Στις... υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις που μπορεί να συνδέονται με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Από το ετήσιο δελτίο πεπραγμένων της Επιτροπής, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από την πρόεδρό της, Βασιλική Λαζαράκου (φωτ.), προκύπτει ότι υπάρχει συνεργασία με τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο τέλος του προηγούμενου μήνα επιβλήθηκαν πρόστιμα ακόμα και σε τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν προβεί εγκαίρως σε επικαιροποίηση των λογισμικών τους, προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοιου είδους υποθέσεις. Η Βασιλική Λαζαράκου δηλώνει ότι εντός του 2024 επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 1.301.000 ευρώ σε 84 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 35 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕ∆, ΑΕ∆ΑΚ, τράπεζες, 20 εισηγμένες εταιρείες, 28 φυσικά πρόσωπα και ένα λοιπό νομικό πρόσωπο, ενώ εκδόθηκαν τέσσερις κανονιστικές αποφάσεις.

Διαβάστε: Φοροδιαφυγή: Στα 2,4 δισ. τα βεβαιωμένα ποσά για ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος

Στο πλαίσιο αυστηροποίησης των ελέγχων, τη χρονιά που πέρασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε συνεργασία και µε τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη εργαλείων ελέγχων/forensics, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα σύγχρονα εργαλεία ελέγχων. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια εκδόθηκαν πάνω από 100 προειδοποιήσεις σε συνέχεια τέτοιων ελέγχων. Πρόκειται για ελέγχους σε µη αδειοδοτημένα πρόσωπα τα οποία παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Στην οδό Ιπποκράτους λειτουργεί ήδη ειδική υπηρεσιακή μονάδα αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα, ο τίτλος της) που έχει σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσης των εποπτευόμενων φορέων (π.χ. χρηματιστηριακές εταιρείες) προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγούν στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» πηγές από την Κεφαλαιαγορά, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσιακής Μονάδας διενεργούν ελέγχους στους εποπτευόμενους φορείς και παράλληλα, για τις ύποπτες συναλλαγές που ενδεχομένως εντοπίζονται, υποβάλλουν αναφορές προς την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η μέθοδος αντιμετώπισης μετά το σκάνδαλο της Folli Follie

Η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων είναι οι προληπτικοί έλεγχοι. Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από το κείμενο της έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής το 2024, διενεργήθηκαν 20 επιτόπιοι έλεγχοι σε εποπτευόμενες εταιρείες, έναντι 25 ελέγχων το 2023 και μόλις οκτώ το 2022 κι ενώ ο νόμος υπήρχε από το 2018, αφού είχε «σκάσει» το σκάνδαλο της Folli Follie.

Για την ακρίβεια έγινε... ντου της Επιτροπής:

  • Σε οκτώ Ανώνυμες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ).
  • Σε τέσσερις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕ∆ΑΚ). Σε µία Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΕ∆ΑΚΕΣ).
  • Σε ένα υποκατάστημα ΑΕ∆ΟΕΕ (εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων). Σε µία Ανώνυμη Εταιρεία Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (ΑΕΕ∆ λέγονται πλέον οι... αμαρτωλές ΕΛ∆Ε της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999).
  • Σε πέντε «φορεξάδικα», γνωστά ως πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων µε παραστατικά νομίσματα (bitcoin και άλλα...).

Τονίζεται ότι οι έλεγχοι ήταν... τυχαίοι και όπως αναφέρουν πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «όσο ψάχνεις, βρίσκεις...». Από τις εν λόγω εταιρείες λοιπόν, που ελέγχθηκαν πέρσι και έχει ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων από το ∆.Σ. της Επιτροπής, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  1. παραβίαση της νομοθεσίας επιβάλλοντας πρόστιμο
  • 304.000 ευρώ σε δύο ΑΕΠΕΥ,
  • 4.000 ευρώ σε µία ΑΕ∆ΟΕΕ,
  • 10.000 σε έναν πάροχο υπηρεσιών κρυπτονοµισμάτων και
  • 70.000 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο, και
  1. κάποιες ελλείψεις, κυρίως ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες σχετικά µε το «ξέπλυμα χρήματος» και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στις οποίες απευθύνθηκαν έγγραφες συστάσεις, σε µία ΑΕΠΕΥ, δύο ΑΕΕ∆ και µία ΑΕ∆ΑΚΕΣ.

Εισηγμένες στο στόχαστρο 

Στο στόχαστρο της Επιτροπής μπήκαν ακόμα τη χρονιά που πέρασε 20 εισηγμένες για διάφορα κενά στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, καθώς κάποιες, για παράδειγμα, είχαν ξεχάσει να δημοσιεύσουν αποτελέσματα και οικονομική έκθεση εξαμήνου, ή για χειραγώγηση των μετοχών τους. Μπήκαν ακόμα ποινές σε 28 φυσικά πρόσωπα, αλλά και σε µέλη ∆.Σ. εισηγμένων. Μάλιστα, επιβλήθηκαν ποινές σε φυσικά πρόσωπα, τόσο για παραβίαση του νόμου που αφορούσε τη νοµιµοποίηση εσόδων από «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» είτε για χειραγώγηση µμετοχών στο Χρηματιστήριο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι γίνεται µε τα πρόστιμα που επιβάλλονται και αν αυτά εισπράττονται. Στο σημείο αυτό, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε φορά δεν εισπράττονται από την ίδια την Αρχή.

«Η είσπραξη των προστίμων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επιβάλλονται σε αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα) γίνεται από τις αρμόδιες ∆ΟΥ, καθότι τα πρόστιμα αποτελούν δημόσιαα έσοδα». Η υποχρέωση της Επιτροπής συνίσταται στη αποστολή των σχετικών χρηματικών καταλόγων στις ∆ΟΥ για τη βεβαίωση των εν λόγω προστίμων. Όπως αναφέρθηκε, η συνολική αξία των προστίμων που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2024 ανήλθε σε 1,3 εκατομμύριο ευρώ.