Σε μια περίεργη τραμπάλα κινείται η τουριστική βιομηχανία της Πάρου, καθώς από τη μια το Πάσχα ήταν άνευρο, αλλά από την άλλη τα νέα ξενοδοχειακά deals προμηνύουν αφίξεις. Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία κοιμάται με το ένα μάτι ανοιχτό, φοβούμενη πως η υπερδόμηση σαμποτάρει υπογείως το αυθεντικό προφίλ του -κατά τα άλλα- αγαπημένου κυκλαδίτικου προορισμού. Οι μνηστήρες της Πάρου (και τελευταία της Αντιπάρου) έχουν αυξηθεί ραγδαία από το ξέσπασμα της κρίσης του COVID-19 και μετά, με τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς και τους Άραβες επιχειρηματίες να αναζητούν και να διεκδικούν πολλά από τα κρυμμένα «διαμάντια» της. Ένα από αυτά αποτελούσε μέχρι πρότινος η εξαγορά μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματοςστην περιοχή της Σάντα Μαρία - ένα προνομιακό σημείο του νησιού που προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό, θαλάσσια σπορ και digital nomads.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του parapolitika.gr, αγοραστικό ενδιαφέρον εξέφρασε πρόσφατα ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας και ένας Έλληνας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ακτοπλοΐας. Στο παρελθόν έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον η Selina, η Prodea, και μεγάλοι παίκτες του real estate, ωστόσο κανένα deal δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με τον ιδιοκτήτη να κρατά στάση αναμονής και με την αξία του «φιλέτου» να κυμαίνεται στα 25 με 30 εκατ. ευρώ. Η Prodea Investments έχει απασχολήσει ξανά την τουριστική αγορά της Πάρου, όταν προσπάθησε να ξεμπλοκάρει ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα, με την ανακαίνιση του Port of Paros στην περιοχή Κολυμπήθρες.
Ακόμα στο… μπετόν μεγάλη μονάδα στο Φιλίζι της Πάρου
Μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να χτίζεται στο Φιλίζι, δίπλα στη Σάντα Μαρία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες του κατασκευαστή να πουληθεί το υπό κατασκευή ακίνητο στάθηκε άκαρπη, επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο ελαχιστοποίησης αγοραπωλησιών που παρατηρείται από φέτος τον χειμώνα στην κατηγορία των premium κατοικιών.
Hot entries στην Πάρο
Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε πως η Selina έδωσε τα χέρια με τη HotelBrain για το Selina Paros που περνά πλέον στο brand της Radisson Individual (από το 2026). Πρόκειται για 10ετή μίσθωση του πρώην Selina Paros, δυναμικότητας 100 δωματίων, στην Πούντα, αποτελώντας το 3ο ξενοδοχείο που ανοίγει με το franchise της Radisson. Παράλληλα άνοιξε, για πρώτη φορά τις πύλες του, το Summer Senses Luxury Resort, ένα νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων του Ομίλου ΕΚΤΕΡ. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία της Πούντας-Μάρπησσας και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τελευταία στο νησί. Μέλος των Small Luxury Hotels of the World, του Forbes Travel Guide και του Michelin Guide Hotel Collection, προσφέρει εμπειρία διαμονής σε πολυτελείς σουίτες με ιδιωτική πισίνα, ιδιωτικές βεράντες και εξατομικευμένες υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο κομμάτι της γαστρονομίας, με τη λειτουργία του Galazia Hytra, το θερινό «αδερφάκι» του αθηναϊκού Hytra με αστέρι Michelin.
Η κίνηση αυτή θυμίζει το σχετικά νεόφερτο στην παριανή αγορά Avant Mar στη Νάουσα, στην παραλία Πιπέρι, που ξεκίνησε επισήμως να λειτουργεί το 2023 ως πεντάστερο boutique hotel της Grivalia Hospitality. Πρόκειται για μια συνολική έκταση 6.100 τ.μ. με σουίτες και deluxe κατοικίες με ιδιωτικές πισίνες και με το σύνολο της επένδυσης να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Το… κολλημένο resort στην Πάρο
Τρία χρόνια πριν, στο ΒΔ άγονο τμήμα του νησιού, στην έξω πλευρά του κόλπου της Νάουσας η ΕΚΤΕΡ ετοιμαζόταν να προχωρήσει ένα σχέδιο για μια υπερπολυτελή μονάδα πέντε αστέρων. Επρόκειτο για ένα ακίνητο πάνω από 300 στρέμματα με στόχο να εξελιχθεί σε ένα ειδυλλιακό resort που θα προσέφερε ιδιωτικότητα, αθλητικό και γαστρονομικό τουρισμό. Ο Δήμος Πάρου είχε γνωμοδοτήσει κατά του εγχειρήματος, έπειτα από μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων για την καταστροφή του φυσικού κάλλους της τοποθεσίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή, που πιθανώς να ακολουθούσαν εξαιτίας της υπερδόμησης που έχει επιφέρει ο τουρισμός στην Πάρο τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η ΕΚΤΕΡ πήρε την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και θα προχωρούσε στην οριστικοποίηση του master plan. Αν και οι υπεύθυνοι πίσω από το πρότζεκτ έχουν διαβεβαιώσει πως δεν θα βασίζεται στα μεγάλα μεγέθη του μαζικού τουρισμού, το έργο δεν έχει «μπει μπροστα». Θυμίζουμε πως στη θέση της έκτασης της ανερχόμενης ξενοδοχειακής μονάδας είναι στην έξω πλευρά του κόλπου της Νάουσας (αντικρίζοντας τη Σύρο-Μύκονο) χωρίς δηλαδή καμία οπτική επαφή ή γειτνίαση με τον κόλπο των Κολυμπηθρών όπως λανθασμένα φημολογούνταν έως σήμερα.
Ακόμη, η προς εκμετάλλευση ιδιοκτησία του ομίλου ΕΚΤΕΡ εντάσσεται σε μια κατεξοχήν υποβαθμισμένη περιοχή του ΒΔ τμήματος του νησιού λόγω της παρουσίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως το σημείο πλησίον της ΕΕΛ Νάουσας Πάρου είναι απρόσιτο, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, λόγω των οσμών και της αντιαισθητικής εικόνας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. έχει δηλώσει τις προθέσεις της για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΕΕΛ και συνολική αναβάθμιση του τοπίου της περιοχής.