Νέο σχέδιο επιστροφής στους συνταξιούχους του πλεονάσματος από τα χρέη που θα εισπραχθούν από ιδιωτικές εταιρείες επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Οι εταιρείες θα αναλάβουν, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, το «κυνήγι» των οφειλετών και την οργάνωση των αρχείων των οφειλών που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν να βοηθήσουν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα, θα αναλάβουν την οργάνωση των αρχείων των οφειλών και τον διαχωρισμό τους σε «καλές» και «κακές», καθώς και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου.

Διαβάστε: Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Όπως διευκρινίζει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, το ΚΕΑΟ «θα είναι το εισπρακτικό κέντρο, καθώς και φορέας που θα προχωρεί στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης». Οι εταιρείες θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.


Πώς θα επιστραφεί το πλεόνασμα στους συνταξιούχους

Το πλεόνασμα που θα εισπράττεται από τις εταιρείες θα αποδίδεται στους συνταξιούχους με τη μορφή σταδιακής άρσης των μνημονιακών μέτρων. Αν για παράδειγμα το ΚΕΑΟ εισπράττει 2 δισ. από τα χρέη και άλλο 1 δισ. οι εταιρείες, το τελευταίο ποσόν θα μοιράζεται στην κοινωνία.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν σήμερα τα 50 δισ. ευρώ, με τα 32 δισ. ευρώ να είναι κύριες οφειλές.


Εξατομικευμένες ρυθμίσεις για οφειλέτες

Αναμένεται η νομοθέτηση νέου μοντέλου ρύθμισης οφειλών ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη.

Τα νέα κριτήρια ρύθμισης θα περιλαμβάνουν:

• Την ηλικία και το προσδόκιμο ζωής
• Την ακίνητη περιουσία και το εισόδημα
• Τις προσαυξήσεις κάθε οφειλέτη


Σε αντίθεση με την έως τώρα οριζόντια προσέγγιση, πλέον οι ιδιώτες που θα εμπλακούν στη διαδικασία θα προτείνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τα οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε πολίτη.


Οφειλές χαμηλής εισπραξιμότητας

Στην 1η τετραμηνιαία έκθεσή του το ΚΕΑΟ παραδέχεται ότι αδυνατεί να εισπράξει χρέη ύψους 10,1 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. συνολικά, καθώς τα θεωρεί "χαμηλής εισπραξιμότητας". Το κομμάτι αυτό ενδεχομένως θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία που θα μπει στο "κυνήγι" των οφειλετών.

Οι εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων θέλουν τα ανεπίδεκτα είσπραξης να είναι πολύ περισσότερα, ακόμα και να υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη οι ιδιωτικές εταιρείες.


Προβλήματα στις τρέχουσες ρυθμίσεις

Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν τη φυγή από τις ρυθμίσεις στο υψηλό κόστος εξυπηρέτησής τους σε συνδυασμό με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Στην αδυναμία πληρωμής συμβάλλει και το υψηλό επιτόκιο της ρύθμισης που επιβαρύνει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά 5,5%.

Ταυτοχρόνως, οι υπέρογκες προσαυξήσεις, που φτάνουν να διπλασιάζουν ή και να τριπλασιάζουν το χρέος, συμβάλλουν στο αδιέξοδο. Η προσαύξηση μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής έχει ετήσιο τόκο 8,5%, ποσοστό απαγορευτικό για τους περισσότερους οφειλέτες. Από το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ των σχεδόν 50 δισ., μόνο τα 4,62 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα, δηλαδή λιγότερο από το 10% του συνόλου. Το χρέος προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για νέες λύσεις που θα ωφελήσουν τους συνταξιούχους.