Στην «κρησάρα» του Εθνικού Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων μπαίνουν 24 επιδόματα που αφορούν κάθε δικαιούχο για παροχές σε χρήμα και σε είδος. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», την ένταξη αυτών των 24 επιδομάτων και ορίζει παράλληλα τα κριτήρια με τα οποία θα δίνεται στις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες.

Υποχρεωτική ενημέρωση του μητρώου από φορείς του δημόσιου τομέα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φορείς του δημόσιου τομέα θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το μητρώο για όλες τις παροχές και ενισχύσεις που χορηγούν καθώς και για τους δικαιούχους αυτών σε επίπεδο φυσικού προσώπου. Οι φορείς του δημόσιου τομέα που χορηγούν παροχές και ενισχύσεις υποχρεούνται σε απογραφή αυτών στο μητρώο.

Στόχοι και σκοπός του Εθνικού Μητρώου Παροχών

Το νέο μητρώο που θα περιλαμβάνει τα 24 επιδόματα έχει συγκεκριμένους στόχους. Πρωταρχικός σκοπός είναι η συγκέντρωση σε ένα ενιαίο μητρώο των παροχών και ενισχύσεων για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της δημοσιονομικής επίπτωσης.

Επιπλέον, το μητρώο θα υποστηρίζει τον σχεδιασμό και την άσκηση δημόσιων πολιτικών μέσω παραγωγής ανωνυμοποιημένων αναφορών επί των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των χορηγούμενων παροχών στη χώρα. Παράλληλα, θα παρέχει πληροφορίες στο πλαίσιο ελεγκτικών διαδικασιών σχετικά με το σύνολο των χορηγούμενων παροχών ανά φυσικό πρόσωπο.

Κριτήρια αξιολόγησης και στοιχεία ελέγχου

Η αξιοποίηση της συνολικής πληροφόρησης των χορηγούμενων παροχών ανά φυσικό πρόσωπο θα γίνεται για λόγους ελέγχου σώρευσης παροχών και ενισχύσεων. Το σύστημα θα πληροφορεί τα φυσικά πρόσωπα για τις παροχές και ενισχύσεις που λαμβάνουν.

Εκτός από τα προσωπικά στοιχεία των ληπτών, οι αξιολογήσεις θα γίνονται κατά Περιφερειακή Ενότητα, κατά φορέα και κωδικό παροχής. Τα στοιχεία ανά φυσικό πρόσωπο που αντλούνται ή διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ θα αφορούν το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα και το ύψος της συνολικής ακίνητης περιουσίας για σκοπούς προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ.

Ποια είναι τα 24 επιδόματα που εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα

Στο πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσονται συγκεκριμένα επιδόματα που καλύπτουν διάφορες κατηγορίες δικαιούχων:

  • Το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας
  • Το επίδομα παιδιού (Α21) και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
  • Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων
  • Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής
  • Παροχές του Προγράμματος Στέγασης και Εργασίας για Αστέγους
  • Επιδόματα για άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων
  • Οικονομικές ενισχύσεις για άτομα με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση και προβλήματα όρασης
  • Ενισχύσεις για άτομα με συγγενή αιμολυτική αναιμία, AIDS και άλλες σοβαρές παθήσεις
  • Την υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»
  • Την τακτική επιδότηση ανεργίας και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

Η υλοποίηση του νέου συστήματος για τα 24 επιδόματα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση και τον έλεγχο των κοινωνικών παροχών στη χώρα.