Η επιβολή τέλους στα µικροδέµατα που παραλαµβάνουν οι Ελληνες από τις µεγάλες πλατφόρµες ηλεκτρονικών αγορών (Shein, Temu, Alibaba κ.λπ.) ήρθε απότοµα στη δηµοσιότητα. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, που επέβαλε φόρο 120% στα de minimis (ήσσονος σηµασίας) δέµατα αξίας που προέρχονταν από την Κίνα. Στη συνέχεια, δηµοσίευµα των «Financial Times» έκανε λόγο για επιβολή τέλους σε κάθε µικροδέµα που φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την πρόταση φέρεται ότι υπέβαλε ο αρµόδιος επίτροπος Εµπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, και το τέλος αυτό µπορεί να ποικίλλει από 0,5 ευρώ έως 2 ευρώ ανά δέµα. Το τέλος των 50 λεπτών θα επιβληθεί στα µικροδέµατα που παραδίδονται σε αποθήκες εντός της Ε.Ε., ενώ το τέλος των 2 ευρώ στα δέµατα που απευθύνονται σε ιδιώτες/φυσικά πρόσωπα. Το µέτρο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τόσο οι ενώσεις εµπόρων στη Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα ζητούσαν να τοποθετηθούν αναχώµατα στο ανεξέλεγκτο εµπόριο αγαθών µικρής αξίας, έως 150 ευρώ. Στις ΗΠΑ αυτό το όριο ήταν ακόµη πιο ψηλά και έφτανε στα 800 δολάρια. Στην Ευρώπη το EuroCommerce, αλλά και στην Ελλάδα η Ελληνική Συνοµοσπονδία Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας (ΕΣΕΕ) έχουν ζητήσει επανειληµµένως την επιβολή κάποιου είδους φορολογίας που θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των διακινούµενων αγαθών, ειδικά εκείνων που προέρχονται από ασιατικές χώρες. Η πρόταση µάλιστα την οποία κατέθεσε η διοίκηση της ΕΣΕΕ και ο πρόεδρός της Σταύρος Καφούνης, πριν από µερικές ηµέρες, στον αρµόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, περιελάµβανε δέσµη 17 φορολογικών αλλά και άλλων µέτρων στήριξης του εγχώριου εµπορίου, εκ των οποίων ένα είναι και η επιβολή εθνικού τέλους διαχείρισης στα µικροδέµατα που φτάνουν στην Ελλάδα.

Χρηµατοδότηση

 Συγκεκριµένα, η ΕΣΕΕ ζήτησε να επιβληθεί ένα εθνικό τέλος στα αγαθά που αγοράζονται από πλατφόρµες όπως οι Temu, Shein, Alibaba κ.ά. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρηµατοδοτήσουν το κόστος της διενέργειας αυστηρότερων ελέγχων στα τελωνεία. Τέτοιοι (δειγµατοληπτικοί) έλεγχοι αφορούν τη συµµόρφωση των προϊόντων µε ευρωπαϊκά standards για την ασφάλεια, το περιβάλλον, την παιδική εργασία κ.λπ. Σηµειώνεται ότι τα περισσότερα αγαθά που φτάνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα από ασιατικές αγορές δεν έχουν τις προδιαγραφές των προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη και εποµένως οι Ασιάτες παραγωγοί αποκτούν αθέµιτα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. Αν σε αυτά προστεθούν και οι κρατικές ενισχύσεις που λαµβάνουν όσοι εξάγουν από την Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες (dumping), τότε τα µειονεκτήµατα όσων παράγουν εντός ή κοντά στην Ε.Ε. είναι ακόµη µεγαλύτερα. ΟΙ ΗΠΑ έθεσαν και µια άλλη διάσταση, εκείνη της διακίνησης απαγορευµένων ουσιών. Αρκετοί, δε, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι µέσω των φθηνών µικροδεµάτων µπορεί να γίνεται εµπόριο παράνοµων ουσιών. Πέρυσι στην Ευρώπη παραδόθηκαν 4,7 δισεκατοµµύρια µικροδέµατα αξίας έως 150 ευρώ. Αν θεωρήσουµε τη µέση αξία στα 50 ευρώ, τότε η συνολική δαπάνη για τους Ευρωπαίους ανέρχεται σε 230 δισ. ευρώ. Για τη χώρα µας δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, αλλά µε δεδοµένο ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, τότε αυτό σηµαίνει ότι κάθε χρόνο διακινούνται µέσω των µεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορµών προϊόντα αξίας 7 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 9,6% του συνολικού λιανικού εµπορίου της χώρας. Και αν από το εγχώριο λιανικό εµπόριο αφαιρεθούν τα αγαθά αυτοκινήτων, καυσίµων και τροφίµων που δεν µπορεί να διακινηθούν µέσω των ηλεκτρονικών πλατφορµών, τότε ο τζίρος στις κινεζικές ηλεκτρονικές πλατφόρµες ανεβαίνει στο 26,5% του λιανικού εµπορίου.

Λιανικό εµπόριο

Το σύνολο του λιανικού εµπορίου στη χώρα µας πέρυσι, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ανήλθε σε 71,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισ. ευρώ αφορούσαν τα αγαθά που διακινούνται µέσω ηλεκτρονικών πλατφορµών. Εποµένως τα µικρά καταστήµατα, αλλά και οι µεγάλες αλυσίδες καταστηµάτων της χώρας, που διαθέτουν καταναλωτικά αγαθά ένδυσης, υπόδησης, εργαλεία, βιβλιοπωλείου κ.λπ., απειλούνται ευθέως αφού πλέον οι καταναλωτές κατευθύνουν στις πλατφόρµες πάνω από 1 ευρώ από τα 4 που ξοδεύουν συνολικά. Η ΕΣΕΕ προτείνει, πέρα από την επιβολή του εθνικού τέλους σε κάθε µικροδέµα που φτάνει στη χώρα µας, να τεθούν και αυστηροί κανόνες σε όσους αποστέλλουν αγαθά στην Ε.Ε. Εφόσον οι πλατφόρµες δεν συµµορφώνονται µε αυτούς τους κανόνες, θα πρέπει να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που προτείνεται να φτάσουν έως και το 6% του συνολικού τζίρου. Επίσης προτείνεται να ενισχυθούν οι εγχώριες εµπορικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν eShops και να δηµιουργηθεί µια µεγάλη πύλη (portal) για τις εγχώριες εµπορικές επιχειρήσεις κ.ά.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή