Μέσα στο μήνα Μάρτιο, είχαμε τέσσερις αγωνιστικές πρωταθλήματος, εκ των οποίων οι δύο χωρίς θεατές και ένα αγώνα Κυπέλλου, με θεατές. Στον αγώνα ρεβάνς Κυπέλλου, ΑΕΚ – Ολυμπιακού, έγιναν τα γνωστά ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΝΑ επεισόδια, πού οδήγησαν σε νέες εξαγγελίες κυβερνητικών «μέτρων κατά της βίας».

Πέρα και μετά αυτό τον αγώνα και μετά τις εξαγγελίες Κοντονή, συνέβησαν τα εξής γεγονότα βίας:

* Συμπλοκή οπαδών ΠΑΟΚ και Αρη, στις Σέρρες, με σοβαρότατους τραυματισμούς. Ενας οπαδός του Αρη, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμπτωση : Ο εν λόγω σοβαρά τραυματίας, είναι και αστυνομικός εν ενεργεία.

* Αδίστακτοι χούλιγκανς έκαναν ντου στο γήπεδο της Κάτω Αχαγιάς, κατά τη διάρκεια του αγώνα Αχαϊκής – Παναρκαδικού, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Χτύπησαν τον διαιτητή και επιχείρησαν να λιντσάρουν οποιονδήποτε έβρισκαν μπροστά τους.

* Σε αγώνα πρωταθλήματος μπάσκετ ΠΑΙΔΩΝ, στο κλειστό της Ριζούπολης, οπαδοί της Αναγέννησης Πετραλώνων στον αγώνα της με το Αιγάλεω, φώναζαν υβριστικά συνθήματα. Υστερα από λίγα λεπτά, ομάδα κουκουλοφόρων «μπουκάρισε» στο γήπεδο με καδρόνια και επετέθη στους οπαδούς της Αναγέννησης.

Το κλειστό μετατράπηκε σε πολεμικό πεδίο, το ξύλο έπεσε βροχή και το παιχνίδι των ΠΑΙΔΩΝ, διακόπηκε.

* Ραντεβού για ξεκαθάρισμα λογαριασμών είχαν δώσει οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή γύρω από το δημοτικό θέατρο της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Δύο πολυπληθείς ομάδες οπαδών, συγκρούστηκαν μπροστά από τον Σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ, ενώ λίγο αργότερα, έγινε επίθεση οπαδών σε Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, οπαδοί αντίπαλης ομάδας και τα ξυλοφόρτωσαν αγρίως. Και οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

* Στον αγώνα μεταξύ των ομάδων Ηλιούπολης και Χαλανδρίου, έγινε εισβολή οπαδών στα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας και επετέθησαν στον προπονητή και ποδοσφαιριστές της. Οταν ειδοποιήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Ηλιουπόλεως για τα συμβαίνοντα, απάντησε ότι δεν είχε διαθέσιμη δύναμη να στείλει στο γήπεδο. Ετσι, οι τραμπούκοι και ατιμώρητοι έμειναν, και συνέχισαν την … αποστολή τους απρόσκοπτα.

* Μόλις χθες, ο τελικός Κυπέλλου Χάντμπολ στο γήπεδο της Πυλαίας μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, διεκόπη για δυόμιση περίπου ώρες συνεπεία σοβαρότατων επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξαν και τρείς τραυματισμοί, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρός.

Όλα μέσα σε είκοσι και μία μέρες !

Όλα τα παραπάνω γεγονότα ΒΙΑΣ στον αθλητικό χώρο, συνέβησαν στο διάστημα από 8 έως 29 Μαρτίου. Δηλαδή, μέσα σε ΕΙΚΟΣΙ ΜΙΑ ημέρες και ενώ οι εξαγγελίες Κοντονή είχαν δημοσιοποιηθεί με κάθε επίσημο και ανεπίσημο τρόπο.

Αποδείχθηκε περίτρανα και για πολλοστή φορά, ότι οι δυνάμεις πού ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ σε βίαιες και επεισοδιακές συμπεριφορές σε ΟΛΑ τα γήπεδα και σε ΟΛΑ τα αθλήματα, δεν ασχολούνται καν με τις πομπώδεις, πλήν άστοχες, ανούσιες και αναποτελεσματικές εξαγγελίες του ΚΑΘΕ υπουργού.

Τις έχουν ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ στα παλιά τους τα παπούτσια και τις εξαγγελίες και τα νομοσχέδια και τα παντοειδή «μέτρα», πού το άκουσμά τους και μόνο τους κάνει να γελάνε ειρωνικά. Ο κ. Κοντονής, όπως και πολλοί εκ των προκατόχων της θέσης του, όχι μόνο δεν ήξεραν, αλλά ούτε και ασχολήθηκαν ΣΟΒΑΡΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ με το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της βίας στα γήπεδα. Ασχολήθηκαν και ασχολούνται μαζί του μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για να προκαλέσουν εντυπώσεις με ενέργειες άστοχες πού δεν οδηγούν πουθενά.

Αν ο κ. Κοντονής έχει πραγματικά την ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ να κάνει κάτι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ σε ό,τι αφορά τις αιτίες πού προκαλούν τη βία, ας κοιτάξει προσεκτικά την παρακάτω ειδησούλα από το δικαστικό ρεπορτάζ της 3 Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή πριν από δύο περίπου μήνες :

Όχι μόνο έμειναν ελεύθεροι, αλλά άρθηκε και το περιοριστικό μέτρο !

Η προγραμματισμένη δίκη των 42 φίλων του ΠΑΟΚ πού είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι του 2012 (!!!) με πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των δύο δικηγόρων πού εκπροσωπούσαν όλους τους κατηγορούμενους. Ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 19 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ όμως, συζητήθηκε και ένα αίτημα των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούσαν να ΑΡΘΕΙ το μέτρο παρουσίας τους σε αστυνομικό τμήμα κάθε φορά πού υπήρχε αγώνας της ομάδας τους, του ΠΑΟΚ. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν την άρση του μέτρου, καθώς – όπως υποστήριξαν – η συγκεκριμένη απόφαση τους έχει ουσιαστικά … «φυλακίσει», καθώς δεν τους επιτρέπει να έχουν εργασία (!!! ).

Το δικαστήριο έκανε τελικά ΔΕΚΤΟ το αίτημα των 42 κατηγορουμένων χουλιγκάνων, οι οποίοι το επόμενο απόγευμα κι’ όλας, ήσαν παρόντες στην εξέδρα των φανατικών οπαδών του ΠΑΟΚ, στον αγώνα της ομάδας τους. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος νομικός, όπωςο κ. Κοντονής, προκειμένου να αντιληφθεί τα συμπεράσματα πού εξάγονται από την παραπάνω ειδησούλα. Είναι αντιληπτό, ότι ο υφυπουργός άγεται σε ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, όπως έπραξαν και πολλοί εκ των προκατόχων της θέσεώς του και πρέπει επειγόντως να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και από πού «ΜΠΑΖΕΙ» το σύστημα ΠΡΟΛΗΨΗΣ της βίας.

Η βία, είναι … ΑΒΙΑΣΤΗ, δεν βιάζεται από τους εκάστοτε Κοντονήδες. Η βία, δεν χρειάζεται νέους νόμους. Νόμοι υπάρχουν και είναι και πολύ σκληροί, μάλιστα. Το γιατί δεν εφαρμόζονται, ή εφαρμόζονται μεν, αλλά ελλιπώς, είναι αυτό πού πρέπει να διερευνηθεί.

Αν πραγματικά δηλαδή, υπάρχει η διάθεση για ΣΟΒΑΡΗ και ΥΠΕΘΥΝΗ δουλειά και όχι για επικοινωνιακές κινήσεις.

Μανώλης Γαβαθιώτης