Ντράγκι: Ανάγκη στην Ευρώπη για αυτόνομη αμυντική βιομηχανία - Ενιαία αγορά και επένδυση σε πράσινες τεχνολογίες
"Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη είναι γεμάτη προκλήσεις"
Την ανάγκη η Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια αυτόνομη δύναμη με ενιαία αγορά που θα περιλαμβάνει πράσινες τεχνολογίες και αμυντική βιομηχανία, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο 29th Annual Government Roundtable

Την ανάγκη η Ευρώπη να εξελιχθεί σε μια αυτόνομη δύναμη με ενιαία αγορά που θα περιλαμβάνει πράσινες τεχνολογίες και αμυντική βιομηχανία, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο 29th Annual Government Roundtable με συνομιλητή τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη δομικών αλλαγών.
Ντράγκι: Η Ευρώπη ως project ειρήνης και η ανάγκη μετεξέλιξης
Ο Ντράγκι έκανε αναδρομή στην ίδρυση της ΕΕ, τονίζοντας ότι το μπλοκ δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί η επανάληψη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Η ΕΕ είναι ένα project ειρήνης και όχι ισχύος» σημείωσε, εξηγώντας γιατί τα κράτη μέλη εκχώρησαν αρμοδιότητες στην Κομισιόν. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί από την Ευρώπη να αναπτύξει αυτόνομη εξωτερική και αμυντική πολιτική. «Η Ευρώπη δεν είχε την ανάγκη μέχρι πρότινος να αναπτύξει εξωτερική και αμυντική πολιτική. Τον ρόλο αυτόν είχαν πάντα οι ΗΠΑ» τόνισε.
Ο Ντράγκι επεσήμανε τα προβλήματα της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης. «Έχουμε ενιαία αγορά για τις οδοντόπαστες, όχι όμως για την τεχνητή νοημοσύνη» παρατήρησε χαρακτηριστικά. Η έλλειψη ενιαίας αγοράς στερεί από τις ευρωπαϊκές startups τη δυνατότητα scale up, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφέρονται στις ΗΠΑ όταν εμφανίζονται αμερικανοί επενδυτές. «Δεν λείπουν τα λεφτά από την Ευρώπη. Αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα για scale up» επεσήμανε.
Αυτόνομη αμυντική βιομηχανία για την Ευρώπη
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο αυτόνομη στον αμυντικό τομέα. Επί του παρόντος, το 70 με 75% της ευρωπαϊκής άμυνας εξαρτάται από αμερικανικά όπλα, τα οποία είναι σημαντικά ακριβότερα από ό,τι θα ήταν εάν παράγονταν εντός ΕΕ. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει έντονο εθνικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση. «Μεσοπρόθεσμα σε 6 με 7 χρόνια θα αναπτύξουμε κάποια παραγωγική επάρκεια» προβλέπει ο Ντράγκι.
Ο κατακερματισμός αποτελεί βασικό πρόβλημα της Ευρώπης. «Μαζί με τη Βρετανία έχουμε 1,7 εκατ. στρατιώτες στην Ευρώπη. Δεν είμαστε, όμως, ο τρίτος μεγαλύτερος στρατός παγκοσμίως. Έχουμε 27 διαφορετικούς στρατούς» παρατήρησε. Για το μέλλον, η άμυνα θα βασίζεται ολοένα περισσότερο σε πράσινες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη, που απαιτούν κοινές πλατφόρμες και τεχνολογίες cloud. Σε αυτό το πλαίσιο, η διάσταση του κράτους μέλους δεν θα έχει θέση, καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή πορείας προς μια πιο ενοποιημένη και αυτόνομη Ευρώπη.
Μυτιληναίος: Η Ευρώπη πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος
Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη γωνία. Αφού σημείωσε ότι τα τελευταία 80 χρόνια η Ευρώπη γνώρισε ευημερία και έγινε η πιο μεγάλη ήπια δύναμη του κόσμου, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Την τελευταία 3ετία, όμως, αυτή η ήπια ισχύς σε πλανητικό επίπεδο υποχώρησε και πλέον αυτό που μετρά είναι η σκληρή ισχύς. Η Ευρώπη όμως δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό. «Αντί να έχουμε λοιπόν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ, στην προμετωπίδα, η Ευρώπη πλέον έχει αντικατασταθεί από τη Ρωσία» εξήγησε ο πρόεδρος της Metlen.
«Στην Ευρώπη λοιπόν αντιμετωπίζουμε διλήμματα. Η δική μου γενιά δεν τα αντιμετώπισε ποτέ. Τα είχαμε διαβάσει μόνο σε βιβλία. Είχαμε πολέμους εκτός της ηπείρου, είχαμε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και προκλήσεις» συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει.
Εστιάζοντας στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στα συμβούλια υπουργών, τα οποία όταν πρόκειται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη, αναλαμβάνει δράση η πολιτική, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο άφησε νέες αιχμές κατά της Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η επικεφαλής της Κομισιόν λειτουργεί «σαν να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι». Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προχωρούν συνεχώς μπρος τα εμπρός τα τελευταία χρόνια. Δαπανούν πολλά χρήματα σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία. Αυτό έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, καθώς παράγει μεγάλα ελλείμματα. Οι Αμερικανοί, όμως, έχουν το δολάριο και κινούνται μπροστά. Αντίθετα, στην Ευρώπη «είχαμε κάθε είδους σύμφωνα σταθερότητας και κάθε είδους συνταγματικά εμπόδια από τη Γερμανία», με αποτέλεσμα να μην δαπανηθούν χρήματα στους ξεκάθαρους στόχους που αναφέρονται στην έκθεση Ντράγκι.
Σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, το πρώτο ζήτημα είναι το θέμα της ενέργειας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι είχαν να κάνουν με την ενέργεια. Η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος, δεν έχουμε δικούς μας πόρους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες πράσινης μετάβασης παρά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα παρά λύσεις. Δεν έχουμε επαρκείς επενδύσεις στα δίκτυα και οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες. Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα, που έχει τόσα άλλα πλεονεκτήματα (σ.σ. χρήση χάλυβα χωρίς περιορισμούς, παραγωγή φωτοβολταϊκών με πολύ χαμηλό κόστος)» συνέχισε. Και υπογράμμισε με νόημα: «Η ενέργεια είναι πολιτικό ζήτημα. Ποιος θα λύσει αυτό το πρόβλημα; Έχουμε ηγέτες στην Ευρώπη, όπως ο Ντράγκι, που έσωσε την ήπειρο την προηγούμενη δεκαετία. Νομίζω πώς όχι».
Σε ερώτηση για τους δασμούς Τραμπ, απάντησε ότι οι δασμοί δεν είναι τεχνικής φύσεως ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα. Είναι σαν τις κυρώσεις. Και έδωσε ως παράδειγμα την Ισπανία που είπε ότι δεν θα δαπανήσει πάνω από 2% του ΑΕΠ και ο Τραμπ σε απάντηση είπε «θα σε τιμωρήσω με μεγαλύτερους δασμούς». Σε αυτό το σημείο, όμως, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Και αυτό, καθώς ειδικά στην άμυνα θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για να μπορέσει να σταθεί με επάρκεια. «Η Ευρώπη απειλείται να τιμωρηθεί, γιατί ήταν τόσο συγκαταβατική τα τελευταία 50 χρόνια με τις ΗΠΑ να της προσφέρουν δωρεάν ασφάλεια, τη Ρωσία να της παρέχει πολύ χαμηλή ενέργεια και την Κίνα να αποτελεί την τεράστια αγορά για εξαγωγές. Όμως, πλέον, αυτό έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ καλούν την Ευρώπη να συμμετάσχει στον λογαριασμό. Και αυτό είναι λογικό. Να πληρώσουμε εμείς, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι, κάτι που αποφεύγαμε για δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η ρωσική ενέργεια έχει εξαφανιστεί και καλούμαστε να πληρώσουμε τρεις φορές πάνω. Η Κομισιόν είναι χαρούμενη που η Ευρώπη είναι ενεργειακά ανεξάρτητη, ωστόσο δεν λέει ότι πληρώνουμε τρεις φορές παραπάνω».