Την υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στοχεύοντας στον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων.


Η πραγματική εικόνα των ενοικίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η ετήσια δηλωθείσα δαπάνη για ενοίκια κατοικιών ανέρχεται σε μόλις 3.058 ευρώ που αντιστοιχεί σε μέσο μηνιαίο μίσθωμα 254,83 ευρώ - ποσά που απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα από ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα. Η αναντιστοιχία αυτή καταδεικνύει την ευρεία απόκρυψη εσόδων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε πως εξετάζεται η καθιέρωση της ηλεκτρονικής εξόφλησης των ενοικίων ως υποχρεωτική διαδικασία. Όπως ανέφερε, κάθε μισθωτήριο θα εξοφλείται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος από το 2026. Υπενθυμίζεται ότι ήδη για τις επιχειρήσεις, οι δαπάνες ενοικίων εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, μόνο όταν εξοφλούνται ηλεκτρονικά.



Τα μέτρα που έρχονται για τα ενοίκια

Η καθιέρωση των τραπεζικών πληρωμών δεν είναι το μόνο μέτρο που σχεδιάζεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην καταγραφή των πραγματικών εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία:


1. Επιδότηση ενοικίου στους μισθωτές από τον Νοέμβριο

Από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει η καταβολή επιδότησης στους ενοικιαστές — ενός μηνιαίου μισθώματος — ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο για τη δήλωση των πραγματικών ποσών. Όπως εκτιμάται, η προοπτική μεγαλύτερης κρατικής ενίσχυσης θα οδηγήσει τους ενοικιαστές να πιέσουν τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα ακριβή ποσά. Η επιστροφή αντιστοιχεί στο 1/12 του ετήσιου δηλωθέντος ενοικίου, είτε πρόκειται για κύρια είτε για φοιτητική κατοικία, και θα καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Το ανώτατο ποσό επιστροφής φτάνει τα 800 ευρώ για την κύρια κατοικία, με προσαύξηση 50 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, και επίσης 800 ευρώ για τη φοιτητική κατοικία. Υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 948.000 νοικοκυριά, ήτοι 1.280.000 φορολογούμενοι. Η ρύθμιση θα ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.


2. Διασταυρώσεις σε δηλωμένα «κενά» ακίνητα

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ετοιμάζουν σαρωτικές διασταυρώσεις για να εντοπίσουν περιπτώσεις παράνομων μισθώσεων. Μετά την καταγραφή των «κλειστών» διαμερισμάτων στο νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων το καλοκαίρι, η εφορία σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να διαπιστωθεί αν τα ακίνητα είναι πράγματι ακατοίκητα ή μισθώνονται αδήλωτα. Οι έλεγχοι αναμένεται να αποκαλύψουν και περιπτώσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων που γίνονται «κάτω από το ραντάρ».


3. Παράθυρο για μείωση φορολογίας

Για να μην μετακυλιστεί το βάρος στους ενοικιαστές και να δοθούν κίνητρα συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα των μισθωμάτων. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την προσθήκη νέων, ενδιάμεσων φορολογικών κλιμακίων, αλλά και πιθανή μείωση του ελάχιστου συντελεστή.
Σήμερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς:
• 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ
• 35% για το τμήμα από 12.000,01 έως 35.000 ευρώ
• 45% για εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ
Σημειώνεται ότι υπολογίζεται φόρος στο 95% του εισοδήματος, λόγω αυτοματοποιημένης έκπτωσης 5% για δαπάνες συντήρησης του ακινήτου.