Κίνητρα με απαλλαγές, αλλά και μείωση της φορολογίας στα Εφάπαξ έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει του νομοσχεδίου που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στις οποίες εστιάζει η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο κινήτρων προκειμένου να αυξηθούν τα επαγγελματικά ταμεία (σήμερα ανέρχονται σε 120), αλλά και τα αποθεματικά τους, με επιλογή του γαλλικού μοντέλου, τα αποθεματικά του οποίου αντιστοιχούν σήμερα στο 7,5% του ΑΕΠ.

Μειώνεται 20% ο φόρος στα Εφάπαξ των ΤΕΑ - Οι συζητήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Στις διαβουλεύσεις για τη συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου λαμβάνουν μέρος, εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, και στελέχη της Tραπέζης της Ελλάδος. Στις συζητήσεις έχουν πέσει στο τραπέζι τα εξής:
  • Φορολογικά κίνητρα, ώστε να εκπίπτουν από τη φορολογία οι εισφορές που μπαίνουν στο «σακούλι αποταμίευσης» του κάθε ασφαλισμένου. Το μέτρο ίσχυε παλιά, αλλά καταργήθηκε την περίοδο των μνημονίων.
  • Μείωση της φορολογίας, που φτάνει μέχρι το 20%, στα Εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται.
  • Δυνατότητα δημιουργίας πιο ευέλικτων προγραμμάτων ασφάλισης, με περισσότερα κίνητρα. Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν στα σουηδικά ΤΕΑ, όπου μπορούν να κάνουν και νοσηλευτικά προγράμματα.
  • Ιδρυση πολυεργοδοτικών ταμείων ασφάλισης.
  • Μείωση σε 20 ή 50, από 100, των ατόμων που χρειάζονται ως ιδρυτικά μέλη ενός Ταμείου.
  • Ανταλλαγή ασφαλισμένων μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών συμβολαίων.
  • Δημιουργία πλατφόρμας συνταξιοδοτικών πληροφοριών, που θα επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να ελέγχουν (και να συγκρίνουν) ανά πάσα στιγμή τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες τους από το σύνολο των ασφαλισμένων.
  • Αλλαγή στο ύψος των εισφορών που μπορούν να κατατίθενται σε κάποιο ΤΕΑ υπό μορφήν συνταξιοδοτικού κεφαλαίου για επένδυση και αποταμίευση, όσο και στο φορολογικό σκέλος
Η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θεωρεί ότι ο Νόμος 5078/23 επέφερε φορολογική και μόνο εξίσωση των κινήτρων συμμετοχής μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και όχι εξίσωση και των όρων λειτουργίας των δύο συνταξιοδοτικών οχημάτων, γεγονός το οποίο λειτουργεί εις βάρος της προστασίας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κι αυτό διότι δημιουργούνται δύο διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια στην επαγγελματική ασφάλιση: ένα «κανονικό», που υπαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες και επιβάλλεται στα ΤΕΑ, και ένα «αρρύθμιστο», το οποίο παρακάμπτει τις κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και προσφέρεται ως επιλογή στους εργοδότες που επιλέγουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχαν ψηφιστεί στη Βουλή μικρές βελτιωτικές αλλαγές, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το πλαφόν των εισφορών που μπορούν να καταβάλλουν σε ετήσια βάση εργαζόμενοι και εργοδότες στα ΤΕΑ, ενώ εφεξής συνυπολογίζονται στις απαλλαγές εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις και οι εισφορές που καταβάλλονται για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζομένου σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης προαιρετικής ασφάλισης. Ανάλογη απαλλαγή θα ισχύει και για την αντίστοιχη κάλυψη των μελών της οικογένειας του εργαζομένου, εφόσον υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου, τόσο υπέρ ΤΕΑ όσο και στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά:
  • Για τους μισθωτούς και όσους αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 20% του αθροίσματος των ακαθάριστων αποδοχών τους από τη μισθωτή εργασία και των παροχών σε είδος του Αρθρου 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου των παραπάνω περιπτώσεων δεν λαμβάνονται υπόψη ποσά η καταβολή των οποίων επιβάλλεται με απόφαση της αρμόδιας Αρχής, στο πλαίσιο των εποπτικών της αρμοδιοτήτων, ή τα οποία διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.


Δημοσιεύτηκε στο Money Pro των Παραπολιτικών