Περισσότεροι από 2,8 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και διασταυρώσεων, σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων όπου οι καταναλωτικές δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματα, φτάνοντας ακόμη τις 100.000 ή και τις 200.000 ευρώ. Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά επεκτείνονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδηματίες που δηλώνουν εισοδήματα εντός της συγκεκριμένης ζώνης.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, στόχος είναι ο εντοπισμός αποκλίσεων που «δείχνουν» μαύρο χρήμα ή εικονικές δαπάνες, μέσω διασταυρώσεων μέσα από μια ευρεία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει: συναλλαγές με κάρτες, αγορές σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, τραπεζικούς λογαριασμούς με κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, δαπάνες εξυπηρέτησης δανείων, αγορές ακινήτων και οχημάτων, ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και υγείας, ιδιωτικά νοσήλια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, λογαριασμούς ΔΕΚΟ άνω των 1.000 ευρώ, κ.ά.



Πώς λειτουργεί ο έλεγχος της ΑΑΔΕ

Οι ελεγχόμενοι δεν στοχοποιούνται εκ προοιμίου ως φοροφυγάδες. Η ΑΑΔΕ θα αξιολογήσει αν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και δαπανών και, όπου εντοπίζονται αποκλίσεις, θα ακολουθήσουν περαιτέρω διασταυρώσεις. Οι ελεγκτές θα αξιοποιήσουν και τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος, που αφορούν την ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου, την καθαρή θέση, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά. Με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο ελεγκτικός μηχανισμός προσδιορίζει το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει και των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει θα κληθούν να δώσουν διευκρινίσεις. Όσοι δεν καταφέρουν να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των ποσών που δαπάνησαν, θα επιβαρυνθούν με φόρο 33% στη διαφορά των εισοδημάτων, πρόστιμο 50% στη διαφορά των φόρων, καθώς και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, ήδη στον πρώτο κύκλο διασταυρώσεων εντοπίστηκαν περίπου 800 περιπτώσεις φορολογουμένων που δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ από τις κινήσεις και τις δαπάνες τους προέκυπτε σαφής υπέρβαση που θεωρείται αδικαιολόγητη με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία.