Πώς "απογειώνει" η TUI Θεσσαλονίκη και Λήμνο: Το παρασκήνιο των επαφών της κυβέρνησης με τον γερμανικό κολοσσό, που θέλει να επενδύσει σε τουρισμό και νεες τεχνολογίες
Ο µεγαλύτερος tour operator παγκοσµίως
1.200 ταξιδιωτικά γραφεία, 400 ξενοδοχεία / κρουαζιερόπλοια και 165 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες διαθέτει η TUI

Αρκετό παρασκήνιο και πολλές προοπτικές περιείχε η πρόσφατη, διήµερη επίσκεψη της διοίκησης της TUI στη Λήµνο και τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγµατοποιήθηκαν και επισκέψεις σε σηµαντικά τοπόσηµα κάθε περιοχής και συναντήσεις µε τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, την υφυπουργό Τουρισµού, Αννα Καραµανλή, και αρκετούς ακόµα παράγοντες της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η TUI είναι ο µεγαλύτερος tour operator παγκοσµίως και ο µοναδικός µε δραστηριότητα οριζόντια σε όλη την Ευρώπη. Εχει δική της αεροπορική εταιρεία (TUI Fly), τρεις εταιρείες κρουαζιέρας (Mindshift , Marella, Hapag-Lloyd) και συνεργάζεται στον εισερχόµενο τουρισµό στην Ευρώπη, ως συνέταιρος της αµερικανικής Royal Caribbean. Κατέχει πλήρως ή µερικώς 1.200 ταξιδιωτικά γραφεία, πάνω από 400 ξενοδοχεία, 16 κρουαζιερόπλοια µε πάνω από 600.000 επιβάτες και πέντε ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες µε περίπου 130 αεροσκάφη, ενώ τα έσοδά της το 2024 παγκοσµίως ανήλθαν σε 23,2 δισ. ευρώ. Ετσι, όταν ο διευθύνων σύµβουλος του γερµανικού αυτού κολοσσού έδειξε ενδιαφέρον να ενισχύσει και να διευρύνει την παρουσία του στη χώρα µας, το Μέγαρο Μαξίµου ανταποκρίθηκε ταχέως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στο γραφείο του στα τέλη Ιανουαρίου τον Σεµπάστιαν Εµπελ, διευθύνοντα σύµβουλο του Οµίλου TUI, και τον Τόµας Ελερµπεκ, µέλος της εκτελεστικής επιτροπής της TUI - τους ίδιους που συνάντησε προ ηµερών και ο κ. Σκέρτσος. Ο Οµιλος TUI αντιπροσωπεύει σήµερα µερίδιο πάνω από 10% του εισερχόµενου τουρισµού στην Ελλάδα (στη Ρόδο είναι το 25%, στην Κω το 25%, στην Κρήτη το 22% και στην Κέρκυρα το 22%) και επιθυµεί να επεκταθεί περαιτέρω.
TUI: Στον τουρισμό και στις νέες τεχνολογίες επενδύει ο γερμανικός κολοσσός
Οι συζητήσεις που είχαν µε τον υπουργό Επικρατείας και µε τους άλλους κυβερνητικούς και µε τους δηµάρχους τούς έπεισαν ότι η Λήµνος και, φυσικά, η Θεσσαλονίκη είναι ο προορισµός στον οποίο αξίζει να επενδύσουν, διπλά µάλιστα. Κατά πρώτον, ως city break, όπως συνηθίζεται να λέγεται: ∆ιαπίστωσαν την εγγύτητα της πόλης µε την Κεντρική Ευρώπη, το σύγχρονο αεροδρόµιο και λιµάνι που διαθέτει, καθώς και την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις Σποράδες και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, έµαθαν για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο ∆ίκτυο ∆ηµιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τοµέα της Γαστρονοµίας, για το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου, για τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής και τα λοιπά αξιοθέατα. Όλο αυτό το πακέτο έπεισε τους επικεφαλής της εταιρείας, που θέτουν ως προτεραιότητα πλέον τον λεγόµενο τουρισµό εµπειριών, να βάλουν για τα καλά στο ραντάρ τους την πόλη ως προορισµό για νέα γραµµή κρουαζιέρας και για νέες πτήσεις τσάρτερ. Αυτό που επίσης δεν γνώριζαν και, σύµφωνα µε πληροφορίες, τους εντυπωσίασε είναι ότι η Θεσσαλονίκη απέχει περίπου µία ώρα και κάτι από τέσσερα διαφορετικά χιονοδροµικά κέντρα, κάτι που δυνητικά την καθιστά τουριστικό προορισµό δωδεκάµηνης διάρκειας.
Η δεύτερη επένδυση είναι το I.T. center, κέντρο πληροφορικής δηλαδή, που σκέφτεται σοβαρά πλέον να δηµιουργήσει η TUI στη Θεσσαλονίκη. Οι κ. Εµπελ και Ελερµπεκ, πέρα από την τουριστική προοπτική, διαπίστωσαν ότι η πόλη διαθέτει ένα µεγάλο και σύγχρονο πανεπιστήµιο, το ΑΠΘ, µε πολύ καλό και καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό. Είδαν επίσης ότι η Pfizer έχει δηµιουργήσει το παγκόσµιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτοµίας της (Center for Digital Innovation - CDI), που είναι ο πρώτος και µοναδικός ψηφιακός κόµβος της αµερικανικής πολυεθνικής µε στόχο την ανάπτυξη καινοτόµων ψηφιακών λύσεων, που µπορούν να οδηγήσουν σε νέα φάρµακα και θεραπείες. Πλέον η Θεσσαλονίκη είναι ανάµεσα στις τρεις υποψήφιες πόλεις ανάµεσα στις οποίες θα επιλέξει η TUI για να δηµιουργήσει το I.T. center, προσφέροντας πολλές και εξειδικευµένες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, και ο υφυπουργός Παιδείας, αρµόδιος για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, που γνωρίζει εξάλλου άριστα την πόλη, θα αναλάβουν στο εξής τη συνέχιση των σχετικών διαπραγµατεύσεων.
"Ζεστά" βλέπουν την προοπτική ανάπτυξης συνδυαστικών πακέτων φιλοξενίας για τη Θεσσαλονίκη
Το ζήτηµα του τουρισµού το χειρίζεται το αρµόδιο υπουργείο και η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη σε συνεργασία µε το Μέγαρο Μαξίµου, που βλέπουν «ζεστά» την προοπτική ανάπτυξης συνδυαστικών πακέτων φιλοξενίας για τη Θεσσαλονίκη, περιλαµβανοµένων κρουαζιερών και εκδροµών σε κοντινούς προορισµούς, καθώς και για τη Λήµνο, όπως και τη δηµιουργία νέων τουριστικών καταλυµάτων που να πληρούν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των πελατών της TUI. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 12 µήνες, καθώς και η ανάδειξη και η ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισµών στην Ελλάδα αποτελούν κοινούς στόχους τόσο της ελληνικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και της TUI, µε τις δύο πλευρές να δεσµεύονται ότι θα καταβάλουν συστηµατικές και συντονισµένες προσπάθειες για την επίτευξη αυτών των στόχων, σε µια συνεργασία που έχει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα.Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά