εξειδικευµένο προσωπικό), περισσότερες από τις µισές εκφράζουν την πρόθεσή τους να δώσουν αυξήσεις µισθών το 2025, προκειµένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που «ανοίγονται» µπροστά τους, ενώ -το ίδιο χρονικό διάστηµα- πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους. Ο προβληµατισµός για «εργατικά χέρια», πάντως, έρχεται σε µια εποχή που η τεχνητή νοηµοσύνη και η κατάσταση της οικονοµίας µπορούν να δώσουν ξεχωριστή ώθηση στο ελληνικό επιχειρείν.

Διαβάστε: Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Πώς θα λειτουργήσει - "Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά"


Ετήσια έρευνα ΣΕΒ: Θετική αξιολόγηση από τις περισσότερες επιχειρήσεις

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα της ετήσιας έρευνας γνώµης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγµός του Επιχειρείν», την οποία πραγµατοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία µε την MRB, η πλειοψηφία των επιχειρηµατιών αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας (το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά), αυξάνονται ωστόσο οι προβληµατισµοί τους για το µέλλον.

Για τους επόµενους 12 µήνες oι επιχειρήσεις εµφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές µειώνονται από 23,9% σε 14,5%. «Η ελληνική οικονοµία αξιολογείται σήµερα, χωρίς αµφιβολία, θετικά. Όµως, οι ανησυχίες για το µέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται», σηµείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καταλήγοντας µε την επιβεβαίωση -από την έρευνα- του γενικού συµπεράσµατος πως «οι µεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη µεγαλύτερη πίεση. ∆εν διαθέτουν ούτε το µέγεθος και τις υποδοµές των µεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των µικρών».

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στις απαντήσεις των επιχειρηµατιών:
  • Το 54,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε. Ελαφρώς πιο συγκρατηµένες είναι οι επιχειρήσεις για την πορεία του τζίρου τους στους επόµενους 12 µήνες, µε το 43,6% να προβλέπει ότι θα αυξηθεί.
  • Το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις στους επόµενους 12 µήνες (22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγµατοποιήσει επενδύσεις.
  • Εµπόδιο στις επιχειρηµατικές προθέσεις -για τις µεσαίες και µικρές επιχειρήσεις- στέκεται ακόµα το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα), καθώς και οι φόροι-ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα).
  • Για τις µεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι-ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%).
  • Το 50,7% των επιχειρήσεων αποτιµά την κλιµατική κρίση ως ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα της επόµενης πενταετίας.


Τεχνητή νοημοσύνη

Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοηµοσύνης (ΑΙ) στις επιχειρήσεις εξετάστηκε εις βάθος στο φετινό BusinessPulse και τα σχετικά ευρήµατα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ µε θέµα «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρµόσουµε την Τεχνητή Νοηµοσύνη στις επιχειρήσεις µας», τη ∆ευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Ωδείο Αθηνών.

Όµως, από την έρευνα προκύπτει πως οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά: Το 55,1% των επιχειρήσεων δεν έχει σχέδια για καµία πρωτοβουλία σχετικά µε την ΑΙ τους επόµενους 12 µήνες. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) βρίσκεται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιεί πιλοτικά προγράµµατα ΑΙ, ενώ το 18,5% σχεδιάζει να αρχίσει κάποιο πρόγραµµα ΑΙ µέσα στο επόµενο έτος.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή