Η τουριστική “αναγέννηση” της Θεσσαλονίκης - Οι νέες επενδύσεις και τα εν εξελίξει projects
Αναλυτικά όσα δρομολογούνται
Η Θεσσαλονίκη ρισκάρει να καθιερωθεί ως αυτόνοµος city break προορισµός με δυναµική στον ξενοδοχειακό και πολιτιστικό χάρτη της Μεσογείου

Σε µια περίοδο που ο ελληνικός τουρισµός καταγράφει συνεχείς επιδόσεις ρεκόρ, η Θεσσαλονίκη φαίνεται αποφασισµένη να ανακτήσει τη θέση που της αρµόζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Το στοίχηµα είναι σαφές: να καθιερωθεί ως αυτόνοµος city break προορισµός, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τουριστική της ταυτότητα, τη συνδεσιµότητά της µε το εξωτερικό και τη δυναµική της στον ξενοδοχειακό και πολιτιστικό χάρτη της Μεσογείου.
Η αρχή γίνεται από το ίδιο το στρατηγικό σχέδιο που παρουσιάστηκε προσφάτως, καρπός της συνεργασίας του Οργανισµού Τουρισµού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), του ∆ήµου Θεσσαλονίκης και του ΣΕΤΕ, σε σύµπραξη µε την Deloitte και τη Marketing Greece. Οι προτεινόµενες δράσεις αφορούν τη βελτίωση των υποδοµών, την ψηφιακή αναβάθµιση, την αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας. Στόχος είναι η ανάταξη του τουρισµού και η εδραίωση µιας ισχυρής, σύγχρονης τουριστικής ταυτότητας.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται: Σημαντική αύξηση στα ποσοστά τουρισμού για το 2025
Ηδη, το αεροδρόµιο «Μακεδονία» κατέγραψε αύξηση 8,3% το πρώτο τετράµηνο του 2025, ξεπερνώντας τους 2 εκατ. επιβάτες. Αν και η αύξηση υπολείπεται σηµαντικά της Αθήνας (η οποία «τρέχει» µε 10,6%), η δυναµική υπάρχει και συνοδεύεται από σηµαντικές αναβαθµίσεις.
Η πρόσφατη λειτουργία του Μετρό, µε προσεχείς επεκτάσεις προς την Καλαµαριά, και το υπό κατασκευή Flyover αναµένεται να µειώσουν την κυκλοφοριακή συµφόρηση και να βελτιώσουν σηµαντικά την εµπειρία του επισκέπτη.
Παρά τις υποδοµές που εξελίσσονται, η συνολική αξιολόγηση των επισκεπτών σταθεροποιήθηκε στο 7,8/10 - τη χαµηλότερη των τελευταίων ετών. Αδύναµα σηµεία εντοπίζονται στην κατάσταση των δρόµων, των πεζοδροµίων, στα πάρκα και στη δηµόσια καθαριότητα. Ωστόσο, τα ποιοτικά δεδοµένα της εµπειρίας είναι ενθαρρυντικά:
- το 94% των επισκεπτών θα πρότειναν τη Θεσσαλονίκη,
- το 92% θα την επισκέπτονταν ξανά,
- το 85% αισθάνονται ότι η πόλη έχει ακόµα περισσότερα να προσφέρει.
Θεσσαλονίκη: Οι νέες επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την εικόνα της
Σηµαντικά projects περιλαµβάνουν:
- Το ανακαινισµένο 5άστερο «September», πρώην «Nikopolis», υπό τη διαχείριση της Hotelbrain, αποτελεί άλλη µια δυναµική προσθήκη στο luxury segment
- Το «The Oscar Olympic Hotel», υπό ισραηλινή ιδιοκτησία, άνοιξε έπειτα από ανακαίνιση 4 εκατ. ευρώ µε 47 δωµάτια στο κέντρο της πόλης.
- Το «NYX Thessaloniki» του οµίλου Fattal, µε 130 δωµάτια, έρχεται να ενισχύσει το πολυτελές προφίλ της πόλης µε επένδυση άνω των 22 εκατ. ευρώ.
- Σηµαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται:
- Το νέο «Electra Hotels & Resorts» στο κέντρο, µε 165
- δωµάτια και επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ, σε ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ολοκλήρωση αναµένεται το 2026.
- Το «Green Bottle» του Σωκράτη Κίρτσιου, σε διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο, θα είναι eco & tech friendly µονάδα 29 δωµατίων, 4 αστέρων, µε άνοιγµα το 2026.
- Η αλυσίδα Isrotel σχεδιάζει την είσοδό της στη Θεσσαλονίκη, µετά τις επενδύσεις της στην Αθήνα.
- Η αποκατάσταση του πρώην «Tourist», στην οδό Μητροπόλεως, σε 5άστερο ξενοδοχείο από την εταιρεία Οµικρον Αλφα ΙΚΕ, µε επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ.
- Η πολυαναµενόµενη ανάπλαση των Κεραµείων Αλλατίνη από τη Stanta, του Σταύρου Ανδρεάδη, όπου προβλέπεται ανέγερση ουρανοξύστη 100 µέτρων, δηµιουργία
- κατοικιών, πολιτιστικών χρήσεων και δηµόσιου πάρκου.
- Το έργο βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, µε την αναζήτηση διεθνών developers να είναι σε εξέλιξη.
- Η αναβίωση της ιστορικής Ζυθοποιίας ΦΙΞ από την Dimand, µε εκτιµώµενη επένδυση 180 εκατ. ευρώ. Το έργο θα περιλαµβάνει ξενοδοχεία, κατοικίες, χώρους πολιτισµού και εµπορικές χρήσεις.
- Η αναµόρφωση της ∆ΕΘ, µέσω Σ∆ΙΤ, µε προϋπολογισµό 300 εκατ. ευρώ, προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον.
- Η δηµιουργία νέου ∆ιεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα συνοδευθεί και από την ανέγερση νέου ξενοδοχείου 140-150 δωµατίων.
- Η Dimand έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην πόλη, µε το «Hub 26», το πρώτο βιοκλιµατικό επιχειρηµατικό πάρκο, να ολοκληρώνεται έως το 2025 στις πρώην εγκαταστάσεις της ΒΑΛΚΑΝ. Η επένδυση φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ στο project συµµετέχει και η Prodea Investments.
Αγορά βραχυχρόνιας µίσθωσης: Η ταχύτατη ανάπτυξη των καταλυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Η αγορά των βραχυχρόνιων µισθώσεων γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη: το 2024 καταγράφηκαν περίπου 4.600 ενεργά καταλύµατα τύπου Airbnb, µε αύξηση 20%-30% σε σχέση µε το 2023. Η Θεσσαλονίκη, διατηρώντας διαχρονικά υψηλή ζήτηση από τις βαλκανικές χώρες και το Ισραήλ, επενδύει δυναµικά και σε αυτό το πεδίο του τουρισµού. Η Θεσσαλονίκη έχει µπροστά της µια χρυσή ευκαιρία: να κεφαλαιοποιήσει τη δυναµική των επενδύσεων, να ενισχύσει την εµπειρία του επισκέπτη, να διαµορφώσει µια ελκυστική ταυτότητα για διεθνείς αγορές και να συνδέσει τον τουρισµό µε την αστική αναγέννηση. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, το µεγάλο στοίχηµα είναι η ταχεία και ποιοτική υλοποίηση.
Δημοσιεύτηκε στη Κυριακάτικη Απογευματινή