Αν πάτε διακοπές το καλοκαίρι σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε Ινδούς σερβιτόρους ή ακόµα και ρεσεψιονίστ, οι οποίοι είναι πολύ ευγενικοί και µιλούν άπταιστα αγγλικά. Με απλά λόγια, οι Ινδοί είναι εδώ και θα καλύψουν, όπως φαίνεται, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισµό. Τώρα αποµένουν σχεδόν 250.000 κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονοµίας, µε τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να βρουν προσωπικό, καθώς οι εγκεκριµένες µετακλήσεις από τρίτες χώρες είναι µόλις 89.692.

Θέσεις εργασίας για ρεσεψιόν, για µάγειρες και για βοηθούς κουζίνας είναι ανοιχτές και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισµό και τον επισιτισµό οφείλουν να ψάξουν, στο και πέντε της έναρξης της τουριστικής σεζόν, στην ελληνική δεξαµενή προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ινδία αναδεικνύεται ως µια από τις σηµαντικότερες πηγές καταρτισµένου και εξειδικευµένου ανθρώπινου δυναµικού, όπως επισηµάνθηκε πρόσφατα στην εκδήλωση «Μετακίνηση εργατικού δυναµικού και το µοντέλο της µετάκλησης: Από την Ινδία στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η πρεσβεία της Ινδίας στην Ελλάδα και η δικηγορική εταιρεία Sioufas & Associates, µε χορηγό την Dynamic Staffi ng Services.

Εκεί ο Ινδός πρέσβης στην Ελλάδα, Rudrendra Tandon, τόνισε ότι η δεξαµενή νέων σε ηλικία Ινδών µε δεξιότητες που είναι ζητούµενες στη χώρα µας, οι οποίοι δεν επιθυµούν τη µόνιµη µετανάστευση, αλλά προσωρινή κινητικότητα, µε στόχο την επαγγελµατική εµπειρία, την εργασία στο εξωτερικό και την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής, είναι µεγάλη. Πρόκειται για κινητικότητα ωφέλιµη και για τις δύο χώρες, σε τοµείς όπου η ελληνική αγορά παρουσιάζει έντονο έλλειµµα ανθρώπινου δυναµικού.

Αλλά και για τις υπόλοιπες ειδικότητες τα προβλήµατα είναι πολλά. Ο µέσος χρόνος µιας µετάκλησης, µιας «εισαγωγής» ενός εργαζοµένου από τρίτη χώρα στην Ελλάδα, προκειµένου να εργαστεί, εκτιµάται από τέσσερις έως και οκτώ µήνες. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που οι µετακλήσεις ανακαλούνται, όταν, λόγω της καθυστέρησης σε κάποιο από τα στάδια της διαδικασίας, οι θέσεις «κλείνουν» ή οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εποχική απασχόληση, παύουν να υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα εργατικού δυναµικού αποτελεί πολύτιµο εργαλείο για την οικονοµία και τις επιχειρήσεις, µε προϋπόθεση, βέβαια, τη σωστή οργάνωση, τη διαφάνεια, αλλά και τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρέπειας για τους εργαζοµένους. Η ραγδαία αύξηση των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας, σε συνδυασµό µε τις δηµογραφικές τάσεις και τη διαρκή έλλειψη ανθρώπινου δυναµικού τόσο υψηλής όσο και χαµηλής εξειδίκευσης, άλλωστε,
οδηγεί τη χώρα στην ανάγκη διερεύνησης νέων συνεργασιών για τη στοχευµένη και ρυθµισµένη εισροή εργατικού δυναµικού από τρίτες χώρες.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2023 εκδόθηκαν µόλις 6.000 άδειες µετάκλησης, µε τη µέση διάρκεια διεκπεραίωσης να κυµαίνεται από τρεις έως επτά µήνες, διάστηµα που θεωρείται µεγάλο, ειδικά για τις µετακλήσεις εποχικά εργαζοµένων. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι το σύστηµα αδειοδότησης παραµένει βραδυκίνητο, γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό. Να σηµειωθεί ότι στην Ινδία λειτουργούν εδώ και χρόνια γραφεία εύρεσης εργασίας (recruiting agencies), που παρέχουν εξειδικευµένο προσωπικό σε πολλές χώρες.


* Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 31 Μαΐου