Οι τιμές των ψαριών "εκτοξεύονται", πόσο αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο - Είδος πολυτελείας για πολλά νοικοκυριά
Σε τι τιμές κυμαίνονται στην ψαραγορά και στο σούπερ μάρκετ
Η πρόσβαση σε ποιοτικό ψάρι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τον μέσο πολίτη, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές του επιλογές και την καθημερινή του ζωή

Αντιμέτωποι με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ψαριών βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς το άλλοτε βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Τόσο στις παραδοσιακές ψαραγορές όσο και στα σούπερ μάρκετ, οι αυξήσεις είναι αισθητές.
Στις ψαραγορές, τα φρέσκα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι πωλούνται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και την προέλευσή τους.
Στα σούπερ μάρκετ, παρότι παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση -κυρίως στα κατεψυγμένα προϊόντα- η μείωση των τιμών δεν είναι επαρκής ώστε να προσφέρει ουσιαστική οικονομική «ανάσα» στους καταναλωτές.
Η πρόσβαση σε ποιοτικό ψάρι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τον μέσο πολίτη, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές του επιλογές και την καθημερινή του ζωή.
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των ψαριών και ανέφερε ότι «πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη θάλασσα. Η τσίπουρα η μεγάλη πλέον ξεπερνάει τα 28 ευρώ, το ίδιο συμβαίνει και με τα μπαρμπούνια. Βλέπουμε μία αύξηση διπλάσια σε σχέση με πέρσι», τόνισε μεταξύ άλλων.
+1% τον Φεβρουάριο (2,5% πληθ)
+7,3% τον Μάρτιο (2,4% πληθ)
+8,9% τον Απρίλιο (2% πληθ)
+8,4% τον Μάιο (2,5% πληθ)
Κεντρική ιχθυόσκαλα Κερατσινιού
Γαύρος: 2,50€ -> 4,50€ / κιλό
Σαρδέλα: 3€ -> 8,50€ /κιλό
Μπακαλιάρος: 12€ -> 14€ / κιλό
Μπαρμπούνια: 14€ -> 17€ / κιλό
Κουτσομούρες: 8€ -> 10€ /κιλό
Βακαλάος Ελλάδος 27,50€/ κιλό
Μπαρμπούνια Σενεγάλης 23,50€
Χταπόδια Ελλάδος 19,40€
Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την αύξηση των τιμών στο αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης, καθώς και στη μειωμένη εγχώρια αλιευτική παραγωγή. Από την άλλη, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους σε πιο οικονομικά είδη ή στρέφονται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.
Ο υπεύθυνος ιχθυοπωλείου Βασίλης Πέτρου μίλησε στο Mega για τις τιμές των ψαριών και αναφέρθηκε και στην έλλειψη της σαρδέλας. «Σήμερα η τιμή αγοράς στην σαρδέλα με τον ΦΠΑ είναι στα 12 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχει σαρδέλα. Ενώ τώρα είναι εποχή της, δεν υπάρχει. Ίσως φταίνε η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή, όλα μαζί. Και η ζήτηση είναι τεράστια άρα και το κόστος είναι αυξημένο. Σε όλη την Ελλάδα ψαρεύεται η σαρδέλα, υπάρχει σε όλο το Αιγαίο, ωστόσο τώρα δεν υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων.
Φεβρουάριος 2025 - Ιούνιος 2025
Βακαλάος
Φεβρ. 2025: 19,80€
Ιουν. 2025: 26,80€
Σουπιές Ελλάδος
Φεβρ. 2025: 12,80€
Ιουν. 2025: 15,50€
Χταπόδι Ελλάδος
Φεβρ. 2025: 17,90€
Ιουν. 2025: 19,90€
Η ελληνική ψαραγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πρόκληση της διατήρησης της παραδοσιακής ψαροφαγίας, σε μία εποχή που το φρέσκο ψάρι τείνει να θεωρείται είδος πολυτελείας και όχι καθημερινής διατροφής.
Στις ψαραγορές, τα φρέσκα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι πωλούνται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και την προέλευσή τους.
Στα σούπερ μάρκετ, παρότι παρατηρείται κάποια διαφοροποίηση -κυρίως στα κατεψυγμένα προϊόντα- η μείωση των τιμών δεν είναι επαρκής ώστε να προσφέρει ουσιαστική οικονομική «ανάσα» στους καταναλωτές.
Η πρόσβαση σε ποιοτικό ψάρι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τον μέσο πολίτη, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές του επιλογές και την καθημερινή του ζωή.
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των ψαριών και ανέφερε ότι «πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη θάλασσα. Η τσίπουρα η μεγάλη πλέον ξεπερνάει τα 28 ευρώ, το ίδιο συμβαίνει και με τα μπαρμπούνια. Βλέπουμε μία αύξηση διπλάσια σε σχέση με πέρσι», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ψάρια νωπά: Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
+7,1% τον Ιανουάριο (2,7% πληθ)+1% τον Φεβρουάριο (2,5% πληθ)
+7,3% τον Μάρτιο (2,4% πληθ)
+8,9% τον Απρίλιο (2% πληθ)
+8,4% τον Μάιο (2,5% πληθ)
Τιμή χονδρικής: Πόσο ανέβηκαν τα ψάρια σε 1 χρόνο (2024 - 2025)
Κεντρική ιχθυόσκαλα ΚερατσινιούΓαύρος: 2,50€ -> 4,50€ / κιλό
Σαρδέλα: 3€ -> 8,50€ /κιλό
Μπακαλιάρος: 12€ -> 14€ / κιλό
Μπαρμπούνια: 14€ -> 17€ / κιλό
Κουτσομούρες: 8€ -> 10€ /κιλό
Βακαλάος Ελλάδος 27,50€/ κιλό
Μπαρμπούνια Σενεγάλης 23,50€
Χταπόδια Ελλάδος 19,40€
Οι επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την αύξηση των τιμών στο αυξημένο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και συντήρησης, καθώς και στη μειωμένη εγχώρια αλιευτική παραγωγή. Από την άλλη, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους σε πιο οικονομικά είδη ή στρέφονται σε εναλλακτικές πρωτεΐνες.
Ο υπεύθυνος ιχθυοπωλείου Βασίλης Πέτρου μίλησε στο Mega για τις τιμές των ψαριών και αναφέρθηκε και στην έλλειψη της σαρδέλας. «Σήμερα η τιμή αγοράς στην σαρδέλα με τον ΦΠΑ είναι στα 12 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχει σαρδέλα. Ενώ τώρα είναι εποχή της, δεν υπάρχει. Ίσως φταίνε η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή, όλα μαζί. Και η ζήτηση είναι τεράστια άρα και το κόστος είναι αυξημένο. Σε όλη την Ελλάδα ψαρεύεται η σαρδέλα, υπάρχει σε όλο το Αιγαίο, ωστόσο τώρα δεν υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων.
Τιμές λιανικής στην αγορά του Ρέντη
Φεβρουάριος 2025 - Ιούνιος 2025Βακαλάος
Φεβρ. 2025: 19,80€
Ιουν. 2025: 26,80€
Σουπιές Ελλάδος
Φεβρ. 2025: 12,80€
Ιουν. 2025: 15,50€
Χταπόδι Ελλάδος
Φεβρ. 2025: 17,90€
Ιουν. 2025: 19,90€
Η ελληνική ψαραγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πρόκληση της διατήρησης της παραδοσιακής ψαροφαγίας, σε μία εποχή που το φρέσκο ψάρι τείνει να θεωρείται είδος πολυτελείας και όχι καθημερινής διατροφής.