Αναδροµικά έως 8.500 ευρώ σε 80.000 συνταξιούχους - Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους
Με δίµηνη καθυστέρηση η καταβολή
Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή αναδρομικών σε 80.000 δικαιούχους

Με καθυστέρηση δύο µηνών και όχι από το τέλος Μαΐου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει η καταβολή αναδροµικών σε 80.000 δικαιούχους µε ποσά έως 8.500 ευρώ έκαστος, από επανυπολογισµό αποδοχών λόγω παράλληλης απασχόλησης και σε στρατιωτικούς από την απόδοση αναδροµικών λόγω µείωσης των κρατήσεων. Η καθυστέρηση οφείλεται στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει ακόµη τη συλλογή των στοιχείων και έτσι ο ΕΦΚΑ δεν έχει το αρχείο για να καταβληθούν τα αναδροµικά ποσά.
Διαβάστε: Αναδρομικά συνταξιούχων: Έκτακτες πληρωμές έως 15.000 ευρώ σε 50.000 δικαιούχους
Αναδρομικά: Η προτεραιότητα με την οποία θα πιστωθούν στους δικαιούχους
Τέσσερις οµάδες συνταξιούχων που έχουν εκκρεµείς επανυπολογισµούς περιλαµβάνονται στον πίνακα ιεράρχησης προτεραιοτήτων του ΕΦΚΑ. Ήδη, σε 22.000 έγινε επανυπολογισµός και έλαβαν έως 16.000 ευρώ αναδροµικά, ωστόσο εκκρεµούν περιπτώσεις µε λάθη, αλλά και οι περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται.
Ειδικότερα, αυτές είναι:
- Συνταξιούχοι µετά το 2016 που συνέχισαν να εργάζονται και δεν έγινε επανυπολογισµός ή έγινε ο πρώτος επανυπολογισµός του νόµου Κατρούγκαλου και εκκρεµεί ο δεύτερος µε τον νόµο Βρούτση, εφόσον έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
- Συνταξιούχοι που λαµβάνουν σύνταξη γήρατος ή και σύνταξη χηρείας και για διάφορους λόγους έχει καθυστερήσει να γίνει ο δεύτερος επανυπολογισµός µε τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα 30 έτη ασφάλισης και άνω.
- Συνταξιούχοι µε παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση και συνταξιοδότηση µετά το 2016, στους οποίους έχει γίνει ο πρώτος επανυπολογισµός, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι χρόνοι διαδοχικής ασφάλισης και έχει µείνει πίσω ο δεύτερος επανυπολογισµός.
- Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (γιατροί, φαρµακοποιοί, δικηγόροι, συµβολαιογράφοι και µηχανικοί) για τους οποίους ακυρώθηκε ο πρώτος επανυπολογισµός από το ΣτΕ, διότι έγινε µε τεκµαρτές συντάξιµες αποδοχές και όχι µε τις πραγµατικές, µε αποτέλεσµα να αδικηθούν µε µικρότερη σύνταξη όσοι ήταν µισθωτοί και αυτοαπασχολούµενοι.
Νομοθέτηση µε ποσά έως 8.500 ευρώ έκαστος
Το υπουργείο Εργασίας, σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζει να νοµοθετήσει εκ νέου τον επανυπολογισµό των συντάξεων, µε στόχο να αποφύγει τις περικοπές λόγω της ακύρωσης των εγκυκλίων που εκδόθηκαν µετά το 2016, χωρίς να τις προβλέπει ο νόµος. Κατά κανόνα, οι νέες συντάξεις είναι µικρότερες έως και 10% µε 15% από τις συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων πριν από το 2016. Ωστόσο, όσες βγαίνουν µε απώλειες άνω του 20% έχουν και ένα ποσό ως προσωπική διαφορά, που καταβάλλεται µόνον σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επανυπολογισµός µε τα βελτιωµένα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω οδηγεί σε αυξήσεις συντάξεων πάνω από 35 ευρώ τον µήνα, που οδηγεί σε αποδοχές ακόµη και άνω των 2.100 ευρώ.
Οι κρατήσεις που επιβάλλονται
- 6% η παρακράτηση για την υγειονοµική περίθαλψη.
- Κλιµακωτή παρακράτηση από 3% έως 14% λόγω της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, καθώς και φόρος 20% επί του ποσού των αναδροµικών.
ΕΦΚΑ: Στους επόµενους 11 µήνες οι αποφάσεις που αφορούν αναδροµικά
Παράλληλα, µέσα στους επόµενους 11 µήνες θα τελεσιδικήσουν όλες οι αποφάσεις που αφορούν αναδροµικά από τον ΕΦΚΑ σχετικά µε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, τα δώρα, τις άδειες και τις συντάξεις. Ήδη, εκκρεµούν αγωγές για περικοπές σε επικουρικές και δώρα για 370.000 συνταξιούχους από 33 Ταµεία του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα υπεγράφη σύµβαση ανάθεσης του έργου «επιτάχυνση επίλυσης εκκρεµών αγωγών ενώπιον των ∆ιοικητικών Πρωτοδικείων» µε χρηµατοδότηση του Ταµείου Ανάκαµψης από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, µε την οποία θα ωφεληθούν 500.000 πολίτες που έχουν καταθέσει αγωγές κατά του e-ΕΦΚΑ.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή