13ωρο εργασίας: Προσαύξηση 208-238 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο με 13ωρο
Μηνιαίο όφελος έως 238 ευρώ από το 13ωρο εργασίας με προσαύξηση υπερωριών. Νέες ρυθμίσεις για άδειες και μέτρα ασφαλείας εργαζομένων

Μηνιαίο όφελος 208-238 ευρώ κατά μέσο όρο μπορεί να έχει κάποιος εργαζόμενος που επιλέγει να εργαστεί δύο φορές τον μήνα με 13ωρο, είτε στον ίδιο εργοδότη είτε σε δύο διαφορετικούς, από την αμοιβή υπερεργασίας και υπερωρίας με σημαντική προσαύξηση. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δυνατότητα και όχι υποχρέωση, ενώ η ΓΣΕΕ αντιδρά ζητώντας την απόσυρσή του και οι εργοδοτικές οργανώσεις υποβάλλουν παρατηρήσεις σε επιμέρους θέματα.
Διαβάστε: Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1 για νέο εργασιακό νομοσχέδιο: "Το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο" - "Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου δυναμώνει"
Συμφωνία εργαζομένου για το 13ωρο και προσαύξηση αμοιβής
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε χθες ότι το 13ωρο ωράριο απαιτεί συμφωνία του εργαζομένου και πως με τη ρύθμιση «αμείβεσαι πολύ παραπάνω, εάν μείνεις σε έναν εργοδότη, γιατί αυτό είναι υπερωριακή απασχόληση, δηλαδή συν 40% προσαύξηση στην ώρα της υπερωρίας, σε αντίθεση με το αν είσαι σε δύο εργοδότες».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα εργαζόμενο ο οποίος απασχολείται σε δύο εργοδότες και αμείβεται με 8 ευρώ την ώρα. Εάν κάνεις έως 13 ώρες σε δύο εργοδότες αυτό σημαίνει 104+104 ευρώ επιπλέον. Εάν το κάνεις σε έναν εργοδότη, τις ίδιες ώρες με προσαύξηση, βγαίνει 119+119 ευρώ.
Επίσης, χαρακτηρίζει fake news τις πληροφορίες για ανάκληση της άδειας από τους εργοδότες, καθώς και ότι θα μπορούν να καταγγέλλουν τη σύμβαση ενός εργαζομένου με SMS.
Στήριξη από εμπόρους για το 13ωρο
Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το 13ωρο συμφωνούν οι έμποροι, που σημειώνουν ότι θα εξυπηρετήσει τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστικών εμπορικών επιχειρήσεων.
Αλλαγές στο θέμα των αδειών
Σήμερα, επιτρέπεται σπαστή άδεια μόνο κατ' εξαίρεση σε δύο περιόδους, από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου, έπειτα από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
Με τη νέα διάταξη, ο εργαζόμενος θα μπορεί να «σπάσει» την άδειά του, σε συνεννόηση με τον εργοδότη.
Μέτρα προστασίας εργαζομένων
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας του εργαζομένου:
• Βιβλίο Συστάσεων Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας: Το σχετικό βιβλίο συστάσεων θα τηρείται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή
• Συντονιστές Υγείας και Ασφάλειας: Καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία συντονιστών στα έργα
• Νέο όριο τήρησης τεχνικού Ασφάλειας: Το κατώφλι μειώνεται από 50 σε 20 άτομα
• Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών: Ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση σε ΚΑΡΠΑ και Heimlich
• Επικαιροποίηση κατάταξης επικινδυνότητας: Επανεξέταση της κατάταξης επιχειρήσεων
• Αξιοποίηση επιστημονικών φορέων: Ανάθεση μετρήσεων στο ΕΛΙΝΥΑΕ ή πανεπιστήμια
• Νέο σύστημα «ΗΡΙΔΑΝΟΣ»: Καταγραφή και παρακολούθηση θεμάτων υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Αντιδράσεις ΓΣΕΕ για το 13ωρο
Η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι οδηγεί σε ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας αποκατάστασης του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλά για «διάλυση του συλλογικού δικαίου, το οποίο αντικαθίσταται με τον μεσαίωνα της ατομικής διαπραγμάτευσης».